Into the wild: 5 langeafstandswandelingen in Vlaanderen

Vlaanderen Vakantieland 16 juni 2020

Last van acute wanderlust sinds de tv-serie GR5? Voor deze 5 langeafstandswandelingen in Vlaanderen hoef je de grens niet over te steken. Pak je rugzak en maak meerdaagse trektochten door de mooiste streken en natuurgebieden. Of vat een groter avontuur aan op Grote Routepaden zoals de GR5.

Limburg: 4 langeafstandswandelingen

In Limburg kan je kiezen uit vier meerdaagse wandelroutes over grotendeels onverharde paden. Ben je een echte natuurliefhebber? Dan heeft de 72 km lange trektocht door het Nationaal Park Hoge Kempen een streepje voor op de alternatieven in Haspengouw, het Rivierpark Maasvallei en het vijverlandschap van De Wijers. Op drie of vier dagen tijd doorkruis je de meest uiteenlopende landschappen: weidse vergezichten met bergen en meren in Connecterra, stille beukendreven en vennen in Pietersheim, de prachtige grindplas Papendaal. De Mechelse Heide kleurt helemaal paars in augustus. De wandelroute beschrijft een lus en is bewegwijzerd. Je kan starten bij elke toegangspoort van het Nationaal Park Hoge Kempen.

Volg de GR5 door de Kempen

Wie graag de tv-serie GR5 achterna stapt, hoeft niet naar Rotterdam. Je kan de smaak ook te pakken krijgen in eigen land. Het Grote Routepad dat de Noordzee verbindt met de Middellandse Zee loopt dwars door Vlaanderen, van de Antwerpse Kempen naar de Maasvallei. Afwisseling troef onderweg. Eerst gidsen de rood-witte icoontjes je door het Grenspark Kalmthoutse Heide. Daarna volgen grote abdijen: Westmalle, Tongerlo, Averbode, Herkenrode. Vervolgens De Demerbroeken en de vijvers van de Wijers en tot slot het spectaculaire fort van Eben-Emael aan de Maas. Samen goed voor 250 km avontuur. Liever een korter wandelavontuur? De Kempentocht verkent het ongerepte platteland in de grensstreek met Nederland. De 63 km lange route loopt volledig offroad door bossen, weilanden en heidegebieden. Een droom voor echte stappers!

Langeafstandswandelingen in Vlaams-Brabant

Streek-GR’s zijn grote routepaden die een lus beschrijven in kleinere regio’s. De GR Dijleland trakteert je op de mooiste rivierlandschappen van Vlaams-Brabant. Trek je stapschoenen aan in Leuven en volg de geel-rode markeringen. In Haacht bestel je een plaatselijk pintje, in Kampenhout proef je witloof uit volle grond, in Mechelen mag je gerust Bourgondisch tafelen. Dat heb je na een dag stappen toch verdiend? De showstopper op je trektocht is de Dijle zelf. Prachtig hoe de rivier door het natuurgebied Doode Bemde slingert. En wat dacht je van holle wegen en uitgestrekte beukenbossen? In #dewandelprovincie Vlaams-Brabant kan je langeafstandswandelingen uitstippelen op 7 wandelnetwerken.

 

Op zoek naar tips en inspiratie?

In onze nieuwsbrief (per mail) lees je gratis toffe tips, verrassend advies en eindeloze inspiratie.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

 

De Ronde voor wandelaars in Oost-Vlaanderen

Volg de streek-GR Vlaamse Ardennen en snuif de heroïek en mystiek van de Ronde van Vlaanderen op. Je trektocht is 154 km lang en doet steden aan waar Flandriens wielergeschiedenis schreven: Geraardsbergen, Oudenaarde, Ronse. Beklim de Koppenberg en geniet van het uitzicht over heuvels, akkers en beukenbossen. Wandel over stille bospaden en oeroude veldwegen, bestel een streekbiertje in een echt koerscafé.

Meerdaagse trektocht in West-Vlaanderen

The Western Front Way is je nieuwe uitdaging als je geboeid bent door de Eerste Wereldoorlog. Start in Nieuwpoort en stap de hele frontlijn af, dwars door Frankrijk tot aan de Zwitserse grens. De eerste 70 km van de in totaal 1000 km lange route zijn bewegwijzerd en gratis te downloaden. Je trekt van het IJzerfront naar de Somme, langs militaire begraafplaatsen, loopgraven en oorlogsmonumenten. Prachtige steden die verwoest en wederopgebouwd werden, zoals Ieper en Arras, liggen op je pad. In Loos sneuvelde de luitenant die het idee lanceerde. Vanuit de loopgraven schreef hij zijn familie: ‘Als de vrede terugkeert, moeten de Franse en Britse regering samen een avenue aanleggen langs de slagvelden.’

Logeren in Vlaanderen Wandelland

Gouden tip voor wandelaars die van comfort houden: laat je na een lange dag stappen in de watten leggen in een bed & breakfast of hotel. Geniet van een heerlijk diner en een stevig ontbijt en ga de volgende ochtend helemaal opgefrist op stap. Extra voordeel: je kan je rugzak superlicht houden als je onderweg logies boekt.

 

Wandelen en overnachten in Vlaanderen

Ontdek de charmes van het Vlaamse land: haal die wandelschoenen van onder het stof, trek er op uit en rust uit in één van onze logies.
 

 

Beeld: © Toerisme Provincie Antwerpen