Kunst- en vliegwerk in Hasselt

Gezien op tv
Vlaanderen Vakantieland 06 mei 2022

Hasselt. Stad van jenever, gezellige winkels en leuke terrasjes, denk je dan? Samen met basketbalspeler Jean-Marc Mwema gooit Jelle het deze aflevering over een andere boeg. Zij laten Hasselt van haar net iets minder bekende kant zien... Zo volgen ze een workshop kalligrafie in de Japanse tuin, vertrekken met een sportvliegtuig vanop het oudste vliegveld van ons land en volgen een kunstroute door het centrum van de stad.

Aflevering 6: zaterdag 7 mei 2022

 • Op stap in de grootste Japanse tuin van Europa
 • Vlucht met een sportvliegtuig
 • Wandeling voor kunstliefhebbers

 

afl6_hasselt_japanse_tuin.jpeg?h=d1cb525d&itok=WHWvpJZq
De Japanse Tuin in Hasselt - Aflevering: 6

Jelle en Jean-Marc brengen een bezoek aan de Japanse Tuin. Met een oppervlakte van twee en een halve hectare meteen de grootste van heel Europa. In een omgeving die bol staat van symboliek, ontdekt Jelle dat Japan voor Jean-Marc een bijzondere betekenis heeft...

Naast een rondleiding kan je er allerlei workshops volgen, van origami tot ikebana. Jelle kiest voor een workshop kalligrafie bij Shigemi Ekhart waar de heren hun naam schrijven in Japans. En dat valt zeker in goede aarde bij Jean-Marc.

Meer internationale touch?

 • In Lier brengt een stadswandeling je terug naar de Spaanse periode. Scan de QR-codes onderweg en word stille getuige van het prinselijk huwelijk van Filips de Schone en Johanna van Castilië. Voel je meer voor het hoge noorden? Dan is de Scandinavië-toer jouw ideale kennismaking met de stad. Hier ontdek je dankzij de QR-codes meer over het leven van koningen, Vikingen, bisschoppen en schrijvers.
 • Wie kent de vuvuzela nog, het populaire Zuid-Afrikaanse blaasinstrument dat de wereld veroverde tijdens het WK voetbal van 2010? In Ham is De Vuvuzela dan weer een ideale tussenstop tijdens een fietstocht. In dit Afrikaans getint eetcafé met exotische tuin waan je je helemaal op vakantie.
 • Kasteel ‘t Hooghe in Kortrijk beschikt over een weelderige parktuin van ongeveer 5 hectare. Daarvan vormt een groot deel de Internationale Rozentuin. Jaarlijks worden er 100 à 150 nieuwe Europese rozencreaties aangeplant en beoordeeld. In de grote demonstratietuin kan je naast een tweehonderdtal commerciële rozenvariëteiten ook een collectie historische rozen bewonderen. Wie een neus heeft voor rozen, komt hier vast en zeker aan z’n trekken.

 

afl6_hasselt_aero_kiewit.jpeg?h=d1cb525d&itok=e8AeRsuA
Hasselt vanuit de lucht - Aflevering: 6

Het vliegveld van Kiewit, bekend van Pukkelpop, is het oudste bestaande vliegveld van België. Jelle en Jean-Marc hebben er een afspraak met piloot Maarten Nollet van vliegclub Aero Kiewit, die hen een kennismakingsvlucht boven Hasselt geeft in een klein sportvliegtuigje.

Meer luchtavonturen?

