Ontdek Vlaanderen op twee wielen: drie vlakke fietsavonturen

© Wouter Deboot – Visit Flanders

Vlaanderen op de fiets verkennen? Check! Met deze drie vlakke fietsroutes zit je goed voor uren fietsplezier. Van historische steden tot idyllische plattelandswegen en langs schilderachtige waterwegen, deze routes bieden voor elk wat wils. Stap op je fiets en ontdek de charme van Vlaanderen terwijl je geniet van de rustige paden en pittoreske omgevingen die deze routes te bieden hebben. Let’s roll!

Vlaanderen Vakantieland 30 mei 2024

Op weekend: de Maasroute

Verken met de Maasroute een schilderachtige route van 63 km langs historische dorpjes en uitgestrekte oevers. Geniet van charmante stopplaatsen zoals het marktplein van Maaseik en het betoverende dorp Oud-Rekem, het mooiste dorp van Vlaanderen.

 • Parkeer je auto in Kessenich (Kinrooi). Van hieruit kan je meteen tot B&B Het Notarishuis in Voeren rijden om er de volgende dag weer terug te keren. 
 • Of je spreidt je tocht over meerdere dagen en pauzeert halverwege het enkele traject ook nog bij De Taller-Hoeve voor een verkwikkende nachtrust. Het Nationaal Park Hoge Kempen en het Rivierpark bevinden zich vlakbij deze fietsvriendelijke B&B.
Persoon op de fiets met kerkje in de achtergrond

© Wouter Deboot – Visit Flanders

Op zoek naar andere vlakke fietsroutes in Vlaanderen? 

Ook de Frontroute en de Kustroute zijn overwegend vlakke fietsroutes. 

Twee mensen op de fiets maken plezier

© Wouter Deboot – Visit Flanders

Op midweek: de Schelderoute

Meteen voor enkele dagen op trot? Dat kan met de Schelderoute, een tocht van 181 km waarin je de perfecte balans vindt tussen natuur en cultuur. Langs de stroom vind je enerzijds talloze idyllische picknickplekjes. Anderzijds kan je een pitstop maken in bruisende steden zoals Oudenaarde, Gent en Antwerpen. 

Wij starten onze fietsmidweek vanuit het treinstation in Kortrijk. Van hieruit beland je via de fietsknooppunten (achtereenvolgens de knooppunten 89, 99, 80, 57, 77, 61, 76 en 60) een 20-tal kilometer verderop in Spiere-Helkijn, waar de Schelderoute op knooppunt 60 start:

 • Rij van hieruit verder tot belevingslogies Fons in Tiegem (Anzegem). Je logeert er in een canvastent voor 4 tot 6 personen en komt er helemaal tot rust in de natuur. 
 • De volgende dag vertrekken jij en je fiets (dankzij het oplaadpunt in het logies) opnieuw volledig opgeladen richting de fietsvriendelijke B&B Cimbarsaca in Semmerzake (Gavere). Dit keer geen kamperen in stijl, maar logeren in stijl. In de elegante woning uit 1876 laat gastvrouw Luce de klok net iets trager tikken. 
 • Ideaal om op dag 3 goed uitgerust naar Abalona in Appels (Dendermonde) te fietsen. Hier kan je je fiets in de berging stallen en een lunchpakket aanvragen voor je vervolgtraject. Heeft je fiets terug nood aan energie, dan kan je hem, terwijl je zelf ook weer bekomt van jouw inspanningen, weer opladen. 
 • Zo geraak je op de vierde dag vlot bij B&B BAZ in Kruibeke (Bazel). Hier kan je jezelf verwennen met een duik in de verwarmde zwemvijver (van midden april tot september) gevolgd door een deugddoende saunabeurt.
 • Op de laatste dag wacht jou nog een kortere tocht tot aan het station van Antwerpen-Centraal. Vanaf knooppunt 56 rij je de stad in richting knooppunt 5 en vervolgens tot knooppunt 13. Daar aangekomen kan je rustig met de trein naar huis bollen.
 • De Schelderoute loopt langs de haven nog verder tot in het Noordelijkste puntje van de stad Antwerpen. Heb je nog energie in de benen voor 50 kilometer extra, dan kan je dit traject nog heen en weer rijden. Of je kan er natuurlijk ook gewoon nog een extra overnachting in Antwerpen aan vastknopen en dit laatste stukje op een zesde dag fietsen.

Ook leuk voor jou

We werkten nog 3 andere icoonfietsroutes met logies onderweg uit. 

Ontdek meer fietsvakanties in Vlaanderen.

Op fietsweek: de Kempenroute

Helemaal gebeten door de fietsmicrobe? Met de gevarieerde Kempenroute ben je 213 km lang zoet. Van Antwerpen tot Maasmechelen fiets je langs bossen, heide en duinen. Onderweg kom je eveneens langs de Kempense meren en industrieel mijnbouwerfgoed langs een oud kolenspoor. Deze fietstocht starten we in Antwerpen. 

Twee mensen op de fiets tussen de weides

© Wouter Deboot – Visit Flanders

Zo kan je hem eventueel combineren met (een stukje van) de Schelderoute (zie hierboven) voor een nog uitgebreidere fietsweek:

 • Vanuit Antwerpen gaat de tocht richting Siësta in Lille (Wechelerzande). In de bosrijke omgeving rondom deze camping slaap je in jouw eigen tent of in een chalet of safaritent.
 • Je trip gaat van hieruit verder richting Houtum in Kasterlee. Ook hier kan je kiezen voor je eigen tent of voor net wat meer luxe bij een overnachting in een chalet of trekkershut.
 • Helemaal terug uitgerust, rij je van Kasterlee verder naar Balen. Bij Recreatiedomein Keiheuvel doe je terug energie op in een safaritent of trekkershut. Toch nog wat energie over? Voor kinderen en tieners zijn er een avontuurlijke speeltuin, go-carts, minigolf, trampolines, een kinderboerderij,... Op het domein is er daarnaast in de zomervakantie een openlucht zwembad.
 • Nog meer zwemplezier kan je in lente en zomer beleven bij je volgende stop, B&B 1001 nacht in Zonhoven. Daarnaast vind je in de geïntegreerde badkamer van jouw suite een hammam/stoomdouche met kleur- en geurtherapie. Nog meer tot rust komen? Tegen betaling kan je ook gebruik maken van de Health Mate infraroodsauna.
 • En nu je al dat water toch gewoon bent, kan je bij Kikmolen in Maasmechelen nog een laatste keer het natuurzwembad (open: juli-augustus) induiken vooraleer je jouw tocht verder zet richting het station van Genk. Op de camping kan je een laatste keer je tentje opzetten of uitslapen in een mobiele vakantiechalet.

Goed om weten: 100 km van de Kempenroute leent zich voor een drempelvrije fietsvakantie.

Onze fietsvakantie tips