Vlaanderen Vakantieland - Beleven, ontdekken en logeren

Het goede leven in elke provincie
Koesterroute

Wonderlijke kunstroute door een boskathedraal

Al eens door een levende kathedraal gefietst? Met kleurrijke glasramen en de mooiste zuilen? Volg de Koesterroute langs de poorten van het prachtige Zoniënwoud voor een tocht vol kunst en ontdekkingen.

De statige dreven en hoge beuken geven het Zonïenwoud de grandeur van een kathedraal. Eentje vol leven waar je eindeloos kan fietsen. En wat is een kathedraal zonder glasramen? Kunstenaar Kristof Morel maakte vier immense glas-in-lood ramen. Overdadig en kleurrijk, gevangen in het spel van het zonlicht dat tussen de kruinen door valt. Zonder heiligen of Bijbelse taferelen, maar met vier Koesterburen die je ook in het woud kan spotten.

Vier glasramen, vier poorten
De kunstzinnige glasramen brengen je naar de vier Vlaams-Brabantse poorten van het woud. In Tervuren herken je de ijsvogel in het glas. Deze zeldzame vogel vind je in het bos en de vijvers van het Warandepark met zijn adellijke geschiedenis. In Jezus-Eik en druivendorp Overijse ontdek je het vliegend hert. De vroedmeesterpad hangt hoog tussen de bomen in Sint-Genesius-Rode, en in Hoeilaart - Groenendaal - fladdert de grote weerschijnvlinder.

Verrassende haltes
De Koesterroute neemt je diep het Zoniënwoud in, tot je nog alleen het ritselen van herfstbladeren hoort. Maar je gaat nog verder, tot in de vallei van de IJse en de uitgestrekte velden van het Brabantse plateau. Je maakt kennis met de charmante dorpen onderweg en rijgt de haltes aan elkaar. Zoals De Warandepoort in Tervuren, bezoekerscentrum Dru!f in Overijse, Bosmuseum Jan van Ruusbroec in Groenendaal en nog meer verrassende stops, fietsvriendelijke horecazaken en b&b’s.

Downloaden en op weg
Download de koesterroute en wacht niet te lang. De herfst kleurt het Zoniënwoud in prachtige tinten, in de winter krijgt de zon vrij spel en de lente brengt leven en kleur. Je kan de kunstwerken tot mei 2019 bewonderen.

Blijf een nachtje slapen in het groen van het Zoniënwoud!

Logies in het groen