De mooiste street art en stripmuren

Vlaanderen Vakantieland 05 juni 2020

Vlaanderen ontpopt zich stilaan tot één groot openluchtmuseum: in alle steden tref je straffe street art en stripmuren aan. Of je nu op goed geluk door de stad loopt of een route volgt op je smartphone-app, je valt gegarandeerd van de ene in de andere visuele verbazing!

Sinds in 2016 in Oostende het kunstproject The Crystal Ship aanmeerde, kreeg de kuststad er al zo’n tachtig enorme muurschilderingen bij. De beste street artists ter wereld mogen zich uitleven op Oostendse gevels, van ziekenhuizen tot krantenwinkels en pakhuizen. Volg de route via chatbot of een gids en vergeet zeker je fototoestel niet! Ontdek hier onze logeertips in Oostende.

Historische figuren en onderwaterwerelden

In Brugge loopt het project Legendz. Drie Brugse kunstenaars brengen de rijke geschiedenis tot leven. Jeremiah Persyn creëerde een moderne Maria Van Bourgondië, Stan Slabbinck beeldt de legende van de Brugse Zotten uit en Strook construeerde uit oud hout een mysterieuze vrouw aan ‘t Zand. Logeertips Brugge vind je hier.

Ook in Mechelen is er een street art-route door de binnenstad. Voormalig stadsartiest Gijs Vanhee vroeg voor Mechelen Muurt tien bevriende (inter)nationale kunstenaars. Hoogtepunten zijn het werk Een mijl onder zee van de Mechelse Shamisa Debroey (een knipoog naar het bordje Mosselschelpstraat) en het fotorealistische Onderwaterhond van Bart 'Smates' Smeets. Een lijstje logies in Mechelen vind je hier.

Muurkunst van Matthias Schoenaerts

Antwerpen is een ware hotspot voor straatkunst. Volgens de befaamde StreetArt App fleuren maar liefst 265 werken de gevels van ‘t Stad op. En daar komen er iedere maand bij: zo creëerde niemand minder dan acteur Matthias Schoenaerts een nieuw werk in de Brederodestraat, onder zijn street art naam Zenith.

Ook wie houdt van stripmuren is in Antwerpen aan het juiste adres. In de Korte Ridderstraat zie je de cover van Het Eiland Amoras van Suske & Wiske, met op de achtergrond de kathedraal. Maar ook Nero, Kiekeboe en Cordelia passeren de revue. En mis zeker niet het meterslange, wervelende kunstwerk Kleurrijke Stoet van illustrator Brecht Evens! We verzamelden onze beste logeertips in Antwerpen.

Knipogen naar het Lam Gods

Gent is de thuisstad van ROA, de Belgische Banksy. De wereldvermaarde artiest focust op (dode) dieren, overwegend in zwart-wit. Zo vind je in Gent zijn bekende reuzenkonijnen. Via het 'Sorry, not sorry streetart’-plan kan je fietsen en wandelen langs de kleurrijkste straatkunst van Gent. Ontdekt het befaamde Graffitistraatje, de vele muurschilderingen gebaseerd op het Lam Gods van Van Eyck en de mural De Maagd van Michaël Borremans. Zie hier onze tips voor een overnachting in Gent!

Ook Leuven is aan een opmars bezig als inspirerende plek voor street artists, met al zo’n 80 werken. Vooral lokale held Bisser drukt stevig zijn stempel op de stad. Zo maakte hij recent een meterslange mural aan woonzorgcentrum De Wingerd. Maar ook de kleinere poëtische stencils van DinDin, een andere Leuvense artieste, zijn de moeite. Op het Ladeuzeplein vind je dan weer beschilderde elektriciteitskasten en bij het passeren van een bouwwerf bestaat de kans dat Straatletters een paneel of werfdoek onder handen nam. Heel wat mooie logies in Leuven bovendien!

En het mooiste kunstwerk is...

Limburg ontpopt zich ook tot een walhalla voor straatkunst. In Hasselt zijn er meer dan 80 kunstzinnige gevels, onder meer aan de Kanaalkom. Aan het station van As kan je kijken naar The Yard. Een vijftiental professionele crews en individuele artiesten namen daar vier oude treinstellen onder handen tijdens een graffiti-jam. Het resultaat is een ware eyecatcher! Slapen in Hasselt doe je hier.

Maar hét mooiste Vlaamse street art kunstwerk vind je in Roeselare, volgens een wedstrijd van Radio 1. De Slapende Vrouw van David Walker prijkt er op een zijgevel van een woning aan de Onze-Lieve-Vrouwemarkt. Met twee wandelroutes zet Roeselare zich op de kaart als echte street art stad. En tot slot onze beste logeertips in Roeselare.

Coverbeeld: 
© Visit Leuven
Fotograaf: Karl Bruninx
Street artists: Super A & Collin van der Sluys