Wouden om in te verdwalen

Vlaanderen Vakantieland 16 augustus 2020

In Vlaanderen zijn er meer (oer)bossen dan je denkt. Je kan er heerlijk wandelen en soms ook fietsen, het is er altijd koel en het krioelt er van de planten en dieren. Ga op verkenning in deze vier wouden, maar let op dat je niet verdwaalt!

1) Grote Netewoud

In het hart van de groene Kempen vind je het Grote Netewoud, een reeks natuurgebieden langsheen de Grote Nete en haar zijrivieren. Het Grote Netewoud strekt zich uit over Balen, Meerhout, Mol en Geel. Pal in het midden bevindt zich het bezoekerscentrum in een gerenoveerde 17de-eeuwse watermolen, waar de Grote Nete letterlijk door het gebouw stroomt. Van hieruit vertrekken vele wandelingen, langs zeldzame broekbossen, unieke stuifduinen, bloemrijke graslanden en mooie heide.

Voor kinderen van 3 tot 12 jaar is er ook het Totterpad: een avontuurlijk parcours van 1,6 km dat vertrekt en aankomt aan het bezoekerscentrum. Op het pad, dat loopt tot in het natuurgebied De Vloyen, passeer je langs een boomstambrug, wilgentunnels en een vogelkooi op drie meter hoogte waar je in kan klimmen.

Logeren doe je in B&B De Zandput in Balen of B&B Tspijker in Mol. Ben je met een grotere groep? Dan is één van 3 vakantiewoningen van Den Akker iets voor jou.

(c) Toerisme Provincie Antwerpen

2) Meerdaalwoud en Heverleebos

Op amper drie kilometer van de bruisende stad Leuven vind je het grootste loofbos van Vlaanderen. Meerdaalwoud en Heverleebos markeren de oostelijke zijde van het rijk van de Brabantse wouden. Hier kan je ellenlange wandelingen maken en paalkamperen, of je in het Arboretum van Heverleebos vergapen aan bomen met ronkende namen zoals de Amerikaanse slangenesdoorn, Japanse koekjesboom, mammoetboom, wilde appel en zeepboom.

Rolstoelgebruikers kunnen zowel terecht in het Arboretum als op een erkend verhard wandelpad met aangepast sanitair, dat start aan onthaalzone De Speelberg. Hier kan je heerlijk picknicken of barbecueën in de daarvoor gereserveerde zone. Voor families is De Speelberg een waar paradijs: met een reuzenbosmikado en een houten draak en slang om te beklimmen is speelzone Everzwijnbad de ideale plek om te ravotten. Aan onthaalpoort De Torenvalk in Blanden vindt je dan weer het eerste Multimovepad van Vlaanderen: langs een wandelpad van 2 km worden kinderen uitgedaagd met 12 houten constructies.

Neem trouwens gerust de hond mee! Meerdaalwoud beschikt over een van de grootste losloopzones voor honden in Vlaanderen, waar je hond dus naar hartenlust kan rondrennen.

Logeren doe je in hotel Bibois in Vaalbeek of hotel The Lodge in Heverlee.

(c) Lander Loeckx

3) Zoniënwoud

Het uitgestrekte Zoniënwoud verenigt de drie gewesten in ons land. Meer dan de helft van dit 4.421 hectare grote beukenbos behoort tot het Vlaamse Gewest en ligt in de gemeenten Hoeilaart, Tervuren en Overijse. Hier vind je in totaal 17.000 bomen, waarvan sommigen met een diameter van meer dan 4 meter en andere meer dan 200 jaar oud zijn!

Wandelen onder die kathedralen van bomen is dan ook erg indrukwekkend. Het dichte bladerdak van de beuken zorgt er wel voor dat er tijdens de zomer maar weinig zonlicht doordringt tot de bodem. Varens voelen zich hier thuis, net als bosanemonen en boshyacinten. Vandaag zijn er nog een 80-tal reeën, net als vossen en everzwijnen.

De onthaalzone van Groenendaal is de Vlaamse toegangspoort tot het Zoniënwoud. Er zijn parkeerplaatsen en een trein- en busstation. Hier starten verschillende routes naar de andere ingangen. In het Zoniënwoud kan je heerlijk wandelen, fietsen en paardrijden. Aan het Bosmuseum in Groenendaal start een wandelpad voor blinden en slechtzienden, inclusief brailleborden.

Logeren doe je in B&B Hippo-droom in Hoeilaart, een charmante belle époquevilla midden in het Zoniënwoud. Smullen doe je bij Sonian in Hoeilaart of ‘t Spaans huis in Tervuren, beiden aan de rand van het woud.

(c) Lander Loeckx

4) Waverwoud

Tussen Mechelen en Lier vind je het Waverwoud, dat zich in de vroege Middeleeuwen uitstrekte tussen Nete en Dijle. Wat nu nog rest van het woud, ademt nog steeds de magie van weleer. Het bos bestaat voornamelijk uit statige eiken, slanke berken en warrige wilgen. In hun schaduw lokken lijsterbes en sporkehout vele insecten. Iets lager tooien meiklokjes, dalkruid en bosanemonen de lente met hun pracht. Mysterieuze varens, dood hout en lianen kamperfoelie geven het bos een echte oerwoudsfeer.

Het Waverwoud is eigenlijk de verzamelnaam van vijf natuurgebieden: Hondsbossen, Gasthuisbossen, Vossenbergbos, Zuurbossen en Brede Zeyp. Vanuit elk van deze plekken vertrekken mooie wandelroutes. Een aanrader voor kinderen? De Paddenstoelenwandeling in de Gasthuisbossen! Volg de rode bordjes en vind de 5 houten paddenstoelen met elk een leuke opdracht.

Logeren doe je in de nabijgelegen steden Mechelen of Lier.

Er is meer...

Op zoek naar een natuurgebied in jouw regio? Via de handige zoekfunctie van het Agentschap Natuur en Bos vind je zeker en vast een bos in jouw streek.