 • Op een spectaculaire manier je grenzen verleggen, daarvoor kan je het hele jaar door terecht bij surfclub Icarus in Zeebrugge. Kitesurfers genieten op dit grote strand optimaal van de Noordzee en de wind. Hoe meer wind, hoe hoger de surfers de lucht ingaan.
 • Zelfs ware vliegliefhebbers blijven weleens graag met beide voeten stevig op de grond. Langs de landingsbaan in Zaventem zijn twee platformen voorzien speciaal voor vliegtuigspotters. Blijft je liever in beweging terwijl je het luchtruim afspeurt? Dan zijn de vliegtuigenwandeling of een fietstocht langs de vliegtuigspottersroute zeker wat voor jou.
 • Tijdens een luchtdoop boven Scheldeland bewonder je kastelen, kreken en forten vanuit een luchtballon. Als het weer meezit, drijf je misschien wel boven het sprookjesachtige Kasteel d’Ursel. Of zet je koers naar het decor van de Vlaamse dramaserie Stille Waters, in de oksel van de Schelde en de Rupel. Slikken, schorren, geulen en kreken vormen een haast unieke natuurdocumentaire in miniatuur.

 

afl6_hasselt_kunstroute.jpeg?h=d1cb525d&itok=zn8NPMK2
Kunstroute door de stad - Aflevering: 6

Jelle en Jean-Marc volgen de KunstRoute dwars door het centrum van Hasselt. Een plannetje gidst hen door een uitgestippeld parcours met beeldende kunst in de publieke ruimte. Ze bewonderen werk van onder meer Guillaume Bijl, Panamarenko en Piet Stockmans. Eindigen doen ze in het hypermoderne stadhuis van Hasselt, waar een houtskooltekening van Rinus Van de Velde de aandacht naar zich toe trekt. Volkscafé Cambrinus vormde niet alleen de inspiratiebron maar ook het decor voor dit werk. En dus sluiten onze heren hun stadsbezoek af met een frisse pint, op de plek waar de kunstenaar het hen ooit voordeed.

Meer kunstroutes?

 • Dat straffe streetart niet enkel is weggelegd voor de grootsteden, bewijst ook Roeselare. Spring zeker eens binnen bij Visit Roeselare voor een overzichtelijk stadsplan met alle locaties van een kunstige streetart-wandelroute. Onderweg bots je zowel op metershoge murals als op kleine creatieve pareltjes. Grootse werken op kindermaat? De streetart-fotozoektocht houdt ook jonge bezoekers in de ban. Neem je graag uitgebreid de tijd om niet enkel de werken, maar ook de omgeving verder te verkennen? Spring dan op de fiets voor een 35 kilometer lange streetart-fietsroute!
 • Van de 17e-eeuwse beeldhouwwerken van Lucas Fayd’herbe tot de gewaagde muurschilderingen van hedendaagse artiesten: in Mechelen drukten kunstenaars doorheen de tijd hun creatieve stempel op de stad. Met Kunst op Stap neemt je mee langs deze werken en onthult hun ware verhalen.
 • Of je nu vertoeft aan onze westkust, middenkust of oostkust: elk stukje Vlaamse kustlijn heeft haar eigen inspiratieroutes vol eigenzinnige kunstexploten. Zo is The Crystal Ship aan een nieuwe editie toe met meer werk van gerenommeerde kunstenaars die de openbare ruimte omtoveren in één gigantische openluchtgalerij.

 

afl6_hasselt_soegesties.jpeg?h=d1cb525d&itok=nvNAZAko
Soegesties met Soe Nsuki - Aflevering: 6
 • Even buiten het centrum van Hasselt, midden in het groen, ligt de prachtige abdij van Herkenrode. Het was de eerste, grootste en rijkste vrouwenabdij van de Nederlanden. Sinds kort kan de oude abdijmolen weer malen. Beslist een bezoekje waard!
 • Soe duikt het Hendrikshuis in, een trendy conceptstore met een hart voor tweedehands, en komt er zo mogelijk nóg stijlvoller naar buiten.
 • Bij Huis Pricken gaat ze voor smaakbommen als de echte Hasseltse speculaas. Al 127 jaar lang wordt de zaak uitgebaat door dezelfde familie, daarmee is ze de oudste kruidenier van de stad.
 • Toch maar even aan de jenever dan? In het Jenevermuseum duikt Soe de jeneverbar in voor smaken die ze nooit eerder heeft geproefd.
 • Neerploffen na een dag vol smaak, doet Soe bij BareFood Giulia, de ultieme combinatie van een gezellige bar en een trendy boetiekhotel.