Gezien de verstrenging van de maatregelen, zijn een deel van de tips op deze site momenteel niet toegankelijk. Hou alle maatregelen met betrekking tot je reis in de gaten via info-coronavirus.be.
Zin in groen: langs de mooiste natuurplekken
Alle artikels

Zin in groen: langs de mooiste natuurplekken

Met groene parels als het Meetjesland, Waasland en Scheldeland met de Dendervallei en het naburige Kravaal- en Neigembos is Oost-Vlaanderen een bestemming op maat voor wie op zoek is naar onthaasting, een portie verse zuurstof of gewoon een fikse wandeling of tien.

Denderend nieuws

Goed nieuws alvast: zowel de Welle- en Kapellemeersen, de Dendervallei, Bellebroek en Dendermeersen werden dit voorjaar erkend als waardevol erfgoed. De ideale gelegenheid dus om het natuurgebied te gaan (her)ontdekken. Het meersenlandschap biedt immers een mooie afwisseling van beboste en open ruimte, van hoge en lage plantengroei, van loofbossen, natuurlijke poelen en natte graslanden. Dat levert ook veel verschillende planten en bloemen, en natuurbewoners – van vlinders tot vee - op.

Logeertip: in Denderleeuw ontbijt je met zicht op de Dender en de landelijke omgeving bij B&B Chillann. Vanaf de eigen kade kan je de rivier afvaren en Scheldeland vanop het water leren kennen.

Beuken en hop

Niet alleen de Dendervallei maakt van Ninove een wandelwalhalla. Het Neigembos is Europees beschermd en, net zoals het Zoniënwoud, een restant van het oude Kolenwoud dat zich over een groot deel van het oude Brabant uitstrekte. In dit gemengde eiken- en beukenbos van meer dan 70 hectare vind je hoogteverschillen van 20 tot 90 meter boven de zeespiegel. Je kunt drie uitgestippelde wandelingen maken: de Dikke Beukenwandeling, de Bevingenwandeling en de Groebenwandeling. Die zogenaamde 'groeben' zijn geërodeerde kloven, uitgeschuurd door smeltwater tijdens de ijstijden. Logeren in de buurt? Dat kan! Bij De Roesbeekhoeve of het Hof Anghereel ontvangen ze jou met open armen.

Nog niet moegewandeld? Pik kuitenbijter Berchembos mee, een mooi klassiek bronbos in het Pajotse Roosdaal. Aan de rand van het Pajottenland ligt ook nog het Kravaalbos, eveneens een restant van het oude Kolenwoud. Het bos biedt ongeveer 80 hectare gevarieerd groen en een uniek ecosysteem. Net voorbij knooppunt 99 groeit er zelfs hop.

In het Pajottenland vind je vlakbij de Gooikse toegang naar Berchembos logies bij Brokantie. Het ecologisch houten vakantiehuis met Finse sauna kijkt uit op de Zepposmolen. Op aanvraag voorzien ze een lunchpakket voor je wandeling.

Maar ook B&B De Woestijn is een pareltje. Vanuit de B&B heb je niet alleen zicht op Neigembos, ook het Berchembos is vlakbij. Hier in Roosdaal, te midden van de glooiende valleien, beleef je het Pajottenland in z’n puurste vorm. De B&B bevindt zich in een charmante en gerenoveerde schuur van de boerderij naast de familiewoning. En ‘s ochtends kan je genieten van een lekker ontbijt met streekproducten.

(c) Lander Loeckx - Toerisme Vlaams-Brabant

Grasmaaipaardjes

Het Drongengoedbos is het grootste aaneengesloten natuurgebied in Oost-Vlaanderen, samen met twee andere grote Meetjeslandse bosgebieden vormt dit het quasi oneindige Wandelnetwerk Meetjeslandse bossen. Dat strekt zich uit over het landschapspark Drongengoed, provinciaal domein Het Leen en de Lembeekse bossen met 236 kilometer aan wandelpaden. Via bordjes word je aangemoedigd om af en toe ook eens het bos te verlaten om op krachten te komen op een leuk eetadresje of een mooi stukje platteland mee te pikken.

Een wandellus van 14,2 km loopt door het Drongengoedbos, langs loopbruggetjes, heivelden en eiken-berkenbossen, tot bij de Drongengoedhoeve, een voormalige abdijhoeve van de Norbertijnen. Daar start het Kabouterpad van anderhalve kilometer waarover kinderen spelenderwijs kennismaken met het bos. Geoefende wandelaars gaan door tot Maldegemveld waar Galloway-runderen en Konik-paarden dienst doen als grasmaaier.

Blijven slapen? B&B Landhuis Prinseveld ligt in het Drongengoedbos, mits toeslag kan je de privéwellness met poolhouse, sauna en jacuzzi gebruiken.

(c) Logeren in Vlaanderen Vakantieland - B&B Landhuis Prinseveld

Juichen in alle stilte

Ook in het Waasland is het niet lang zoeken naar een stukje groen, de hele regio is doorspekt met natuurgebied. Net ten zuiden van het kanaal van Stekene, bijvoorbeeld, ligt natuurgebied de Fondatie van Boudelo. Van de oorspronkelijke abdij valt niets meer te bespeuren, die maakte plaats voor meer dan 80 hectare aan bossen, hooilanden, sloten, poelen en pittoreske veldwegjes. Onderweg kan je vanop acht meter hoog in de kijktoren het omliggende groen bestuderen. Wees echter bescheiden in je enthousiasme want het terrein ligt in stiltegebied.

Ook het Saleghem Krekengebied rijgt graslanden en plassen aan elkaar en vormt een uniek landschap van kleine en grote gaten en geulen, rietvelden en bosjes. Je komt er langs de Grote Saleghemgeul, het Sint-Jakobsgat, de Kieldrechtse Watergang en de Grote Geule. Het Sint-Jacobsgat is een van de mooiste en wordt begraasd door paarden. De Kreken van Saleghem huisvesten ook heel wat broedvogels. Vogelspotters kunnen er onder meer de fuut, de boomkruiper, de rietgors en de waterral herkennen.

Wil je ook na je wandeling garantie op een fantastisch uitzicht? Midden in het stiltegebied, tussen de weiden, knotwilgen, koeien en andere natuur, ligt vakantiewoning Hoeve Oswald. Met 24 bedden over zeven slaapkamers is deze nieuwbouw ideaal voor een groenvakantie met een grotere bubbel. Het huis heeft bovendien een schitterende tuin met wandelpad.


Ontdek nog meer leuke logies op Logeren in Vlaanderen Vakantieland. Verschillende logiesuitbaters werken samen met restaurants en wijzen je de weg richting veilige take-awayopties. Informeer ernaar bij je boeking.

Gezien de verstrenging van de maatregelen, zijn een deel van de tips op deze site momenteel niet toegankelijk. Hou alle maatregelen met betrekking tot je reis in de gaten via info-coronavirus.be.

Vlaanderen Vakantieland is de koepelnaam waaronder het toerisme in Vlaanderen gepromoot wordt bij een breed publiek.

Vlaanderen Vakantieland

Diestsevest 40
3000 Leuven

info@vlaanderenvakantieland.be

Tel:+32 (0)16 28 60 35
Fax:+32 (0)16 28 60 35

Volg ons voor meer inspiratie

Vlaanderen Vakantieland is geregisseerd door deze partners

logeren in