Een voorjaar vol cultuur

Vlaanderen Vakantieland 05 maart 2021

In een eeuwenoude kapel of in de frisse buitenlucht, alleen of in gezelschap, van kostbare schilderijen tot levensgrote installaties: er valt weer héél wat cultuur te smullen. Voor ieder wat wils!

Tips voor leesfans

Fans van Vlaamse poëzie hebben een goede reden om naar Antwerpen te trekken, waar in 1896 de dichter Paul van Ostaijen geboren werd. In het Letterhuis kan je steeds terecht voor een leuke expo en verschillende activiteiten. 

Boem! Paukenslag - (c) Letterenhuis Antwerpen

Op stap met het gezin

In Leuven kan je jaarlijks in het voorjaar terecht aan de Vaartkom tijdens het innovatiefestival and&. Het festival draait om connecties maken en elkaar inspireren. Je kan er volop genieten van kunst en muziek.

In het Gallo-Romeins Museum in Tongeren ontdek je dan weer hoe het was om als soldaat, handelsman of tiener te leven in de Romeinse tijd. Van neanderthaler tot Gallo-Romein is de permanente tentoonstelling. Daarnaast zijn er tijdelijke tentoonstellingen en opstellingen te bezichtigen. 

Kunst in de buitenlucht

Om de 3 jaren vormt Brugge het decor voor Triënnale Brugge. Dit kunstenparcours voert je door het hart van de historische binnenstad langs tijdelijke installaties van (inter)nationale kunstenaars en architecten. Of ga op stap met Beeld van de stad in je hand. Dit boek neemt je mee langs een selectie van 70 hedendaagse kunstwerken en gebouwen, zoals het Concertgebouw en het Rijksarchief. Deze gids, met uitneembare kaart, is te koop in de boekhandels of in de museumshop Musea Brugge.

Ook aan de kust kan je buiten cultuur gaan opsnuiven met het driejaarlijkse Beaufort, de bekende openluchtexpo voor hedendaagse kunst aan zee. Het Beaufort Beeldenpark telt intussen al 40 permanente kunstwerken uit de vorige edities die je het hele jaar door kan ontdekken.

Combineer in Genk een voorjaarswandeling met een bezoek aan het Emile van Doren Museum genoemd naar de kunstenaar. Hij was een grote pleitbezorger van landschaps- en natuurbehoud en kwam op voor het behoud van het Kempenlandschap in Genk. Ook in de Beeldentuin van Art Center Hugo Voeten in Geel geniet je van kunst in openlucht.

Kunst op toplocaties

In de prachtig bewaarde site Abdij van Park in Leuven worden enkele gerestaureerde ruimtes van de abdij opnieuw opengesteld voor publiek, zoals de refter en de bibliotheek met hun unieke gebeeldhouwde plafonds. Een mooie gelegenheid om een expo te gaan bezoeken. Nog in Leuven zijn de kunstschatten van de Sint-Pieterskerk opnieuw te bekijken met de HoloLens, een slimme bril die twaalf topstukken in de kerk van spectaculaire 3D-beelden en animaties voorziet. Een unieke beleving!

Een verborgen parel in Brugge is het Adornesdomein, een middeleeuws familiedomein in de schaduw van de Jeruzalemkapel. In dit uitzonderlijk erfgoed kan je twee keer per jaar naar een tentoonstelling van Belgische, hedendaagse kunstenaars gaan kijken.

Ook Mechelen telt heel wat schitterende kunstlocaties. De Heilige Geestkapel bijvoorbeeld, één van de oudste gebouwen van de stad. Ga bij Het Kunstuur kijken naar schilderijen uit de periode 1880-1950, vergezeld van muziek van componist Dirk Brossé. Droom in de Mechelse kerken weg bij klassieke muziek tijdens LUNALIA, en kom in het recent gerestaureerde stadspaleis Museum Hof van Busleyden alles te weten over de Habsburgse prinsjes en prinsesjes die hier eeuwen geleden klaargestoomd werden voor de troon in de expo Kinderen van de Renaissance.

Nog niet in het vernieuwde AfricaMuseum geweest? Daar kan je nog tot 15 augustus de monumentale werken gaan bekijken van de Congolese kunstenaar Freddy Tsimba.

Adornesdomein © Jan D’Hondt

Ook nog dit:

Gent viert nog steeds zijn grootste Vlaamse meester in het Van Eyck-jaar. Jan Van Eyck. Hoogtepunt is de opening van een nieuw bezoekerscentrum in de Sint-Baafskathedraal dit voorjaar.

Weekendje weg?

  • In Hotel Vé in Mechelen logeer je in een viersterren designhotel, pal in het centrum op de Vismarkt.
  • Luxueus logeren in Antwerpen doe je in vakantiewoning Loft 1D, op een boogscheut van de historische stadskern.
  • Het Theater Hotel in Leuven is de ideale uitvalsbasis om de binnenstad te verkennen.
  • Asinello B&B is een gezellige B&B op wandelafstand van het centrum van Brugge.
  • Uniek overnachten in Gent? Dat kan bij B&B The Verhaegen.