Een geslaagde barbecue organiseren op vakantie

Ruik jij het ook al? Een heerlijke zomeravond, goed gezelschap en een perfect gegrilde steak op je bord. Wat is er beter dan een barbecue op vakantie? Of je nu een intieme avond met je gezin plant of eerder denkt aan een uitgebreide BBQ organiseren met vrienden, met de juiste voorbereiding wordt het gegarandeerd een succes. Van de beste BBQ tips voor perfecte grillresultaten tot slimme trucjes om stress te vermijden: vanaf nu maak je van elke barbecue een feest, waar je ook verblijft. Daarom delen we ook enkele logies met barbecue mogelijkheden, zodat je zorgeloos kan genieten van het ultieme vakantiegevoel.
Overnachten op een locatie met barbecue
Een verblijf waar je de barbecue kan aansteken, maakt jouw ontspannen vakantie in Vlaanderen helemaal af. Na een dag vol ontdekkingstochten langs schilderachtige dorpjes, groene landschappen of levendige steden, is er niets gezelliger dan samen rond een warme barbecue te verzamelen. Op zoek naar logies waar je kan barbecueën met je gezelschap of groep? Op onderstaande adresjes bak je je vleesjes en/of groentjes heerlijk bruin:
- Het Woutershof in Retie geeft niet alleen warmte in de vorm van een open haard op het terras, je kan ook het BBQ-toestel uittesten. Nog meer barbecue-plezier in Retie vind je bij Vakantiehuis De Wildeman. En als je bij die laatste zelf wat warmte nodig hebt, dan kan je gebruikmaken van de aanwezige infraroodsauna.
- Ook bij Boeckhaege in Ronse kan je ontspannen met wellness in de jacuzzi of sauna vooraleer je aan het BBQ-feest begint. Je vindt er niet alleen een bar, maar ook een barbecue én een Ofyr. Het hout dat je hiervoor nodig hebt, is inbegrepen in de prijs.
- Kasteeldomein Moerbeek in Eernegem laat je verblijven in stijl. Je slaapt niet alleen in een charmant landhuis, je krijgt er tuinmeubilair én een Plancha Wood BBQ bovenop.
- Bij Rikkeshoeve in Sint-Truiden staat er dan weer een KOTA grill-house in de tuin. Hierin kan je samen grillen, racletten of gezellig chillen met een drankje rond het vuur. Voor wie eerder van pizza’s houdt, er is ook een houtgestookte pizza-steenoven.
- Bij Villa Millina in Riemst staat het tuinmeubilair en de BBQ klaar op het terras voor jouw gezin of vriendengroep. Ook Vakantiewoning Eyndevelde in Herzele brengt je bij elkaar voor een gezellige BBQ onder de slingerlampjes in de tuin waar je tot ’s avonds laat kan nagenieten.
- Van de honger omkomen? Niet bij Landhuis Soetendaele in Wervik. Met twee inductievuren, twee ovens én een Weber barbecue kook je de lekkerste maaltijden uit je hoed.
- Graag barbecueën op gas? Bij Redingenhof in Boutersem, een vakantiehuis met barbecue, draai je zelf aan de knoppen.

Een 3-gangen menu op de BBQ
Een barbecue is allang niet meer beperkt tot worstjes en hamburgers. Het is de perfecte manier om een volledig en verrassend BBQ menu te bereiden. Van voorgerecht tot dessert: met een beetje creativiteit en planning tover je een volwaardig driegangenmenu met heerlijke barbecue gerechten tevoorschijn.
BBQ voorgerechten
Een smaakvol voorgerecht op de BBQ zet meteen de toon voor de rest van het menu. Denk aan barbecue hapjes zoals gegrilde scampi’s op een spies, gegrilde avocado’s of BBQ-nacho’s. Ook mini-brochettes, kleine gevulde paprika’s of bruschetta op de grill zijn ideale starters die snel klaar zijn. Deze kleine porties zijn perfect om te delen terwijl het hoofdgerecht op het vuur ligt.
BBQ hoofdgerechten
Een goede barbecue draait niet alleen om vlees, maar om het samenbrengen van verschillende ingrediënten. Toch blijft barbecue vlees voor velen een onmisbaar element. Denk aan sappige steaks, kruidige worstjes, kipspiesjes en langzaam gegaarde spareribs. Maar ook barbecue met vis is een aanrader: leg dus gerust makreel, garnalenspiesjes of een zalm op de bbq.
Door daarnaast een mix van verschillende bijgerechten aan te bieden, creëer je een culinaire beleving waarbij echt wel iedereen iets lekkers vindt. Denk aan gemarineerde groentespiesjes, pasta’s of frisse salades.
