Kust mijn vakantie

Gezien op tv
Vlaanderen Vakantieland 22 april 2022

Er is al-tijd wat te doen aan de kust. Deze keer kan Laura rekenen op het enthousiaste gezelschap van ex-Miss België en televisiepersoonlijkheid Celine Van Ouytsel. Een selfiejacht in Knokke. Pladijs fileren in de Nieuwpoortse vismijn. Of over het strand flaneren op 6 benen. Hoog tijd om de kust op een andere manier te leren kennen.

Aflevering 4: zaterdag 23 april 2022

 • Perfecte plaatjes in Knokke
 • Een bezoek aan de Nieuwpoortse vismijn
 • Strandwandeling te paard

 

Instagram%20tour%201.jpeg?h=d1cb525d&itok=koMsM2y2

Instagram-route in Knokke-Heist - Aflevering: 4

Zien en gezien worden. Wat van toepassing is op Knokke, is ook van toepassing op Instagram. Celine Van Ouytsel is een echte Instagram-adept. Dat treft, want ook Laura spendeert wekelijks menig uur op het sociale medium. Met de kaart op schoot, voert een golfkarretje hen naar verschillende plekjes die erom vragen gekiekt te worden. Zo brengt de Instagram-route hen naar kleurrijke, kunstzinnige en smakelijke locaties. Allemaal even instagrammable.

Voor de ‘beste praline ter wereld’ kloppen de dames aan bij het gerenommeerde Chocolatier M. Zaakvoerder David laat hen kennismaken met de vijfde basissmaak umami, en naast een geslaagde foto scoren ze ook een doosje geneugten voor onderweg. Het was nog nooit zo stil in een golfwagentje.

Een muurschildering van 70 meter lang en 7 meter hoog. Indrukwekkender kan een werk van de bekende Belgische kunstschilder René Magritte nauwelijks worden. ‘Het Betoverde Rijk’ in de befaamde Magrittezaal van het Grand Casino Knokke kan vanaf 1 mei ook door bezoekers worden bewonderd. 
Om te genieten van het Menu Magritte, moet je dan weer in restaurant Mascotte zijn, dat elke week de deuren opent van zondag t.e.m. donderdag.

Meer instagramwaardige routes?

 • Een kant-en-klare route leidt je door Brugge op de meest fotogenieke manier. 5,5 kilometer lang struin je langs bekende en minder bekende stadspanorama’s. Houd je camera bij de hand en out je als aanhanger van Brugge Die Scone. #visitbruges
 • De mooiste plekken van de streek? In Limburg zijn het de bezoekers die bepalen welke plek de wow-factor met zich meedraagt. De populairste plaatjes gemarkeerd met #altijdlimburg staan nu te pronken in een overzichtelijk lijstje. Aan jou om ze aan je insta-collectie toe te voegen!
 • Het grafittistraatje, Portus Ganda, de Plantentuin en confiserie Temmerman. Stuk voor stuk gaan ze onverbloemd voor likes op Instagram. Wie Gent van zijn beeldigste kant wil laten zien, vindt vast heel wat inspiratie in dit overzicht. #visitgent

 

Op vakantie aan de Belgische Kust

Op zoek naar een verblijf aan de Kust?
Image%202.jpeg?h=d1cb525d&itok=WV1OLEJv

Handen uit de mouwen in de Vismijn - Aflevering: 4

De Stedelijke Vismijn van Nieuwpoort bruist ’s morgens van de bedrijvigheid. De vissersschepen komen er in alle vroegte aan wal met hun vangst. Rode poon, pladijs, hondshaai, rog,... allemaal worden ze gesorteerd per gewicht. En daarbij zijn Laura en Celine welgekomen werkkrachten.

Met een Rodenbach vergezeld van dagverse Nieuwpoortse garnalen, dé kaviaar van de Noordzee, wordt hun bezoek aan de vismijn afgerond. Een rondleiding die je trouwens zelf kan reserveren. Van juni tot oktober, iedere dinsdag.

