De Vlaamse Ardennen: zoveel meer dan wielrennen

Gezien op tv
Vlaanderen Vakantieland 12 mei 2022

Maureen Vanherberghen en Tine Embrechts trekken samen door de Vlaamse Ardennen. Ze bewandelen de Gourmandroute langs de oude watermolens van de Zwalmstreek. In Huis Beaucarne in Ename vallen ze van de ene verbazing in de andere. En omdat onze dames nu eenmaal barsten van de energie, kan een iconische helling uit de Ronde van Vlaanderen er ook nog wel bij.

Aflevering 7: zaterdag 14 mei 2022

 • Watermolens van de Zwalm
 • Bijzondere collecties in Huis Beaucarne
 • Start to Cycle in Oudenaarde

 

Zwalmstreek.jpeg?h=d1cb525d&itok=ZggCGlM8
De watermolens van de Zwalmstreek - Aflevering: 7

De rivier De Zwalm weet het landschap aardig naar haar hand te zetten. Omdat het een bronnenrivier is - die niet alleen gevoed wordt door regenwater - kent de Zwalm heel wat hoogteverschillen. Ideaal om molens aan het werk te zetten! En je kuitspieren. Daarvoor volg je eenvoudigweg de watermolenfietsroute.

Bij Jochen en Emmanuel, molenaars van de Ijzerkotmolen, krijg je het hele productieproces op je bord. Maureen en Tine laten de verse, warme volkorenbloem door hun handen glijden en even later zitten ze aan tafel met een heerlijke ovenkoek gevuld met streekingrediënten.

Meer molens zien?

 • Dat de tijd van de molens al lang achter ons ligt? Niks is minder waar! De Kempen telt nog tientallen maalvaardige exemplaren. De Molenroute brengt je met de fiets naar heel wat mooie plekken én molenlekkers.
 • Ook in Limburg kan je heerlijk fietsen langs de klaterende Oudsbergse watermolens in de idyllische valleien van de Abeek, Bosbeek en Itterbeek. Bossen, vennen en zandduinen maken het decor overweldigend.
 • Molenspotten vanop het water? Daarvoor moet je in Mechelen zijn. In een packraft micro-avontuur peddel je over de Binnendijle door het centrum. Meteen bij het opstappen maak je kennis met de eeuwenoude houten Volmolen, de enige van de stad.

 

Huis%20Beaucarne.jpeg?h=d1cb525d&itok=lPvangqK
Huis Beaucarne in Ename - Aflevering: 7

Deze 18de-eeuwse familiewoning is al generaties lang in het bezit van dezelfde familie. Julien en zijn vriendin Lena besloten hun wunderkammers open te stellen voor het publiek. Diorama’s met opgezette dieren, schitterende schelpen, een schatkist vol geld uit de Franse Revolutie,... Je kijkt je ogen uit in de tuinen, serres en de rijkelijk ingerichte kamers van Huis Beaucarne.

Meer unieke collecties?

 • Ex-rallypiloot Guy Moerenhout heeft niet één, niet twee, maar een 200-tal auto’s voor de deur staan. Meer dan voldoende om er zijn eigen Abarth Works Museum van te maken. Ontdek zijn wisselende collectie Abarth, Fiat, Lada en andere Oost-Europese sport- en racewagens.
 • Kunst, antiek, design, curiosa, tribal, vintage, taxidermie, collectors items,... Depot d’O in Brugge moet wel hét walhalla voor snuisteraars zijn.
 • Phallus. Norm & Vorm. In deze tentoonstelling die tot 8 januari 2023 liep in het GUM in Gent, speelt het mannelijke geslachtsdeel de hoofdrol. Voor één keer richten wetenschappers en kunstenaars de blik naar beneden. Ongegeneerd penissen kijken? Alles voor de kunst/wetenschap.

Overnachten in de Vlaamse Ardennen? Ontdek ons aanbod van hotels, B&B’s en vakantiewoningen

 

Centrum%20Ronde%20van%20Vlaanderen.jpeg?h=d1cb525d&itok=vtpYMy7S
Profrenners achterna in Oudenaarde - Aflevering: 7

Wie de Vlaamse Ardennen zegt, zegt Ronde van Vlaanderen. Afspraak dus in het CRVV in Oudenaarde waar de dames zich hebben ingeschreven voor een Start to Cycle-snelcursus. Van klikpedalen naar de Kwaremont. Hier mag het vooruit gaan.

Meer sportieve snelcursussen?

 • Ben je een waterrat die het evenwicht wel even kan bewaren? Dan is suppen zeker wat voor jou. Na een korte veiligheidsinstructie leer je de basistechnieken om de bosrijke Kempen in alle rust te verkennen vanop het water.
 • Weer of geen weer, op het kartingcircuit van Genk zijn de bochten nóg leuker wanneer het regent. Hier hoef je geen doorgewinterde karter te zijn om je te amuseren. Toch liever binnen? Dan beleef je de snelheid en adrenaline van een racepiloot net zo goed op de indoorcircuits van Lommel of Meeuwen!
 • Voor de nieuwste onder de work-out-hypes heb je niets anders nodig dan een barpark. En toévallig staat er zo eentje achter Sportoase in Leuven. Bij calisthenics verbeter je je kracht en je cardiovasculaire systeem. Het park is altijd toegankelijk. Een infobord legt je in vijf oefeningen uit hoe je aan de slag kan.

 

CoPienderoute.jpeg?h=d1cb525d&itok=WUrdwDMF
CoPienderoute - Aflevering: 7