Gezien de verstrenging van de maatregelen, zijn een deel van de tips op deze site momenteel niet toegankelijk. Hou alle maatregelen met betrekking tot je reis in de gaten via info-coronavirus.be.
Wandel eens op een Vlonderpad
Alle artikels

Wandel eens op een Vlonderpad

De herfstdagen in je zetel doorbrengen? Nee, dan zijn er in deze lastige dagen, toch interessantere opties. Ooit al gehoord van vlonderpaden? Dat zijn houten paadjes die een stukje boven de begane grond zweven. Ze loodsen je door moerassige of heuvelachtige landschappen die anders minder goed te bewandelen zijn. Op die manier ontdek je de mooiste, nog onontgonnen plekken. Tegelijk beschermen de paadjes de bodem en de begroeiing. Nood aan tonnen frisse lucht, en prachtige natuur? Trek je wandelschoenen aan, en verken via de vlonderpaadjes deze geweldige, drassige Oost-Vlaamse landschappen

Sssstiltegebied aan de Dender

Wandelroute Langs Gavers en Nuchten leidt je van provinciaal domein De Gavers door natuurgebied De Nuchten, waar de stappen op het hout echt het enige geluid zijn dat je zal horen. Een van de mooiste stiltegebieden van Vlaanderen is een vroegere riviermeander die door de jaren heen land is geworden. Het houten wandelparcours zweeft boven en tussen de bloemrijke graslanden van het natuurreservaat. Wie de wandellus vol maakt, komt opnieuw uit in recreatiedomein De Gavers aan de voet van de Oudenberg. Met twintig hectare aan ontspanningsmogelijkheden is het een fijne plek om langer dan een dag te vertoeven. En dat kan: op het domein staan bungalows, ingericht met alle moderne comfort.

Vlondertrap in Kluisbergen

De Kluisbos-wandelroute is met 6,4 kilometer kort genoeg om ook het klein grut te verleiden. Het Kluisbos ligt bovenop de 141 meter hoge getuigenheuvel Kluisberg. In het voorjaar is dit een trekpleister door de duizenden boshyacinten die grote delen van het bos paars kleuren. De wandelroute start niet met een vlonderpad maar met een vlondertrap, nabij parking Poletestraat. De trap slingert zestig meter lang in ware camouflagestijl tussen de bomen van het 300 hectare grote bos. Eens boven kom je uit op de hoofdas van de wandeling door een van de populairste bossen van Vlaanderen. Wandel je verder langs de Liefdesbron, dan arriveer je bij B&B Bosbaar. In deze voormalige hoeve kan je dromen tussen de bomen.

(c) Toerisme Oost Vlaanderen - David Samyn

Vogelspotten in de meersen

De Welle- en Kapellemeersenzijn de laatste intact gebleven overstromingsgebieden van de Dender. Ze leveren een prachtige fauna en flora op die je zonder vlonderpad nooit zou kunnen gaan bewonderen. Wandelaars vergapen zich aan het natuurschoon en ook vogelspotters komen aan hun trekken, met een aantal zeldzame roof-, riet- en watervogels zoals de bruine kiekendief, de ijsvogel en de lepelaar. Wie weet ontmoet je zelfs de grazende Galloways die het gras hier onder controle houden... Tip: doe bij nat weer toch maar je laarzen aan, het blijft tenslotte moerasgebied. Trek nadien in bij vakantiewoning Peelemanshof. De tuin (met konijntjes en schapen) paalt aan het bos en de velden vlakbij het natuurgebied.

De Hoge Venen van Maldegem

Landschapspark Drongengoed is het grootste aaneengesloten bosgebied van Oost-Vlaanderen. Op de Drongengoedbos-wandelroute waan je je echter op de Ardense hoogvlakten in plaats van Maldegemveld. Het houten vlonderpad gidst je door de eiken- en berkenbossen, heide en graslanden van het ongerepte natuurreservaat. Een roedel herten maakt het plaatje compleet. Natuurpunt probeert hier de oorspronkelijke biotoop van bossen en heidegronden te herstellen. Maldegemveld wordt daarom regelmatig gemaaid - loslopende Galloways helpen daarbij een tandje - zodat de zaden van heideplanten opnieuw kunnen ontkiemen. Daardoor zit er tussen de vele tinten groen, nu ook een streepje paars.


Ontdek nog meer leuke logies op Logeren in Vlaanderen Vakantieland. Verschillende logiesuitbaters werken samen met restaurants en wijzen je de weg richting veilige take-awayopties. Informeer ernaar bij je boeking.

Gezien de verstrenging van de maatregelen, zijn een deel van de tips op deze site momenteel niet toegankelijk. Hou alle maatregelen met betrekking tot je reis in de gaten via info-coronavirus.be.

Vlaanderen Vakantieland is de koepelnaam waaronder het toerisme in Vlaanderen gepromoot wordt bij een breed publiek.

Vlaanderen Vakantieland

Diestsevest 40
3000 Leuven

info@vlaanderenvakantieland.be

Tel:+32 (0)16 28 60 35
Fax:+32 (0)16 28 60 35

Volg ons voor meer inspiratie

Vlaanderen Vakantieland is geregisseerd door deze partners

logeren in