Een bed als dessert: blijf slapen bij je favoriete chef

© Visit Flanders

Vlaanderen kent een pak culinaire topadressen, waar je na die bijzondere ervaring als achterafje ook kan blijven logeren. Wij verzamelden een selectie van deze toppers waar je een bed als dessert boekt. De max toch?

Vlaanderen Vakantieland 30 januari 2025

Slapen onder de West-Vlaamse sterren

Slaap met de chefs tijdens een gastronomische toer langs de beste restaurants van West-Vlaanderen. Begin met Odit, een B&B in Brugge, waar uitbaters Christine en Lien je een 4-gangen ontbijt voorschotelen met huisgemaakte gerechten en kwaliteitsvolle lokale producten. Kan de dag nog beter starten? Wij dachten het niet! Daarna zet je je tocht verder richting een koffiebar, bistro, brunch- of lunchplekje, gastronomisch restaurant, ... En zo beland je misschien bij Hostellerie De Goedendag in Brugge waar je kan tafelen én logeren in stijl. Meteen maar gaan voor een verblijf in halfpension?  

Hotel en restaurant in één vind je ook bij Hotel des Brasseurs in De Haan. Je ontbijt er in de wintertuin, zet je neer in de wereldse wijnbar of op het zonovergoten terras. In Villa de Torre, een vis- en zeevruchtenrestaurant van dezelfde uitbaters, geniet je van lekkers uit de Noordzee. En dat met aandacht voor het milieu. Of je boekt een kamer bij familiehotel Messeyne in Kortrijk. In het bijhorende restaurant worden traditionele en moderne Franse gerechten geserveerd. Chef Klaas Lauwers leerde het vak bij sterrenzaak Hof van Cleve. En over sterrenzaken gesproken, ook bij Nicolas in Ieper kan je uitslapen in een van de zes kamers na een avondje bij Hostellerie Saint-Nicolas (goed voor een Michelinster). En dan wordt het nog lastig kiezen, want ook Découverte in Ieper is een echte plaats voor lekkerbekken. In het bijhorende restaurant kan je een gastronomische maaltijd met een lekkere wijn of een smakelijk biertje verorberen. Santé! 

Fine dining in Limburg

Een trip naar Vivendum in Dilsen kan niet tegenvallen. En al zeker niet als je houdt van meergangendiners en oude gebouwen! Je verblijft hier in een uit 1736 daterende kapelaanswoning. Of wat dacht je van slapen in een kasteel? In het Kasteel van Ordingen in Sint-Truiden kan je niet alleen heerlijk slapen, je kan er ook heerlijk eten in het bijhorende Aurum by Gary Kirchens. Nog meer lekkers vind je bij Kristalijn óf Moonstone in Genk. Van hieruit wandel je zo naar je bed in Hotel Stiemerheide. En de extra kilo’s? Die zwem je er gelukkig zo weer af in het zwembad in het hotel. Bovenstaande adresjes kregen van Gault&Millau trouwens één voor één een mooie score.  

Nog wat noordelijker ligt De Zevensprong. In dit Hamont-Achelse familiehotel laat gastheer Mario jou van dagverse producten en streekproducten proeven. Denk aan groenten en kruiden uit de eigen tuin, Achelse Blauwe grevenbroecker kaas of een Achel biertje. Als je honger dan nog niet gestild is, kan je zeker ook eens een kijkje nemen bij Bonnetti’s of Stad10, twee toprestaurants in de gemeente. Ook zij schitteren in het overzicht van Gault&Millau. Dat wordt op-en-top culinair genieten in Limburg.  

Eenbedalsnagerechtrestauranthotels_1a61c5a5c141cd6fd456d534791ff880_1000.jpg?h=82f92a78&itok=8RVVSIh1
© Visit Flanders

Op zoek naar tips en inspiratie?

