Gezien de verstrenging van de maatregelen, zijn een deel van de tips op deze site momenteel niet toegankelijk. Hou alle maatregelen met betrekking tot je reis in de gaten via info-coronavirus.be.
Wijngaard Vlaanderen: op reis tussen de ranken
Alle artikels

Wijngaard Vlaanderen: op reis tussen de ranken

Met schitterende wijndomeinen in zowat elke Vlaamse provincie heeft niemand nog een boodschap aan Appellations en Denominazioni. Ontdek al wijnend onze nationale Chateau’s.

Van Limburg tot de kust zijn wijnbouwers aan de slag die je graag rondleiden en laten proeven van hun veredeld druivensap. Dus waarom 500 kilometer afleggen voor ‘les Vins d'Alsace’ als je in Vlaanderen over een traject van 250 km al een grote diversiteit terugvindt? Kies je bestemming bij je favoriete Vlaamse Chateau of ga all the way met de volledige route. Helemaal mooi wordt het wanneer je overnacht tussen de wijngaarden of in een wijndomein.

Wijnvat Limburg

We starten in Limburg. Met tweeëntwintig kleinere en meer omvangrijke wijndomeinen is de regio goed voorzien. De Terroir Wijnbeleeftour Haspengouw biedt trajecten op maat voor groepen. Deze nemen je mee naar plaatsen die zelfs de locals niet kennen terwijl je proeft van wijnen die anders nergens te vinden zijn. In groep logeren kan bij vakantieverblijf Pietershof, een luxueus landhuis op een wijndomein in de Voerstreek. Origineler is de glamping in ‘wijnvaten’ op het wijndomein Jerom Winery in Borgloon, ver van de bewoonde wereld. Of logeer in een van de authentieke kamers van het imposante herenhuis Aldeneikerhof, vlakbij het domein Aldeneik. Je drinkt er de befaamde Aldeneyckerwijn bij een gastronomisch diner van verse, vooral streekgebonden producten.

Wijnbar in de buurt: Bij Wine and Food Café L’Aperi Vino in Hasselt kies je uit meer dan 34 verschillende wijnen mét hapjes.

Vaste wijnwaarden in Vlaams-Brabant

De Brabantse wijnen danken hun typische smaak aan de terroir van ijzerhoudende zandsteen. Wijndomein Gravenberger in Nieuwrode is een vaste waarde, maar er zitten nog meer bekroonde en minder bekende namen. De Hagelandse huizen delen graag hun passie met wijnfanaten en worden door fiets- en wandelroutes verbonden, met elkaar en andere bezienswaardigheden. Daarnaast zijn er degustaties op het terrein en in het bezoekerscentrum in Wezemaal, de Vlaamse wijnstreek organiseert bovendien ook feesten, zoals Wijnweekends en Sprankelend Hageland in augustus. Thematisch logeren kan onder meer bij wijnkasteel Haksberg, een wijndomein met twintig hectare bos en park, in het i19e-eeuwse landhuis uit de 19de eeuw. Of wordt wakker tussen de ranken met uitzicht op Houwaartse heuvel op een van de vier camperplekken bij wijngaard Danouise.

Wijnbar in de buurt: De Leuvense wijnbar Surlie laat je kennismaken met verschillende natuurwijnen bij een hapje.

Wijntrip door Oost-Vlaanderen

Van Herdersem tot Vlierzele: een aantal Oost-Vlaamse wijnbouwers verzorgt rondleidingen met degustatie in groep. Eens goed gaan eten kan bij topsommelier en chef Peter Van den Bossche van Brasserie Latem. Hij heeft een zwak voor de Japanse izakaya (of bistro) én de juiste aangepaste dranken. Nagenieten kan bij Parole – Winebar & co. De Gentse wijnbar schenkt Europese kwaliteitswijnen bij hapjes en jazz. Je kan er ook blijven slapen in het luxueuze guesthouse Maison Margo, vlak achter de zaak.

Wijnbars in de buurt: Evín Wine Store & Bar in het centrum van Gent. In groep (vanaf zes personen) kan je verschillende wijnen proeven tegen aangepaste prijs. Ona: wijnbar en online wijnclub van de Gentse somelier Ona Rombaut.

Wijnen in de Westhoek

Het wijnbouwgebied Heuvelland is een van de mooiste streken van België. De hellingen, de invloed van de Noordzee en het ijzerzandsteen creëren een uniek terroir. Op enkele wijndomeinen kan je daarvan proeven tijdens een professionele degustatie. Wijngaardhoppen is zeker een optie: de Vintage Heuvelland fietsroute passeert tien wijndomeinen en geeft 24 km lang meer uitleg via infoborden.

Wijnbar in de buurt: Casale Del Vino heeft bovenop een Italiaans tintje een gezellig zonneterras in een groene oase met zicht op de Oedelemberg.

Wijndomein Ravenstein in Wervik stelt het domein en degustatieschuur open voor groepen vanaf tien personen. Neem dus vooral je familie of vrienden mee op wijntrip. Tot en met eind augustus kan je er genieten op het wijnterras.

Logeertip: de kamers en vakantiewoningen van B&B d'Hellekapelle in een grote tuin met wijngaard.

Blend Wijnbar en -winkel: glas of kratje? Je kiest uit befaamde wijnen en gesmaakte nieuwkomers na een deskundige uitleg. Er is ook een Blend in Gent.

Beeld: © Toerisme Vlaams-Brabant


Dankzij de inspanningen van de hele sector, zijn de meeste overnachtingen en activiteiten nog steeds beschikbaar. Sommige logies en activiteiten zijn mogelijk geschrapt. Informeer je op voorhand over je uitstap.

Vlaanderen Vakantieland is de koepelnaam waaronder het toerisme in Vlaanderen gepromoot wordt bij een breed publiek.

Vlaanderen Vakantieland

Diestsevest 40
3000 Leuven

info@vlaanderenvakantieland.be

Tel:+32 (0)16 28 60 35
Fax:+32 (0)16 28 60 35

Volg ons voor meer inspiratie

Vlaanderen Vakantieland is geregisseerd door deze partners

logeren in