Desserts op de BBQ
Een barbecue dessert is de perfecte afsluiter van een gezellige grillavond en verrassend eenvoudig te bereiden:
- Denk aan gegrild fruit zoals ananas of perzik. Of ga voor de klassieker ‘banaan met chocolade in aluminiumfolie’, die valt altijd in de smaak.
- Ook appels gevuld met noten en honing zijn een warm en kruidig alternatief.
- In een speelse of nostalgische bui? Dan zijn marshmallows op een stokje jouw perfecte afsluiter.
- Zin in iets chiquer? Probeer dan een bladerdeegpakketje met rood fruit op de grill.

Vegetarische bbq
Steeds meer mensen kiezen bewust voor een gevarieerder eetpatroon, een goed doordachte veggie barbecue sluit hier perfect bij aan. Met een vegetarische BBQ met originele groentespiesjes, gegrilde halloumi, portobello’s met peterseliepesto of zelfs plantaardige burgers en worsten, zijn er tal van mogelijkheden om iedereen aan tafel te verwennen, ook de vleeseters. Een rijk vegetarisch aanbod op de BBQ zorgt niet alleen voor meer keuze, maar maakt de hele barbecuebeleving creatiever, duurzamer en minstens even lekker.
Gegrilde groenten
Gegrilde groenten zoals paprika, courgette, aubergine en mais krijgen op het vuur een heerlijke, rokerige smaak. Voeg er wat olijfolie, kruiden of een marinade aan toe en je hebt voor vegetariërs een verrassende toevoeging aan je BBQ menu. Ook champignons gevuld met kruidenroomkaas zijn heerlijk op de barbecue. Wat denk je? De volgende keer ook wat groenten op de bbq?
Veggie burgers & vleesvervangers
Er zijn verschillende smaakvolle alternatieven voor vlees:
- Een populaire keuze is de vegetarische burger voor de BBQ, met varianten op basis van peulvruchten, groenten of granen die verrassend stevig en kruidig zijn.
- Ook halloumi is een echte BBQ-topper: deze stevige kaas smelt niet op de grill en krijgt een heerlijke, krokante korst.
- Tofu is een andere veelzijdige vleesvervanger voor op de BBQ, vooral wanneer je hem marineert met pittige of oosterse smaken.
- Én er zijn zelfs vegetarische worsten op basis van soja of erwteneiwit.
Bijgerechten en dips
Geen BBQ compleet zonder smaakvolle bijgerechten. Frisse BBQ salades zoals couscoussalade met munt of een klassieke aardappelsalade, geroosterde aardappeltjes of een romige pastasalade voor bij de bbq kunnen dan ook niet ontbreken. Deze BBQ bijgerechten zorgen voor balans en maken het gerecht compleet. En een assortiment van deze bijgerechten geeft je BBQ net dat extra beetje flair.
Geef iemand vakantie cadeau
Vakantie doet iedereen deugd! Hoe je je vakantie invult, kies je helemaal zelf. Wie kan er volgens jou vakantie gebruiken?
Meer BBQ tips als extra hulp
Je menu samengesteld? Dan kan je aan de slag met onze tips voor de BBQ: denk aan het kiezen van de juiste barbecue, het inzetten van slimme accessoires én het creëren van voldoende grillruimte. Zo ben je helemaal klaar voor een smaakvolle en gezellige avond in de buitenlucht. Laat dat weekendje weg maar komen!
Tip 1: De juiste barbecue kiezen
Twijfel je nog tussen enkele logeeradresjes met BBQ? Vraag bij de uitbater na welk type van BBQ-toestel aanwezig is en maak jouw keuze. Bij een barbecue kiezen, is het belangrijk om te kijken wat voor type griller je bent:
- Voor de beginnende griller is een makkelijke barbecue zoals een elektrische of gasbarbecue ideaal, deze zijn snel op temperatuur, eenvoudig in gebruik en snel gekuist:
- Met één druk op de knop start je de gasbarbecue. De temperatuur kan je eenvoudig regelen. Dat zorgt voor constante en gelijkmatige garing van je gerechten.
- Ook een elektrische BBQ is ideaal voor wie snel en zonder gedoe wil bakken. Je steekt de stekker in het stopcontact en binnen enkele minuten is de elektrische barbecue klaar voor gebruik.
- Ben je al wat meer ervaren? Met een houtskool BBQ geniet je van de geur van smeulende kolen én het ritueel van het aansteken en wachten tot de juiste temperatuur is bereikt. Deze klassieke manier van barbecueën zorgt voor een unieke smaakbeleving en geeft je volledige controle over de hittezones.