Schrijf je in en ontvang gratis toffe tips, verrassend advies en eindeloze inspiratie via e-mail.
Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Het lekkerste van Oost-Vlaanderen

Vanuit de orangerie van het Cleythil Hotel in Maldegem heb je een panoramisch zicht over de omliggende velden. In het bijhorende restaurant Papinglo kan je terecht voor een extra gastronomische beleving. Die groene omgeving gecombineerd met gastronomie vind je ook langs de oevers van de Leie terug. In de klassevolle brasserie van Hotel Auberge du Pêcheur in Sint-Martens-Latem heb je de keuze tussen een driegangenmenu of eten à la carte. In Waasmunster kan je eveneens van water en lekkers genieten. ‘s Avonds kan je je bij De Koolputten culinair laten verwennen door chef Nick Dapper en zijn team. En ook in Kaprijke worden overnachting en restaurant gecombineerd. Hotel Ter Heide verrast je met marktverse seizoensproducten en een uitgebreide wijnkaart. In Stekene vind je dan weer B&B La Anea waar je in de taverne terecht kan voor een hapje of een drankje. Belgische klassiekers staan hier op de kaart. 

Slapen bij een chocolatier? Gastheer Thomas Losonczy van vakantiewoning La Clé du Sud – Roussilon in Merelbeke verwelkomt je met ambachtelijke huisgemaakte pralines of chocolade. Er zijn verschillende restaurants in de buurt en dit voor elk budget. Van eenvoudig lekker tot uitgebreid gastronomisch. Je kan er ook streekproducten aankopen. Van met honger of dorst naar huis gaan is hier dus geen sprake! 

Antwerpen: prima hotels en dito resto

Antwerpen is een beetje een buitenbeentje in de table-to-bed scene. Want wat was er het eerst: het prima hotel of dito resto? Sommige eetplekken gaan gewoon samen op met het bijhorende hotel. Denk aan ‘restaurant-met hotel’ U Eat & Sleep Antwerp. Hier zorgt Viki Geunes van het gekende sterrenrestaurant Zilte voor de culinaire invulling. Ook Hyllit Hotel met dakrestaurant Gran duca, eveneens in 't stad, werkt met deze succescombinatie. 

Liever de Kempen ontdekken? Hippocampus in Mol combineert fine dining onder leiding van chef Francis Scheyvaerts met een overnachting in een prachtig landhuis. In het luxueuze familiehotel Geerts in Westerlo wachten creatieve en culinaire gerechten op jou. En ook bij Best Western Plus Aldhem in Grobbendonk kom je aan je trekken. In de bijhorende orangerie kan je zowel kleine als grotere hongertjes stillen met klassiekers uit de Franse keuken en wereldkeuken. En oh ja, de wellness en het zwembad zijn een leuk extraatje! Die wellness vind je ook terug bij Corsendonck Turnova in Turnhout. Op wandelafstand kan je gaan dineren bij restaurant Hert. Helemaal bovenop de Turnova-toren krijg je niet alleen lekkers van chef-kok Alex Verhoeven op je bord, maar ook een zalig uitzicht op Turnhout en de Kempen.  

WVL10%20-%20Het%20Vliegend%20Tapijt%20-%20gerecht%20van%20chef%20Felix%20Francois%20-%20foto%20Westtoer.jpg?h=771e7ca9&itok=fK0E3lG7

Genieten met een grote g in Vlaams-Brabant

De Groene Gordel ontdekken? Vanuit hotel Gastenhof Ter Lombeek in Roosdaal kan je heel wat mooie wandelingen en fietstochten maken. Terug op krachten komen doe je daarna in de sfeervolle Bistro à Point waar chef-kok Danny Tielemans je graag laat genieten van Belgische gerechten.

Heerlijk dineren en daarna gratis teruggebracht worden naar je bed? Bij Hotel Aulnenhof kan je kiezen voor een arrangement met 3-gangendiner in restaurant Le Flore. Of ga eens smullen bij Melchior of Cotto in Tienen. Beiden worden geprezen door Gault&Millau. Nog geen tien minuten na "Mag ik de rekening alsjeblieft" sta je na een korte stadswandeling bij Hotel Kronacker dat zelf ook een eigen brasserie heeft met een uniek kreeften- en oesteraanbod.

In Leuven, met z’n voortreffelijk aanbod aan restaurants, combineer je direct een citytrip met een culinaire ervaring. Kies eens voor iets exotischer bij Tiflis, Raffat, Nirvana Kitchen, ... of ga voor een klassieker (Barba, d’Artagnan, ...).

Er een culinair weekend van maken?

Vlaanderen Vakantieland biedt uitgebreide mogelijkheden om uit te rusten na jouw diner. 

Ontdek onze logeeradresjes waar je culinair kan genieten.