Start hier jouw in-het-spoor-van-cultuur-vakantie

Vlaanderen Vakantieland 07 juni 2022

Kunstliefhebbers: maak je op voor een vakantie vol cultuur. Met deze aanraders voor culturele roadtrips, streetartroutes en de beste nieuwe expo’s zit je gebeiteld. Ontdek kunst op de gekste plekken en doe écht coole activiteiten met je kinderen.

Alvast een eerste idee voor een kunstzinnige trip: een reis in het voetspoor van culturele evenementen. De dolle Dimpnadagen in Geel zitten bijvoorbeeld vol expo’s en activiteiten rond de lokaal verankerde heilige. Liefhebbers van beeldende kunst zakken dan weer af naar de oevers van de Leie. Museum Dhondt-Dhaenens, Museum van Deinze en de Leiestreek en Roger Raveel Museum zetten er de 8ste editie van de Biënnale van de schilderkunst op. Plan je je cultuurtripje in september, dan kan je het verjaardagsfeestje van het Gentse MSK mee afblazen. In 2023 bestaat het ‘oudste museum van België’ 225 jaar en het viert dat met twee tentoonstellingen, een historisch parcours in de zalen en een reeks kunstprojecten in de stad.

Alleen al voor de setting

Nog een goede reden voor een cultuurreis: kunstwerken die in een bijzondere setting zijn neergepoot. Op de Asiat-site in Vilvoorde vind je tien werken die inspelen op het architecturale en symbolische karakter van de voormalige militaire basis. De expo 'The Act of Breathing' is een uitloper van Horst Arts & Music Festival. Labiomista in Genk is waarschijnlijk het toppunt van kunst op locatie: het project van kunstenaar Koen Vanmechelen neemt de volledige site - de oude dierentuin van Zwartberg – in. Hou je meer van kunst in een historische setting? Trek dan naar Het Kunstuur in de Mechelse Heilige Geestkapel, tegenover de Sint-Romboutstoren. Bij elk schilderij (periode 1850 – 1950) wordt een verhaal verteld door een bekende of minder bekende Vlaming. Hasselt heeft een eigen versie van de tour in het historische stadhuis. ‘Het Laatste Avondmaal’ van Dieric Bouts hangt dan weer in de knap gerenoveerde Leuvense Sint-Pieterskerk. Je kan het topstuk van één van de belangrijkste Vlaamse Primitieven met een hololens inspecteren op dezelfde plek waar het bijna 600 jaar geleden werd geschilderd.

Horst Festival © Toerisme Vlaams-Brabant

Tip voor wie er nooit genoeg van krijgt: in Gent kan een nachtje doorbrengen tussen kunst bij Treck hostel. 

Kunst in openlucht

Ah, de frisse lucht! Sommige kunstenaars zijn dan ook zo slim om hun kunst in openlucht te plaatsen. Beeldentuin Hugo Voeten in Geel, bijvoorbeeld: 15 hectare met meer dan 200 kunstwerken van meer dan 35 verschillende kunstenaars. Reis meteen door naar Herentals voor het vervolg bij Art Center Hugo Voeten. De oude graansilo aan de oever van het Kempisch Kanaal is op zich al de moeite maar zit negen verdiepingen hoog nokvol kunst. Daarnaast kan je in Kluisbergen bij Beukenhof- Phoenix Galleries opnieuw naar Sculptour. De werken staan nog tot en met 24 september 2023 opgesteld in de artistieke rondgang op het domein en in de galerie.

Verbeke Foundation in het Waasland is nog zo’n plaats waar je zuurstof met een artistiek luchtje kan gaan snuiven. De private kunstsite herbergt een magnifieke verzameling hedendaagse kunst over 12 hectare natuurgebied en 20.000 vierkante meter aan paviljoenen. Zelfs je sceptische kinderen kan je hiermee verleiden tot een cultureel verantwoord uitstapje. Ook leuk met je kroost is natuurlijk Bokrijk, het openluchtmuseum bij uitstek waar ze ook voor kinderen workshops rond oude ambachten organiseren.

