Vlaanderen Vakantieland - Beleven, ontdekken en logeren

Het goede leven in elke provincie
De Arenbergs

Welkom bij de Arenbergs!

De Arenbergs. Een roemrijke adellijke familie met het Arenbergkasteel als één van hun kroondomeinen. Vijf eeuwen lang waren ze niet weg te denken van het politieke, militaire, economische en culturele schouwtoneel. Niet alleen van Leuven maar ook van Europa en ver daarbuiten. Het festival Vijf Eeuwen Arenberg - Blauw Bloed in Leuven en Europa geeft een unieke inkijk in hun leven met twee tentoonstellingen, verschillende evenementen en een spectaculair openingsweekend op het Kasteelpark Arenberg in Heverlee. Een cultureel programma van formaat.

Openingsfeest - weekend van 20 en 21 oktober
Het wordt echt een groots feest in het Kasteelpark Arenberg in Heverlee. De riante wetenschapscampus van de KU Leuven was een van de vroegere residenties van de adellijke familie. Verwacht je aan een mix van technologie, amusement, culinaire ontdekkingen en heel veel doe-activiteiten voor alle leeftijden.

De Arenbergs in M – Museum Leuven - van 26 oktober tot 20 januari
Ze hadden oog voor kunst, de Arenbergs. Maar hun imposante kunstcollectie raakte in de loop van de 20ste eeuw verspreid. De tentoonstelling in M brengt topstukken uit hun collectie weer samen. Werk van onder meer Rubens, Veronese, Dürer en Jordaens worden afgewisseld met prachtige kostuums, het allerfijnste textiel en unieke archiefstukken zoals een nooit eerder getoonde handgeschreven partituur van Vivaldi. 

Adellijk Wonen in de Universiteitsbibliotheek - van 26 oktober tot 20 januari
De expo ‘Adellijk Wonen. Het kasteel in Heverlee van Croÿ naar Arenberg’ in de Universiteitsbibliotheek vertelt met prachtige tekeningen, waardevolle boeken en manuscripten het uitzonderlijke verhaal van het Arenbergkasteel en zijn bewoners. Met digitale technologie wandel je letterlijk door de bouwgeschiedenis ervan.

Arenberg Bosweekend - 27 en 28 oktober
Sta oog in oog met de familie Arenberg op zaterdag 27 oktober tijdens een indrukwekkende re-enactmentopvoering in het Heverleebos en Meerdaalwoud. De opvoering past in het programma ‘Mysterieuze Bossen’ van Toerisme Vlaams-Brabant. De Arenbergs waren pioniers in duurzaam bos- en natuurbeheer. Daarover ontdek je alles met een boeiend buitenprogramma voor groot en klein op zondag 28 oktober.

De Luister van Arenberg - 25 november
De muziekbibliotheek van de Arenbergs telde wel 1500 handschriften, een enorm rijke collectie. Een muzikaal parcours in en om het Arenbergkasteel neemt je mee door 400 jaar muziekgeschiedenis, gebracht door gerenommeerde uitvoerders. Koop je tickets via 30cc.

Futuring Europe - 28 november
De Arenbergs waren Europeanen avant la lettre. Hoe zit het vandaag met Europa? Hoe evolueert de Europese identiteit? Internationale sprekers en experten van eigen bodem gaan met elkaar in debat.

In de voetsporen van de Arenbergs - van 26 oktober tot 20 januari
Ontdek Leuven door de ogen van de Arenbergs tijdens een stevige wandeling of fietstocht. En tijdens het Arenberg Festival is het Arenbergkasteel exclusief toegankelijk. Ontdek het aanbod aan groepsbezoeken op de website van het Arenberg Festival.

Maak er een daguitstap van
Zin om er een volledige Arenberg dagtrip van te maken? Combineer een bezoek aan de tentoonstelling in M met een exclusief bezoek aan het iconische Arenbergkasteel, de tentoonstelling in de universiteitsbibliotheek of een themawandeling.

Word zelf een Arenberger voor één nacht een blijf slapen in de buurt van het Arenbergpark.

Boek hier je logies in de buurt