Meer ambachtelijke tradities?

 • Al sinds de vroege middeleeuwen werd er vis gekweekt in cultuurlandschap De Wijers in Midden-Limburg. Verschillende beekjes voeren het water van het hoger gelegen Kempens plateau naar de Demer en maakten de regio ideaal voor het aanleggen van visvijvers. In een geleid bezoek van 1,5 uur aan de Zonhovense zoetwaterviskwekerij ontdek je alles over visteelt, de aanleg van vijvers, waterzuivering, voeding en het transport van de vissen.
 • De ideale remedie tegen psychische aandoeningen? Volgens de traditie zou die weleens verscholen kunnen liggen in de Ronsense Fiertelommegang. Elke eerste zondag na Pinksteren wordt een schrijn met relieken van de heilige Hermes zo'n 32,6 km rond de grenzen van de stad gedragen. De traditie wil dat iedereen die zich binnen de cirkel bevindt, zo beschermd wordt tegen geestesziekten. Een historische gebeurtenis die elk jaar meer dan 5000 kijklustigen aantrekt.
 • De beste stuurlui staan aan wal. Een gezegde dat in ieder geval opgaat voor de scheepsmodelbouwers van Baasrode. Elke zaterdag kan je je tussen 9 uur en 18 uur vergapen aan het perfecte evenwicht tussen geduld en ambachtelijk meesterschap. Aan de hand van hun collectie kan je de evolutie van de scheepsbouw volgen. Van hout tot ijzer, van de eemer tot de Scheldespits, van de 18de tot de eerste helft van de 20ste eeuw.

 

Image%203.jpeg?h=d1cb525d&itok=1hJg7hUC

Strandwandelingen te paard - Aflevering: 4

Romantisch over het zand draven op de rug van een streelzacht paard. De romantiek mag dan niet inbegrepen zijn, voor de rest van Celines kinderdroom, kloppen we aan bij Martine Jottay van manege Ter Duinen in Oostduinkerke. Voor een strandwandeling te paard moet je normaal gezien al enige ervaring hebben, maar voor één keer maakte de toverfee een uitzondering...

Meer dierenactiviteiten?

 • Last van stress? Beleefboerderij De Vliertuin in Ramsel zou wel eens de ideale remedie in huis kunnen hebben. Een ezelwandeling om te onthaasten, da’s niet eens zo ver gezocht. De rust van de natuur, het ritmische getik van de hoeven en de eindeloze empathie van je wandelpartner. Wat wil je nog meer?
 • Picknicken met alpaca’s, verjaardagsfeestjes met alpaca’s, vergaderen tussen de alpaca’s of een deugddoende voetmassage van een alpaca. Van dat laatste zijn we niet helemaal zeker, maar voor alle voorgaande activiteiten kan je terecht bij het enthousiaste team van Alpaca Hoogstraten.

 

Soegesties met Soe Nsuki - Aflevering: 4

 • 67 km zonder uit te stappen? Met de kusttram kan het. Soe gaat voor een ritje van De Panne, tot helemaal aan het andere uiteinde van de kustlijn: Knokke-Heist.
 • Ze stapt af aan de Hoge Blekker in Koksijde, met zijn 33 meter meteen de hoogste duin van onze kust
 • Om te proeven van een stevige portie eetbaar erfgoed trekt Soe naar Eetkaffee Poseidon in Oostende. Voor garnaalkroketten dé publiekslieveling onder echte Oostendenaren.
 • Très belle epoque. Het meest pittoreske tramstation van de Vlaamse kust, ontdekt Soe in De Haan.
 • Plankenkoorts? Soe bewijst dat dat helemaal niet nodig is, zelfs niet wanneer je voor het eerst gaat golfsurfen. Bij surfclub Surfing Elephant in Wenduine wordt ze in sneltempo klaargestoomd om golven te bezweren.

Unieke logeerbelevingen

Ontdek onze logeerplekken met aparte belevingen en word weer een ervaring rijker.