Met Ine Beyen door de Brabantse Kouters
Samen met voormalig wielrenster en sportcommentator Ine Beyen verkent Laura de Brabantse Kouters en het Dijleland. Ze worden witloofboerin voor één dag, bezoeken een voormalige gevangenis en ontdekken de nieuwe eilandtuin in Plantentuin Meise.
Kampenhout voorbijfietsen zonder je tegoed te doen aan het witte goud? Onmogelijk. De Witte Goudroute Oost brengt Laura en Ine naar witloofmuseum De Krop waar ze het hele kweekproces - van wortel tot krop - onder de loep nemen. Kennis die hen van pas komt wanneer ze één van de laatste Brusselse grondwitloofboeren bezoeken om zelf de handen uit de mouwen te steken. Daar moest vroeg of laat dorst van komen. Dus nestelen de dames zich op het terras van Hof ten Dormaal in Tildonk voor een uniek witloofbier.
Meer van dat?
- Met de kinderen naar het museum, zonder dat ze na twee zalen zeurend op de vloer liggen? Natuurlijk kan dat! In Cosmodrome, aan het Nationaal Park Hoge Kempen in Genk, maak je een indrukwekkende reis tussen de sterren en kometen naar het verleden, het heden en de toekomst. Herbeleef de oerknal, trek mee naar de sterrenwacht en zet je schrap voor een 360°-show.
- In het Mijnmuseum van Beringen duik je met plezier onder. Het museum vertelt het verhaal van de mijnwerkers, hun leven in en rond de mijn en het ontstaan van steenkool. Aan de hand van getuigenissen, video’s en geluidsfragmenten zet je zo een stap in een fascinerend stuk verleden.
- Verrassend Voeren. Een fietstocht die je door het heuvelachtige, monumentrijke landschap van de Voerstreek leidt. Je fietst doorheen een prachtig groen decor bezaaid met kastelen, vierkantshoeves en vakwerkhuisjes. Smeer je kuiten in, want deze pittige route brengt je zonder twijfel meteen in vervoering.
De geschiedenis van het tuchthuis brengt ons terug naar de achttiende eeuw. Het doel van de instelling was om gevangenen herop te voeden en opnieuw te integreren in de maatschappij. Een theorie die ver stond van de praktijk, want de meeste gevangenen stierven aan ziektes die het vuile werk of het samenwonen in overvolle cellen met zich meebrachten. Onder begeleiding van stadsgids Yves brengen Laura en Ine een bezoek aan het complex. Ze ondervinden aan den lijve hoe penibel de leefomstandigheden van deze gevangenen moeten zijn geweest.
Meer benauwende geschiedenis?
- ‘t Galgenhuisje, het kleinste café van Gent is er eentje met een bijzonder verleden dat teruggaat tot 1776. Waar je nu de typische sfeer van een bruine kroeg kan opsnuiven, was dat vroeger de geur van ingewanden. In dit voormalige ‘pensenhuis’ konden minder welgestelde mensen zich ingewanden aanschaffen. Om hygiënische redenen werden die niet in het Vleeshuis zelf verhandeld. De naam van het café verwijst dan ook naar de functie die de achtergevel destijds had: de plek waar veroordeelden wachtten op de uitvoering van hun straf.
- Wist je dat Sint-Truiden zijn eigen ondergrondse crypte heeft? Achter de toren van de abdij vind je naast de grafsteen van Renier van Rijkel, een ondergrondse kapel die deel uitmaakt van de 11e-eeuwse Romaanse kerk. In de heringerichte crypte kan je niet enkel archeologische resten bekijken, maar net zo goed een film over het ontstaan van de abdijstad.
Feest in Plantentuin Meise, want de botanische tuin bestaat dit jaar 225 jaar. Communicatieverantwoordelijke Manon van Hoye troont Laura en Ine mee langs de meest charmante serres, en legt hen uit waarom het domein zo uniek is. Hun tocht eindigt bij de recent geopende eilandtuin, een ontwerp van kunstenaar-en architectenduo Gijs Van Vaerenbergh en landschapsarchitect Atelier Arne Deruyter. De nieuwe tuin wordt gevormd door een groep eilanden in verschillende niveaus en creëert zo een waaier aan waterbiotopen, die enkel te bezoeken zijn via een 400 meter lange, meanderende wandeling over het water. Beslist de moeite!
Meer exotisch groen?
- Met een oppervlakte van 27.500 m² en meer dan 10.000 verschillende plantensoorten brengt de Plantentuin Universiteit Gent de hele wereld vlak bij jou. Bewonder de reuzenwaterlelies in de Victoriaserre, ontdek verschillende bekende nutsgewassen zoals koffie, cacao, papaya en rijst. Snuif het aroma van citrusbloemen in de Subtropische Serre en geniet van het mediterrane klimaat. Met een beetje geluk kan je zelfs bananen zien rijpen.
- De Kruidtuin van Leuven is de oudste botanische tuin van België. Liefhebbers van planten en kruiden kunnen hun hart ophalen aan de uiteenlopende collecties. Geregeld vinden er tentoonstellingen plaats in de oranjerie, het poortgebouw of in openlucht. Ontdek de tuin met een audiogids of samen met je kinderen op ‘Expeditie Kruidtuin’.
- De stadsbossen rond Brugge vormen niet enkel op ecologisch vlak een waardevol gebied. In het domein Tudor-Beisbroek maak je kennis met monumentale, waardevolle exoten die het al even indrukwekkende Tudorkasteel omringen.
- Soe Nsuki volgt het gloednieuwe Rubenswandelpad aan het Rubenskasteel in Elewijt.
- Het Asiat Park in Vilvoorde was ooit een militaire basis, nu een levendig publiek park voor en door bewoners waar je elke dag terechtkan om te wandelen, skaten, picknicken,... Zo nam koffiebranderij Mok zijn intrek in één van de gebouwen. Wie dan weer een boontje heeft voor lekker ouderwets rolschaatsen, kan terecht in de skatetempel van Ride&Roll.
- Op het recreatiedomein Sport Vlaanderen in Hofstade volgt Sue een initiatie zeilen, om zichzelf nadien te trakteren op een heerlijke warme choco in de gezellige Winterbar van het Zuiderbad.