5 fietslussen met leuke stops onderweg

Een fietslus brengt je via de fietsknooppunten na een deugddoende tocht terug naar je startplek. Onderweg zijn er talrijke idyllische afslagen voor een bezoek of een welverdiende rustpauze.

Vlaanderen Vakantieland 11 april 2024

1. Bierfietsroute Poperinge - Vleteren - Ieper (38 of 47,4 km)

Bier en de Westhoek? Dat zijn twee handen op één buik. Je bierfietsroute start aan het Hopmuseum in Poperinge. Ga je voor de langere fietstocht, dan kom je langs de Sint-Sixtusabdij in Vleteren en Ieper, een stad met een rijke biergeschiedenis. De kortere route leidt je dan weer langs hopvelden, brouwerij De Plukker in Poperinge en Leroy Breweries in Boezinge.

2. Meetjeslandse Kreken Fietsroute (53,7 km)

Deze fietsroute langs de Meetjeslandse Kreken start aan het Provinciaal Streekcentrum Huysmanhoeve in Eeklo. Tijdens je fietstocht flirt je regelmatig met de Nederlandse grens en krijg je polderzichten, gezellige dorpspleintjes en zeldzame vogelsoorten voorgeschoteld. Ben je een natuurliefhebber of hou je van adembenemende uitzichten? Dan ben je met deze route helemaal aan het juiste adres.

3. Fietsen door een mozaïek van vijvers (59 km)

We houden het nog even bij water met deze vlakke fietsroute langs de domeinen van De Wijers. Starten doe je in De Teut in Zonhoven. Hier kleurt de glooiende heide van augustus tot september paars. Verderop fiets je door het water in Bokrijk en kom je langs Domein Kiewit met zijn vele poelen en vijvers. Naast het Albertkanaal en de Abdijsite van Herkenrode zie je onderweg vijvers, vennen, duinen, bossen, ... 

4. Balenbergroute (36 km)

Liever een glooiende fietstocht? Dan is de Balenroute wat voor jou! Je komt onderweg alles te weten over ploeteren in de modder in het Sven Nys Cycling center, maar ook in het bezoekerscentrum van Rock Werchter X. Je fietst ook door natuurgebied Turfputten en komt langs donjon Ter Heyden. En dan hebben we het nog niet gehad over de terrasjes en het Damiaanmuseum alvorens je de Balenberg trotseert.

5. Rondom de Abdij van Postel (27, 30 of 56 km)

Twee korte lussen of één lange lus, dat is de fietsroute rondom de Abdij van Postel. Op de noordelijke lus rij je langs natuurgebied De Ronde Put. Vanuit de kijkhutten kan je vogels spotten. Op de zuidelijke lus passeer je sluizen, de historische Baileybrug, het voormalig vrachtschip De Kleppende Klipper en Zilvermeerhaven Porta Ventura. Deze kan je goed bezichtigen vanuit de Sas4-Toren (37 m hoog) in Dessel.

Nog meer fietsplezier?

Vlak of heuvelachtig? Door bossen of langs de velden? Of liever langs het water? Vlaanderen biedt voor ieder wat wils als het op fietsen aankomt. 

Laat je inspireren voor jouw volgende fietsvakantie