Gezien de verstrenging van de maatregelen, zijn een deel van de tips op deze site momenteel niet toegankelijk. Hou alle maatregelen met betrekking tot je reis in de gaten via info-coronavirus.be.
wandelwalhalla kids
Alle artikels

Vijf redenen waarom de Vlaamse Ardennen ook voor kinderen een wandelparadijs is

De Vlaamse Ardennen is een puur wandelwalhalla. Met tientallen uitgestippelde wandelroutes en drie complete wandelnetwerken vinden wandelaars vlot de weg naar de glooiende regio in het zuiden van Oost-Vlaanderen. Het groene landschap staat garant voor heel wat gezinsvriendelijke wandelroutes. Wij pikken er vijf redenen uit waarom ook jouw kinderen volop zullen genieten van dit wandelparadijs.

Spelelementen in het landschap

De nieuwe kindvriendelijke wandelroute ‘Wandelen langs de Zwalmbeek’ (5,4 km) start aan de Zwalmmolen, een gerestaureerde watermolen in de Regekemstraat te Munkzwalm. Op dit pittoreske punt werd een waterspelelement aangebracht dat kinderen leert begrijpen hoe de stroming van een rivier een molen kan doen draaien. De nieuwe wandelroute volgt de kronkelende Zwalmbeek. Onderweg kom je langs enkele authentieke horecazaken. Je kan de route nog verlengen met een extra lus (10,5 km).

Je vindt wel meer spelelementen in de Vlaamse Ardennen, zoals de speelzone met natuurlijk materiaal in het Kluisbos in Kluisbergen, de ravotzone boven op de Muziekberg in Ronse of in het Burreken in Brakel.

Hoeves om te spelen

Het provinciaal natuureducatief centrum de Kaaihoeve ligt op het wandelnetwerk Zwalmvallei. In de natuurtuin vind je een speelzone met wilgenhut, blotevoetenpad en reuzegrote mikado. De tuin is vrij toegankelijk.

Verschillende actieve landbouwbedrijven zetten hun deuren open voor het kleine volkje. In Hoeve ’t Alkeveld in de Steenbekestraat in Zottegem proef je heerlijk hoeveijs en kan je een partijtje klompengolf spelen. Op de Valleihoeve in de Rooigemstraat in Huise kan je op fotozoektocht en smullen van ijs en gebak. De Vierhoekhoeve in de Brielstraat in Gijzenzele laat je kennismaken met de meest uiteenlopende neerhofdieren.

Avonturenparken tussen de heuvels

Blogster Anne Cornut, mama van vijf kinderen tussen 7 en 12 jaar, beleefde onlangs een leuk wandelavontuur op het wandelnetwerk Getuigenheuvels. Via de wandelknooppunten stippelde het gezin een mooie wandeling in en rond het Muziekbos in Ronse uit. Ze overnachtten op de IJsmolenhoeve waar de kinderen de tijd van hun leven hadden. De kleinsten voelden zich in hun sas op de kinderboerderij en de oudsten gingen helemaal voor het hindernissenparcours met klimmuur en highrope.

Nog meer avontuur in de Vlaamse Ardennen? Het Avonturenpark The Seven Summits rond het Donkmeer in Oudenaarde biedt adrenalinekicks voor jong en oud: een moeraspad, een blotevoetenpad, death ride, kanotochten… . Waterratten zullen in het Provinciaal domein De Gavers in Geraardsbergen ongetwijfeld hun hart ophalen. In de zomer kan je er ook op het zandstrand een hele namiddag doorbrengen.

Perfecte routes voor kinderwagens

Ook wie heel jonge kinderen heeft, kan een wandeling uitstippelen in de Vlaamse Ardennen. Bij elke wandelnetwerkkaart steekt een inspiratiegids met een aantal suggesties langs 100% verharde routes. De wandelingen zijn zo’n 5 kilometer lang en perfect haalbaar met een kinderwagen. Mogelijke instappunten zijn bijvoorbeeld het centrum van het pittoreske Dikkele (wandelnetwerk Zwalmvallei), het centrum van Maarke – Kerkem (wandelnetwerk Getuigenheuvels) en de kerk van Nieuwenhove (wandelnetwerk Bronbossen).

De natuur is altijd heel dichtbij

In het Provinciaal Archeologisch Museum in het centrum van Ename kan je een bolderkar huren om het prachtige nabijgelegen Bos ’t Ename te verkennen. Met een gezinsrugzakje vol opdrachten ben je wel even zoet. Dat ondervond ook blogster Lies, mama van Noor en baby Minne.

Op verschillende instappunten in de Vlaamse Ardennen kan je een landschapsrugzakje huren om samen met de kinderen de natuur van nabij te beleven. Vanuit de Helix, het Vlaams Kennis- en Vormingscentrum in Hoogvorst te Geraardsbergen, ontdek je zo het Raspaillebos. Op maar liefst vijftien stopplekken beleef je door middel van speelse opdrachten de natuur op een heel actieve manier.

Nog meer wandelinspiratie voor gezinnen op de website wandelwalhalla.

Vlaanderen Vakantieland is de koepelnaam waaronder het toerisme in Vlaanderen gepromoot wordt bij een breed publiek.

Vlaanderen Vakantieland

Diestsevest 40
3000 Leuven

info@vlaanderenvakantieland.be

Tel:+32 (0)16 28 60 35
Fax:+32 (0)16 28 60 35

Volg ons voor meer inspiratie

Vlaanderen Vakantieland is geregisseerd door deze partners

logeren in