Halve waarheden en tweegevechten in Gent

Gezien op tv
Vlaanderen Vakantieland 05 oktober 2022

Laura Govaerts neemt actrice Charlotte Timmers mee op stap in Gent. Want hoewel ze er al geweest zijn, valt nog heel wat te leren over de stad. Ze laten zich leiden door een leugenachtige gids, gaan op bezoek in een oud wintercircus en vallen elkaar aan met een sabel. Als dat maar goed afloopt!

Vlaanderen Vakantieland aflevering 18: zaterdag 8 oktober 2022

 • True or False Tour
 • Expo in het Wintercircus
 • Scherminitiatie

 

30fa4c62-4314-11ed-b07d-02b7b76bf47f.jpg
Verzinsels en vertellingskes - Aflevering: 18

 

Om Charlotte wat beter te laten kennismaken met Gent heeft Laura de hulp ingeroepen van stadsgids Nick. Hij neemt hen mee op een wandeling door de stad en vertelt onderweg fascinerende verhalen in zijn sappig Gentse accent. Maar zijn die ook allemaal waar? Aan Charlotte en Laura om de urban myths te onderscheiden van de waarheid!

De True or False Tour duurt ongeveer twee uur en kost 25 euro per persoon.

Meer bijleren in spelvorm?

 • In Brugge kan je met het hele gezin hedendaagse kunst en architectuur ontdekken door de binnenstad. De ‘Stap in de Stad’-route neemt je mee naar zes projecten waar speelse opdrachten je uitdagen om de installaties te onderzoeken met al je zintuigen. De tocht duurt ongeveer anderhalf uur en is gratis verkrijgbaar in het infokantoor ‘t Zand.
 • Liever wetenschappelijker? In Tabloo in Dessel leer je alles over radioactiviteit en radioactief afval tijdens een interactieve tentoonstelling. Je leert er kijken door de tijd en kan altijd even uitwaaien op het panoramisch dak!
 • Mag het wat actiever? Ga met de fiets op zoektocht door het landschap van Borgloon. Je leert er bij over de stad, redt het graafschap van de ondergang én maakt kans op een prijzenpakket streekproducten!

 

dcd661a0-4313-11ed-b07d-02b7b76bf47f.jpg
Wat een Cirk! - Aflevering: 18

Ooit een circus, nadien een garage, dan een opslagplaats voor oldtimers en dan jaren leegstand. Het pas gerenoveerde Wintercircus heeft een hele geschiedenis achter de rug. Om die te ontdekken, bezoeken Charlotte en Laura samen met gids Bernard de expo ‘Wat een Cirk!’ én krijgen ze een exclusieve blik achter de schermen van deze architecturale parel.

De expo Wat een Cirk! was tot 30 oktober 2022 gratis te bezoeken.

Meer gerenoveerde pracht?

 • Abdij van Park in Leuven viert in 2022 een belangrijke mijlpaal. Het is precies 10 jaar geleden dat de stad begon met de restauratie en herbestemming van de unieke erfgoedsite. Een vernieuwd programma en poëtische wandeling zetten de innovatieve restauratie in de kijker. Je ontdekt de restauratie aan de hand van een audiotour en heel wat andere activiteiten!
 • Vorig jaar kwam in Mechelen, met de inhuldiging van de Begijnhofkerk, een einde aan 10 jaar intensief restaureren van de 8 historische kerken van de binnenstad. Uniek in Vlaanderen!
 • Ook de mijnbouw in Limburg heeft heel wat renovaties teweeg gebracht. Zo is C-mine in Genk nu een creatieve hotspot, Labiomista de speeltuin van kunstenaar Koen Vanmechelen, be-MINE in Beringen een plek vol actie en sport en het hoofdgebouw van mijnsite Eisden een viersterrenhotel.

 

Logeren in Gent

Gent leeft. Ze ademt geschiedenis uit en zuigt het moderne stadsleven terug in.

 

 

beb92eef-4313-11ed-b07d-02b7b76bf47f.jpg
Bloedstollende gevechten op het scherm - Aflevering: 18

 

Charlotte en Laura krijgen in de Lakenhalle aan het Belfort een scherminitiatie bij de Sint-Michielsgilde, de oudste schermclub ter wereld. Ze leren omgaan met de sabel en dagen elkaar zelfs uit voor een heus duel. En garde!

Meer onconventionele sporten?

 • In Brugge vind je ook heel wat historische clubs. Er is de schermclub maar ook een 600 jaar oude handbooggilde die banden heeft met het Britse Koningshuis.
 • Mag het wat minder serieus? In verschillende Vlaamse steden kan je je wagen aan een potje city golf en city beer golf, een ludieke variant op de gekende golfsport.
 • Als het stadsleven niets voor jou is, kan je in Limburg terecht voor en potje boerengolf of -bowling. En, ja dat is exact hoe het klinkt.

 

a339d89e-4313-11ed-b07d-02b7b76bf47f.jpg
Soegesties met Soe Nskuki - Aflevering: 18

Soe gaat deze week op zoek naar verborgen pareltjes achter de gevels van Gent. Ze ontdekt een oud stadspaleis in de Veldstraat, het mooiste zwembad van België en een oase van rust in de binnentuin van de Sint-Pietersabdij. Haar bezoek sluit ze af op het dakterras van het gloednieuwe Yalo Urban Boutique Hotel.

Op zoek naar een gezellige overnachting?

Vlaanderen Vakantieland is vele mooie dorpen en steden met gastvrije logies rijk.