Vlaanderen Vakantieland - Beleven, ontdekken en logeren

Het goede leven in elke provincie
Uitkijktoren SAS4

Vlaanderen vanuit de lucht

Wegdromen bij een uitgestrekt zicht op friszoete bloesems, blauwgroene meren, royale natuurvlaktes of magnifieke bossen? Vanuit de lucht wordt alles magisch mooi. Over heel Vlaanderen tref je uitkijktorens die je trakteren op de meest adembenemende vergezichten. Het zijn vaak onbekende pareltjes die de moeite waard zijn om te beklimmen. Trek eropuit en laat je verrassen door de Vlaamse panorama’s.

Majestueuze Maagdentoren aan de Demer

Op de oever van de Demer prijkt een middeleeuwse grenstoren. De naam zou verwijzen naar de dochter van een Zichemse kasteelheer die volgens het verhaal werd opgesloten in de toren. In 2006 stortte de toren in. Na een grondige renovatie in 2015 kunnen bezoekers weer wegdromen bij het uitzicht over de Demervallei. Ook in Hoegaarden vind je prachtige vergezichten. Fiets tussen de fruitboomgaarden en geniet van het zicht over de bloesems op de uitkijktoren gemaakt van stalen appelkisten.

Kempense panorama’s

In Dessel kan je het uitzicht op de Sas4-toren bewonderen. Na 216 treden te beklimmen adem je vanop 37m hoogte de verse lucht in boven de bossen en waterplassen. Het is een unieke plek in Europa, want drie kanalen kruisen elkaar aan de voet van de toren. Trek gerust met het hele gezin naar dit plekje in de Kempen. Kinderen leven zich uit op het pagadderpad dat start aan de toren. Ze kunnen er springen, spelen, balanceren, lopen over water, denappelschieten en nog veel meer leuks. Pret voor jong en oud!

Weelde in de Westhoek

Op de Kemmelberg pronkt een beschermd monument  zo’n 170 meter boven de zeespiegel. De Belvedèretoren verwent je met een uitzicht over het Heuvelland die wel 40 km ver reikt. In 1888 werd de oorspronkelijke toren gebouwd, maar tijdens de Eerste Wereldoorlog was de verwoesting onvermijdelijk. Gelukkig bouwden ze hem opnieuw tijdens het interbellum. De voorbije jaren onderging de Belvedèretoren een grondige renovatie. Pure gerestaureerde glorie.

Uitzicht op de haven

Ook een fan van de fictiereeks Over Water op Eén? Bovenop de radartoren in Doel, nabij Beveren, geniet je nog na van deze topreeks. Het panorama van de haven en polders is werkelijk adembenemend. Deze radartoren loodst de schepen veilig over de Schelde in Oost-Vlaanderen, maar biedt ook een portie rust aan de fietsers. De prachtige fietsroute langs het havenland wijst je de weg. Bovenaan de toren word je getrakteerd op een wijd uitzicht van de verschillende natuurgebieden in het Waasland en de passerende schepen in de verte.

Tussen de wolken in Limburg

In Limburg zijn er vergezichten in overvloed. De mooiste wandeling van Vlaanderen bewonder je vanop de uitkijktoren middenin de Lommelse Sahara. Bovenop de Connecterra, het mooiste panorama van Vlaanderen, tuur je over de heuvels en meren. Ook aan de westelijke vijverzijde van het bekende Fietsen door het Water geniet je van een vergezicht bij hoeve Ceulemans. Liever zicht op een bloesemtapijt? Het uitkijkpunt in Velm is de perfecte plaats om weg te dromen bij de Haspengouwse bloesems.

Vanuit de lucht ontdek je de tofste dingen. Blijf een nachtje slapen en vind iets nieuws.

Logies om iets te beleven