- Heb je weinig ruimte of ga je kamperen? Dan is een tafelbarbecue ideaal. Deze is compact, gezellig en perfect voor wie houdt van ontspannen samen grillen. Doordat je hem direct op tafel kunt zetten, wordt barbecueën een interactieve en sociale beleving. Ook dit type is eenvoudig in gebruik, snel op temperatuur en makkelijk schoon te maken.

Tip 2: Maak gebruik van verschillende BBQ accessoires
Handige barbecue accessoires maken het bakken niet alleen gemakkelijker, maar ook een stuk leuker en veiliger. Maar welke BBQ tools of benodigdheden zijn nu echt onmisbaar? Hou je klaar voor jouw mini BBQ checklist en vertrek zorgeloos op vakantie:
- Een barbecue grillrooster helpt je bij het grillen van zowel groenten als vlees. Het rooster zorgt ervoor dat de ingrediënten mooi dichtschroeien én een heerlijke grillsmaak krijgen dankzij een gelijkmatige verdeling van de hitte. Toch wat schrik van opflakkerende vlammen? Kies dan voor aluminium schaaltjes op het rooster waardoor je het bakken makkelijker onder controle houdt.
- Ook een barbecue tang is één van de meest onmisbare BBQ accessoires. Met een tang kun je vlees, vis en groenten veilig en hygiënisch en gecontroleerd omdraaien zonder je handen in de buurt van de hitte te brengen. Met een tang prik je het vlees ook niet kapot en zo blijven sappen en smaken behouden.
- Met een nauwkeurige vleesthermometer kun je eenvoudig de kerntemperatuur van het vlees meten zodat je precies weet wanneer het klaar is. Dit voorkomt over- of ondergaren en zorgt ervoor dat je vlees de ideale malsheid en smaak heeft. Dat wordt genieten van perfect gebraden vlees.
Ook leuk voor jou
Vlamingen zijn echte Bourgondiërs en daar is natuurlijk helemaal niets mis mee!
Tip 3: Zorg voor voldoende ruimte op de barbecue
Een grote BBQ biedt de nodige ruimte om het grillproces soepel te laten verlopen. Door voldoende grilloppervlak te creëren, voorkom je dat voedsel te dicht op elkaar ligt. Een ruime BBQ maakt het eenvoudiger om verschillende temperatuurzones in te richten. Dit zorgt voor minder stress en meer controle tijdens het barbecueën. Je kan zo gelijktijdig grillen en warmhouden. Handig wanneer je meerdere gerechten tegelijk bereidt! Plaats bijvoorbeeld dikkere stukken vlees aan de warmste kant van de BBQ, zodat ze goed dichtschroeien en langzaam doorgaren. Groenten en kleinere stukjes vlees kun je dan weer beter aan de minder hete kant leggen om aanbranden te voorkomen.
Wanneer je een BBQ voor grote groepen organiseert, kan het ook handig zijn om gewoon meerdere BBQ-toestellen te gebruiken. Het maakt het bijvoorbeeld mogelijk om verschillende soorten gerechten gelijktijdig te bereiden zonder dat je grillruimte tekortkomt. Zo kun je bijvoorbeeld een BBQ volledig wijden aan vegetarische opties en een andere aan vlees of vis, handig bij dieetwensen of voedselallergieën. Daarnaast wordt de wachttijd voor je gasten korter en houd je als ‘pitmaster’ meer overzicht. En dat zorgt dan weer voor een ontspannen en geslaagde barbecue-ervaring voor iedereen!
Tip 4: Gril met het deksel dicht voor een betere smaak
Gebruik je een BBQ met deksel, dan geef je je gerechten een intensere en vollere smaak. De hitte en rook worden rondom het voedsel vastgehouden onder het gesloten deksel. Vlees, vis en groenten raken zo doordrenkt met die kenmerkende, rokerige BBQ-smaak. Door het deksel dicht te houden, verandert je BBQ eigenlijk in een soort oven waarin de smaken zich optimaal ontwikkelen. Vooral bij het gebruik van hout of rookchips is het belangrijk dat de rook niet direct ontsnapt zodat je gerechten echt de tijd krijgen om de aroma’s op te nemen.
Wanneer je een groot stuk vlees op de BBQ legt, zoals een brisket (runderborst) of een hele kip, speelt het deksel ook een belangrijke rol bij het behouden van de juiste BBQ temperatuur. Door het deksel dicht te houden, verhoog je de interne hitte, wat helpt om een ideale BBQ temperatuur te behouden voor een langzame, gelijkmatige garing. Dit is cruciaal voor grotere stukken vlees die van binnen goed gaar moeten worden zonder van buiten te verbranden.
Wil je zelf genieten van een heerlijke BBQ op vakantie?
Ontspan samen met familie of vrienden tijdens een gezellige barbecue.