Er zijn nog heel wat plekken in Vlaanderen waar je van vakantie kan genieten. Ontdek hier hoe onze uitbaters de maatregelen handhaven.
Zes tips voor een najaar vol cultuur
Alle artikels

Zes tips voor een najaar vol cultuur

De meest aangrijpende films, een ‘augmented reality’ tour door het Hageland, Vlaamse Primitieven in Brugge, ‘Wachten op Godot’ met topacteurs, een nocturne in musea en de leukste kunst voor kids: met deze zes tips beleven jij en jouw familie een cultureel verantwoorde herfst.

1) Filmfestival Gent

Al voor de 47ste keer is Gent het decor van het meest prestigieuze filmfestival van het land. Door corona zullen er op de rode loper iets minder sterren paraderen, maar de kwaliteit van de films is desalniettemin tiptop. In de internationale competitie strijden kleppers als Mads Mikkelsen (Drunk), Jude Law (The Nest), Frances McDormand (Nomadland) en Peter Van den Begin (L’ennemi) om de prijs voor de beste film.

Met een focus op oude en nieuwe films uit Duitsland, de galapremière van de reeks Red Light en heel wat kidsproof films zoals de nieuwe Pixar-hit Soul valt er van 13 tot 24 oktober voor ieder wat wils te beleven op Film Fest Gent.

Tip: boek meteen een overnachting in Gent en pik zo een laatavond-filmpje mee!

Film Fest Gent

2) Augmented routes in Vlaams-Brabant en Mechelen

Virtueel door de muren kijken van erfgoedparels tussen Mechelen en Diest? Dat kan met de nieuwe app ‘Augmented routes’! Zo wandel je aan het Sportimonium in Hofstade over het strand tussen de badgasten van de jaren ’30, heet Pater Damiaan himself jou welkom in Tremelo en bewonder de Demervallei in Langdorp vanuit de lucht. In Zichem zie je ‘De Witte’ zelfs spelen in de schaduw van de Maagdentoren!

Slecht weer of wat moeilijk te been? Laat dat je ontdekkingstocht niet tegenhouden! Op de spiksplinternieuwe website Virtueel Vlaams-Brabant bezoek je de mooiste plekjes van de provincie in 360°. Van de Citadel in Diest tot de festivalwei van Werchter en de Engelenburcht in Tildonk: je kan er heerlijk virtueel kuieren, vanuit je luie zetel.

Augmented routes in Diest

3) Memling in Brugge

De Vlaamse Primitieven blijven ook meer dan 500 jaar later tot de verbeelding spreken. De expo Memling Now (tot 1 februari) vertrekt van de invloed die Hans Memling ook vandaag nog steeds uitoefent op hedendaagse kunstenaars zoals David Claerbout (die speciaal voor de expo nieuw werk creëerde) en de Afro-Amerikaanse schilder Kehinde Wiley (bekend van het beroemde portret van oud-president Barack Obama). Memling een influencer? ‘t Zal nog niet zijn!

Nog zin in meer kunst van de Vlaamse Primitieven? Check dan zeker Van Eyck in Bruges: nog tot en met 8 november én met twee topstukken van de Bourgondische hofschilder. Je verkenning van de Vlaamse kunst kan je combineren met een zalige overnachting in de Brugse binnenstad.

Memling - (c) Stad Brugge

4) Wachten op Godot

Het is een gevleugelde uitdrukking geworden, de titel van dit beroemde toneelstuk van Samuel Beckett. Toch wordt dit meesterwerk amper nog gespeeld. Topacteurs Tom Van Dyck, Koen De Sutter, Nico Sturm en Tom Dewispelaere brengen daar nu verandering in: liefst twee maanden lang brengen zij dit absurdistische verhaal over Vladimir en Estragon, die op een bankje wachten op... ja, waarop eigenlijk?

Wachten op Godot speelt van 15 oktober tot 12 december in de Waagnatie in Antwerpen. Maak er meteen een citytrip van en boek een piekfijn logeeradresje in ‘t Stad...

5) Antwerp art nocturne

...want zo kan je de dag nadien meteen enkele van de topmusea in Antwerpen bezoeken, zoals het Rubenshuis of het M HKA. Echte kunstfanaten weten dat ze ook 31 oktober in hun agenda moeten aankruisen, want dan is er een nieuwe editie van de Antwerp Art Nocturne. Liefst 50 kunstlocaties openen de deuren van 12u ‘s middags tot 21u ‘s avonds. Van de grote musea tot piepkleine galleries: hier ontdek je de grootmeesters en de talenten voor de toekomst!

(c) M HKA

6) Kunst voor kids

De herfstvakantie is dé periode om jouw kroost te laten kennismaken met kunst. In Leuven palmt het Rode Hond-festival (5-8 november) al voor de 15de keer de hele stad in. Een kunstige vierdaagse vol theater, circus, film, dans, workshops, literatuur en nog veel meer. Zo wordt de statige stadsschouwburg omgebouwd tot een Arcade Gamehall, is er een musicalworkshop en presenteert Cinema Zed vier kinderfilms in avant-première! Als je in Leuven bent, breng dan zeker ook een bezoekje aan de opgefriste Sint-Pieterskerk. In een gloednieuw familieparcours, beschikbaar voor kinderen vanaf 4 jaar en vanaf 7 jaar, ontdek je sappige verhalen en weetjes over de topstukken in de kerk.

Ook KRIKRAK (7 en 8 november) in Brugge is een festival voor kinderen tot 12 jaar en de volwassenen die hen mee op pad nemen. Verwacht je aan prachtig theater, aanstekelijke muziek, spannende films, verrassende zoektochten en heel wat doe-activiteiten waarin spelen centraal staat - want daar houden niet alleen kids van, maar ook kunstenaars!

Familievriendelijk logeren? Dat kan op deze Leuvense logeeradresjes en in deze Brugse hotels en bnb’s!

Beeld: (c) Tom Leentjes


Dankzij de inspanningen van de hele sector, zijn de meeste overnachtingen en activiteiten nog steeds beschikbaar. Toch zijn sommige logies en activiteiten mogelijk geschrapt. Informeer je op voorhand over je uitstap.

Vlaanderen Vakantieland is de koepelnaam waaronder het toerisme in Vlaanderen gepromoot wordt bij een breed publiek.

Vlaanderen Vakantieland

Diestsevest 40
3000 Leuven

info@vlaanderenvakantieland.be

Tel:+32 (0)16 28 60 35
Fax:+32 (0)16 28 60 35

Volg ons voor meer inspiratie

Vlaanderen Vakantieland is geregisseerd door deze partners

logeren in