Gezien de verstrenging van de maatregelen, zijn een deel van de tips op deze site momenteel niet toegankelijk. Hou alle maatregelen met betrekking tot je reis in de gaten via info-coronavirus.be.
Wandelen en fietsen langs holle wegen
Alle artikels

Wandelen en fietsen langs holle wegen

Holle wegen zijn oases van rust en schaduw in het landschap. Het is heerlijk wandelen en fietsen door holle wegen, die je vooral vindt in Vlaams-Brabant, Limburg en Oost-Vlaanderen. En eens je uit een holle weg komt, wacht je vaak een prachtig uitzicht.

Holle wegen zijn paden waarvan het wegdek tussen twee hellingen ligt. Ze zijn ontstaan door een jarenlange wisselwerking tussen mens en natuur. Sommige holle wegen dateren zelfs uit de Romeinse tijd of de Middeleeuwen. Eeuwenlang gebruik van hetzelfde pad, te voet of met paard en kar, leidde tot een natuurlijk erosieproces. Losgewoelde aarde spoelde weg met het regenwater, waardoor het pad steeds dieper kwam te liggen – soms wel meer dan tien meter diep!

Lekker koel, zalig zacht

Net als wij houdt ook de natuur van holle wegen. Knaagdieren, vossen en vogels vinden er voedsel en beschutting. Ze bouwen er hun nesten of gebruiken de holle wegen om zich te verplaatsen doorheen de akkers. Als de bermen bebost zijn, heerst er in holle wegen een microklimaat. Het is er vochtig en er is weinig wind en veel schaduw, waardoor het er lekker koel is in de zomer en zacht in de winter.

In Kassei, een deelgemeente van Vilvoorde, zijn er een groot aantal historische holle wegen. Sommige zijn zelfs geklasseerd als onroerend erfgoed. De Koningslosteenweg zou teruggaan op een Romeinse heirbaan. Een Holle wegenwandeling van zes kilometer slingert langs de mooiste paden. Je vertrekt aan het VTM-gebouw en eindigt in domein Drie Fonteinen met zijn prachtige Franse tuin. Logeren doe je in het prachtige hotel The Lodge.

Hageland en Haspengouw

Ook in Opvelp is er een Holle wegenwandeling. Die leidt door een uitgesproken landelijk gebied met prachtige panorama's over akkers en bossen. Je wandelt langs kleine meanders van de Velpe en passeert ook een toegangspoort, een restant van een oude hoeve uit de 17de eeuw die tijdens de Franse revolutie verwoest werd. Ben je met je familie of vriendengroep? Huur dan de prachtige vakantiewoning VELPE55.

Ook in Holsbeek, vlakbij Leuven, vind je prachtige holle wegen. De Chartreuzenberg-wandeling neemt je mee langs de prachtige hellingen en diepe dalen van het Hageland. Je kan er mooi logeren in het groen.

Ook in Limburg kan je je hartje ophalen. De diepste holle weg van Vlaanderen (12 meter!) bevindt zich in Loksbergen-Zelk. Je wandelt er door een heuvelachtig landschap en langs fruitboomgaarden en wijnranken. Maar ook in Haspengouw en de streek rond Sint-Truiden, Borgloon en Tongeren vind je vele holle wegen. Via de filter van de website Wandelen in Limburg kan je er zelfs specifiek naar zoeken. En boek meteen ook een logeeradres in Limburg.

© Toerisme Oost-Vlaanderen

Langs heuvels of per fiets

Oost-Vlaanderen herbergt ook enkele van de prachtigste holle wegen. In het Neigembos in Ninove loop je door een restant van het oude Kolenwoud. In de lente kleurt het bos helemaal paars door de prachtige boshyacinten. Ook in de Vlaamse Ardennen kom je holle wegen tegen. Zo wandel je in het glooiende Maarkedal langs ‘de bronnen van het Burreken’. Dit is de ideale streek om een nachtje weg te dromen.

Liever fietsen? Dan is de Druivenroute iets voor jou. Je kan starten in Overijse, Hoeilaart, Tervuren of Huldenberg. Deze tocht van 47,5 kilometer leidt langs holle wegen en het Zoniënwoud. Breng onderweg zeker een bezoekje aan het kasteel van Huldenberg, waar Felix Sohie in de muurserre van Baron de Peuthy tafeldruiven begon te telen. Santé! Logeren in de Druivenstreek doe je bij een van deze rustige b&bs.

Beeld: © Visit Limburg


Dankzij de inspanningen van de hele sector, zijn de meeste overnachtingen en activiteiten nog steeds beschikbaar. Sommige logies en activiteiten zijn mogelijk geschrapt. Informeer je op voorhand over je uitstap.

Vlaanderen Vakantieland is de koepelnaam waaronder het toerisme in Vlaanderen gepromoot wordt bij een breed publiek.

Vlaanderen Vakantieland

Diestsevest 40
3000 Leuven

info@vlaanderenvakantieland.be

Tel:+32 (0)16 28 60 35
Fax:+32 (0)16 28 60 35

Volg ons voor meer inspiratie

Vlaanderen Vakantieland is geregisseerd door deze partners

logeren in