Herinneringen voor het leven in de Antwerpse Kempen

Gezien op tv
Vlaanderen Vakantieland 22 september 2022

Maureen Vanherberghen neemt Astrid Coppens mee naar de Antwerpse Kempen. Want hoewel de regio in haar achtertuin ligt, valt er toch nog heel wat te ontdekken. Ze gaan op pad in de paarsbloeiende Kalmthoutse Heide, ontdekken het verhaal achter een heleboel speelkaartentattoos en verkennen Lier als een echte palingvisser. Amazing!

Vlaanderen Vakantieland aflevering 15: zaterdag 17 september 2022

 • Natuurwandeling in de Kalmthoutse Heide
 • Tattoo-expo in het Speelkaartenmuseum in Turnhout
 • Boottochtje door Lier

 

cc3aba70-3a57-11ed-b07d-02b7b76bf47f.jpg
Vleesetende planten in de Kalmthoutse Heide - Aflevering: 16

Op zoek naar kalmte, hout en heide trekken Maureen en Astrid voor een wandeling naar de Kalmthoutse Heide, die op dit moment volop paars bloeit. Ze laten zich leiden door natuurgids Ria Verduyckt, ontdekken unieke flora en beklimmen de gloednieuwe brand- en uitkijktoren voor een prachtig zicht.

Meer vergezichten en uitkijkpunten?

 • De Vlooybergtoren is slechts enkele treden omhoog, al zijn het wel serieuze. De zwevende trap is bekend van het programma Callboys en kijkt uit over de pracht van het Hageland.
 • Liever nog hoger? Vanop het platte molendak van Café Hotond kijk je in 360 graden over de Vlaamse Ardennen, van het Kluisbos tot de Kwaremont.
 • Op zoek naar inspiratie? Beklim het kunstwerk #inconcreto in Hoeselt en kijk uit over de straffe locatie.
 • Liever smakelijk bijleren? Het brouwerijbezoek van De Halve Maan in Brugge brengt je helemaal tot het dak van de stadsbrouwerij, waar je letterlijk een zicht krijgt op haar geschiedenis.

 

0b57a655-3a58-11ed-b07d-02b7b76bf47f.jpg
Tattoos troef in Turnhout - Aflevering: 16

Turnhout staat over heel de wereld bekend om zijn speelkaarten. En mensen zijn er zelfs zó zot van, dat ze die eeuwig willen bijhouden. In het Speelkaartenmuseum bezoeken Maureen en Astrid ‘Onderhuids’, een expo over mensen die een tattoo hebben laten zetten met speelkaarten als inspiratie. Ze zien prachtige portretten van Ans Brys, ontdekken boeiende verhalen geschreven door Matthias M.R. Declercq en stoten zelfs op een levend stukje tentoonstelling. Als dat niet onder de huid kruipt!

Meer unieke tentoonstellingen?

 • Voor wie slechts interesse heeft in bepaalde lichaamsdelen loopt in Gent Phallus: Norm en Vorm. Een tentoonstelling waarin wetenschappers en kunstenaars een blik werpen op het mannelijke orgaan.
 • Hou je het liever -18? In het Scoutsmuseum in Leuven leer je werkelijk alles wat je ooit wou weten over de Scouts- en Gidsenbeweging over de jaren heen.
 • In Mechelen kan je dan weer terecht in het Zotte Kunstenkabinet. Een museum vol satire uit de 16e eeuw, ook wel ‘Sot’ genoemd.

 

ab0d8899-3a57-11ed-b07d-02b7b76bf47f.jpg
Platte bodems en gladde palingen in Lier - Aflevering: 16

Tenslotte ontdekken Maureen en Astrid Lier vanop een bijzonder bootje. Schipper Frans Torfs neemt hen mee op een typische platbodem, een gezellig bootje waarmee vroeger op paling werd gevist. Ze leren over de voormalige palingvissers, koninklijke huwelijken en de zinderende Zimmertoren.

De Koninklijke Moedige Bootvissers organiseren deze toeristische rondvaarten in het centrum van Lier van 1 april tot 31 oktober.

Meer bijzondere vangsten?

 • Ook in de Meetjeslandse kreken werd vroeger op paling gevist. Leer alles over het verleden van deze bijna verloren kunst via infoborden aan de Oostpolderkreek in Sint-Laureins.
 • Voor wie het wat weidser ziet zijn er de Wijers. Een prachtig vijvergebied in Midden-Limburg dat ontstaan is door eeuwenlange visvangst.
 • Meer fan van vangsten uit ‘t zeetje? Ga eten bij een van de North Sea Chefs en geniet van prachtige producten uit onze Noordzee.

 

c31d339b-3a57-11ed-b07d-02b7b76bf47f.jpg
Soegesties met Soe Nsuki - Aflevering: 16

Soe gaat deze week aan de slag met saffraan op de eerste saffraanboerderij van Vlaanderen in Morkhoven. Ze bouwt zelf een vlot en vaart de Kleine Nete af in Herentals. En ze bezoekt het Klompenmuseum in Laakdal waar ze het klompenbelevingspad op -je kan het al raden- klompen afwandelt.
 

Logeren in De Kempen

In de Kempen durft de natuur wel eens wispelturig te zijn, soms zelfs ronduit woest. Dé uitgelezen plek dus voor iedereen die op zoek is naar een onvergetelijk avontuur.