De Passanten © Visit Gent

Culturele roadtrip

De roadtrip is een reisformule die tot de verbeelding spreekt. Geen wonder dat kunst vaak in een route wordt gegoten. Cultuur, kunst en zee blijkt al een zeer goede combinatie. Dat bewijzen de Kunsttrip Westkust, Middenkust en Oostkust die je niet alleen meenemen langs verschillende werken uit het Beaufort Beeldenpark. Ze linken ook alle musea, wijken, streetart, architecturale parels en kunstzinnige restaurants en hotels aan elkaar in drie behapbare routes. De KunstRoute door Hasselt biedt keuze uit drie thema’s: street art, beeldende kunst en illustratie. En, when in Hasselt: mis de Montmartre Kunstmarkt niet. Op zomerse zaterdagen verandert het Capucienenplein in een heuse artistieke bazaar. Daarnaast kan je ook kunstwerken in de heerlijke Limburgse natuur aan elkaar fietsen in de groene rand van Hasselt. Liefhebbers van lichtkunst komen aan hun trekken in lichtstad Gent, met tal van lichtkunstwerken en een wandeling. De stad stippelde bovendien een route uit langs eigenzinnige kunstwerken in de openbare ruimte.

Portus Ganda in Gent © Martin Corlazzzoli voor Visit Gent

Streetwise

Streetartroutes zijn duidelijk een dingetje en vullen daarom een apart vakje bij onze road trips. In Lier kan je met of zonder gids kleurrijke muren in het centrum gaan opzoeken. Fiets daarna door naar de Rupelstreek voor Yellow Brick Road, een streetartproject langs de Rupel waarbij een stuk fietsroute letterlijk in de verf wordt gezet. In Gent bezoek je het beruchte Graffitistraatje of volg je het streetartparcours. Kunststad Leuven kan natuurlijk niet achterblijven: Street Art Cities brengt liefst 80 werken in kaart, online en in een app. Ook Brugge liet haar historische setting opsmukken met uitdagende murals tijdens het lokale streetartfestival The Bridges. Dat werd in de zomer van 2022 uitgebreid naar de omgeving van de haven en voor de gelegenheid omgedoopt tot ‘The (sea) Bridges’. Voor een 50-tal imposante werken van grote (inter)nationale namen volg je de fietsroute door Vilvoorde.

Shout out, tot slot, naar Halle, voor één van de grootste murals in Europa. Het maakt deel uit van het project Zinderende Zenne dat de rivier zichtbaar moet maken in de stad. Het werk kan zich meten met The Yard in As, waar professionele graffitikunstenaars vier treinstellen omtoverden tot kleurrijke eyecatcher van de stationssite.

Extra tips voor kunsttrips

Nog enkele aanraders die je zelf in je kunstuitstap of culturele roadtrip kan inplannen.

  • GlazenHuis in Lommel is niet zomaar een glasmuseum. Naast de tijdelijke expo’s kan je er glaskunstenaars en designers aan het werk zien of een workshop glasblazen en -gieten volgen.
  • In Genk toont ‘Het Archief’ bij Studio Pieter Stockmans het hele oeuvre van de designer. Hij ontwerpt installaties, interieurobjecten en exclusieve serviezen in porselein.
  • Ben je in Brugge, loop dan ook even langs Gruuthusemuseum of Groeningemuseum - twee Brugse toppers.
  • M Leuven toont oude en nieuwe kunst geïnspireerd door de veelzijdigheid van Leuven in een indrukwekkend gebouw van Belgisch toparchitect Stéphane Beel. Check zeker de binnentuin en het dakterras.

 

Een nacht vol cultuur…

Dat is: een design B&B op de route tussen twee cultuurkleppers, een pied-à-terre in je favoriete kunststad of logies die op zich een expo verdienen. Nu nog kiezen…