De leukste vakanties met het openbaar vervoer

Al eens gedacht om je via openbaar vervoer te verplaatsen naar jouw vakantieplek? Via de (milieuvriendelijke) trein, tram, deelstep of -fiets heb je geen last van urenlange files. Extra troef: op de trein, bus of tram kan je zelfs tijdens het reizen op het gemak jouw vakantie verder uitpluizen. Of je luistert naar muziek, leest een boek, kijkt een serie, speelt een spelletje, … 

Bovendien moet je geen parkeerplaats zoeken voor je auto. Laat die citytrips zonder parkeerstress dus maar komen! Toch een (korte) autoverplaatsing nodig? Misschien biedt een deelauto dan een mooie en meer duurzame oplossing. Of wat dacht je van een wandel- of fietsvakantie met het openbaar vervoer, eventueel in combinatie met deelfietsen of steps? 

Vlaanderen Vakantieland 15 juli 2024

Met de trein naar de kust

Weekendje weg naar zee? Oostende, Blankenberge, De Panne en Knokke hebben allen een treinstation en zijn vanuit heel Vlaanderen te bereiken. Met de trein op vakantie naar de kust dus! En wil je van de ene naar de andere kustgemeente tussen De Panne en Knokke-Heist hoppen? Dan kan je gebruik maken van de langste tramlijn ter wereld! De kusttram van De Lijn rijdt over een traject van maar liefst 67 kilometer lang. Aan de kust vind je heel wat vakantiewoningen, hotels, B&B’s en campings om helemaal tot rust te komen.

Wat te doen aan de kust

microsoftteams-image-94_e36a69f864b3d7725c8f22a360521476.png
Inspiratie

Strand in eigen land

microsoftteams-image-54_b7350f093e49dd6f776b7e3323580b41.png
Inspiratie

Haar in de war, hoofd in de plooi: gun jezelf een uitwaaivakantie

appartement-met-zeezicht_oostende_gastenfoto_zeetje_duinen-_5a761ec520ec4617e43b20752376072d.jpg
Inspiratie

Kruis de Kust: wandel van De Panne naar Knokke (of omgekeerd)

210108_JAN3735jandarthet_StrandZeebrugge_1392f3374c1b93cd27b6b60bea59edef.jpg
Inspiratie

Rust aan de kust

Activiteiten voor het hele gezin

Heel wat musea, attracties, speeltuinen, … zijn gemakkelijk te bereiken met het openbaar vervoer. Geen tijd voor verveling alleszins, want Vlaanderen is rijk bezaaid met leuke en kindvriendelijke activiteiten. Plan jouw gezinsvakantie hierrond en geniet met volle teugen na in één van onze gezinsvriendelijke vakantiewoningen, hotels, B&B’s of campings

Welke kindvriendelijke activiteiten kan je eenvoudig bereiken met het openbaar vervoer?

Evenementen in Vlaanderen

Het hele jaar door gaan er tal van leuke evenementen en kleinschalige festivals door in Vlaanderen. Geen zin in parkeerstress of laat thuiskomen? Verzeker je van een goed humeur en boek een logies in de buurt van het event waar je heen gaat. De volgende ochtend slaap je gewoon lekker lang uit en daarna geniet je van een zalig ontbijt waarbij je enkel maar je voeten onder tafel moet schuiven. 

Jouw trip aanvullen met milieuvriendelijke activiteiten?

In Vlaanderen staan er ook deze zomer heel wat duurzame activiteiten op het programma. 

Lees meer

Op citytrip in Vlaanderen

Op vakantie met de trein? In Vlaanderen bereik je de verschillende Vlaamse kunststeden eenvoudig met het openbaar vervoer. Kies je voor een weekendje weg naar Antwerpen, Brugge, Gent, Leuven of Mechelen? Of ga jij voor een andere, misschien minder gekende Vlaamse stad? We kunnen jou alvast verklappen dat ze stuk voor stuk de moeite waard zijn voor een geslaagde citytrip

2 mensen op een bankje in het station van Antwerpen

Tips voor een verrassende citytrip

Schermafbeelding2020-10-13om12_21_22_5f9c56f9ed120df708a2265c925b0d29.png
Inspiratie

48 u in hip Aalst

AbdijsiteHerkenrodeKoenDeLanghe_55488a03be9b54e4694a499c0d25267d.jpg
Inspiratie

72 uur in Hasselt: de hoofdstad van de goede smaak

GENKoffthebeatentrack-fietsen_door_het_water2_2a2e3800121c9f9ad886e28c0d7f6b9a.jpg
Inspiratie

Off the beaten track: 6 redenen voor een originele citytrip naar Genk

buda-art-centre_5a845772cd38f807647498194284afeb.jpg
Inspiratie

48 uur in Kortrijk

Fiets op de trein

Letterlijk je benen strekken, dat kan tijdens een fietsvakantie. Je kan fietslussen vanaf een vast logies of van het ene naar het andere logies rijden. Sommige logies bieden je gratis fietsen aan of fietsen die je kan huren. Bij andere logies kan je je eigen fiets dan weer veilig stallen in een fietsenberging of opladen aan een oplaadpunt. Soms is er zelfs bagageservice op aanvraag. Heb je geen auto met fietsendrager of wil je je gewoon graag milieuvriendelijk verplaatsen? Dan neem je eenvoudigweg je fiets mee op de trein. Zo stap je af in het station van jouw bestemming en fiets je vlot verder naar jouw volgende overnachtingsplek.

Wandelen met trein, tram, bus

"Zo gaat ie goed, zo gaat ie beter." Combineer jouw wandelingen op vakantie met het openbaar vervoer en dan heb je ‘alweer een kilometer minder van jouw schoenen afgesleten’. Zo rijg jij vlotjes enkele boswandelingen of georganiseerde wandeltochten in Vlaanderen aan elkaar. 

Onze tips voor een wandelvakantie

Twee vrouwen kijken op de kaart hoe ze gaan wandelen

Budgetvriendelijk op reis met bus, tram en trein

Reizen met het openbaar vervoer is zowel duurzaam als interessant voor jouw portefeuille. Ga je met de trein op pad, dan vergelijk je best de verschillende tarieven van de NMBS. Zo is er bijvoorbeeld het weekendticket van NMBS waarbij je tot 50% korting krijgt op jouw treinticket. Ook tijdens de vakanties zijn er soms promoties om goedkoper te reizen. Per volwassene mogen trouwens 4 kinderen jonger dan 12 jaar gratis meereizen. Daarnaast zijn er goedkopere tarieven voor kinderen die alleen reizen, jongeren of 65 plussers.

Bij De Lijn reizen kinderen jonger dan 6 jaar gratis mee met een andere reiziger van minstens 12 jaar. Er zijn ook verschillende steden en gemeenten die een deel van de bus kosten op zich nemen. Reis je regelmatig, dan is een Buzzypas, Omnipas of Omnipas 65+ het overwegen waard. Je kan met deze abonnementen onbeperkt reizen naar elke bestemming in Vlaanderen.

Tips voor jouw een budgetvriendelijke trip

Ken jij Hoppin al?

Met dit nieuwe platform verplaats je je vlot en op een duurzame manier. Op de Hoppinpunten komen verschillende vervoermiddelen samen en kan je vlot overstappen. Denk maar aan het openbaar vervoer of deelsystemen zoals fietsen, steps en auto's. 

Ontdek alles over Hoppin