Gezien de verstrenging van de maatregelen, zijn een deel van de tips op deze site momenteel niet toegankelijk. Hou alle maatregelen met betrekking tot je reis in de gaten via info-coronavirus.be.
Verborgen plekken met een verhaal
Alle artikels

Verborgen plekken met een verhaal

Wie zoekt, die vindt. Vlaanderen telt heel wat plekken die misschien niet zo bekend maar wél de moeite waard zijn. Van ruïnes die in een vorig leven geweldige gebouwen waren tot verborgen plaatsen waar je zo voorbij zou lopen. Laat de platgetreden paden even achter je en ontdek deze geheime parels!

De duivel achterna in Brugge

Brugge heeft wereldberoemde straten, pleinen en monumenten in huis, maar ook tal van verborgen verrassingen. Wandel maar eens van de Gouden-Handrei en de Augustijnenrei naar de Pottenmakersstraat. In dit rustige, minder bekende stuk langs de reien voel je je even helemaal alleen in een eeuwenoud Brugge.

Op de Vesten, aan de rand van de stad, vind je nog een beroemde plek, of toch voor wie ‘The White Queen’ heeft gezien. Deze historische televisiereeks van de BBC werd volledig in Vlaanderen gefilmd. ’t Oud Waterhuis op de Vesten duikt op als liefdesnest van koningin Elizabeth en koning Edward IV.

In Hemelrijk en de Oliebaan, twee straatjes tussen hoge bakstenen muren, wandel je dan weer door een uniek stukje Brugge zonder huizen. Lang geleden denderde hier volgens een Brugse legende in het holst van de nacht de ‘hellewagen’ van de duivel over de kasseien, die de zielen naar het vagevuur bracht. Voor wie durft!

Wie maar geen genoeg kan krijgen van verborgen plekjes in Brugge stipt best de Triënnale Brugge 2021 alvast aan in de agenda. Het openlucht parcours langs tijdelijke installaties van hedendaagse kunst en architectuur in de historische binnenstad van Brugge start op 8 mei. Het thema van deze editie, TraumA, duikt onder het picture perfect plaatje van Brugge als droombestemming en onderzoekt de verborgen schaduwkant van de stad. De installaties zullen dan ook bewust opgesteld staan op minder gekende plekken.

Gouden Handrei Brugge © Jan D’Hondt

Op zoek naar ruïnes

Wie écht Verborgen Moois wil ontdekken, moet naar het Kasteel van Heers in Limburg gaan. Het kasteel stond al meer dan dertig jaar te verkommeren toen een groep vrijwilligers besloot om het van de ondergang te redden. Een Verborgen Moois wandeling van 2,5 km brengt je vanuit het centrum van Heers naar het kasteelpark, waar je het kasteel in al zijn glorie kan bewonderen.

Nog meer adellijk plezier in de pas gerenoveerde waterburcht van Pietersheim in Lanaken, waar eeuwen geleden ridders en edellieden hun macht tentoon spreidden. Ontdek alle verborgen plekjes van de burcht, zoals de originele kapelzaal, en waan jezelf terug in de middeleeuwen.

Ook in Mechelen wacht een mooie vondst. Verstopt tussen de drukke Brusselsesteenweg en Technopolis ligt het Geerdegemkasteel: ooit een statig kasteel omringd door grachten en een vijver, vandaag een prachtige ruïne overwoekerd door de natuur. De stad Mechelen en Technopolis slaan de handen in elkaar om van verwilderde domein een toegankelijk park te maken waar bezoekers vanaf deze lente kunnen komen wandelen en spelen.

Goed bewaard erfgoed vind je dan weer op de Kartuizersite in Lierde. Rond de 18de eeuw verdween de kloosterorde in de plooien van de geschiedenis. Maar haar impact op Lierde én op het landschap van de streek, is onmiskenbaar. Wil je een volledig zicht krijgen op de historie van de Kartuizerssite? Volg dan de Kartuizer wandelroute, die geen hoekje van deze boeiende geschiedenis onbelicht laat. Je vertrekt aan de priorij zelf en legt een schilderachtige tocht af langsheen de lokale landwegen en fotogenieke dorpspleintjes.

Kasteel van Heers © Regionaal Landschap Haspengouw en Voeren

Verborgen tuinen in de stad

Wie houdt er niet van geheime groene plekjes in de stad? De Lusthof bijvoorbeeld is een verborgen stadstuin in hartje Turnhout, achter café Chaos, waar bij mooi weer iedereen welkom is om even te ontsnappen aan de drukte van de stad.

In Gent kan je verdwijnen in de tuin en wijngaard van de Sint-Pietersabdij, geliefd bij studenten om te studeren of te chillen. Ook de ruïnes van de Sint-Baafsabdij – slechts beperkt open voor bezoek – stralen één en al charme en mystiek uit.

In Leuven is het Janseniuspark een goed verborgen groene plek die tot enkele jaren geleden nog een grote, grijze parking was. In de middeleeuwen lag hier de waterpoort in de stadsomwalling, waarlangs de schepen de stad binnen voeren. De Janseniustoren en Justus Lipsiustoren die langs de poort lagen, kan je hier nog steeds bewonderen.

Ook het Begijnhof in Antwerpen is een oase van rust in de binnenstad, met een prachtige binnentuin en een boomgaard. Of wandel eens naar de Vlaeykensgang, een klein, middeleeuws straatje in het centrum dat zich enkel toont aan wie er écht naar zoekt. En wist je dat het je ook in Antwerpen een ondergronds natuurhistorisch museum kan bezoeken? De grotten van het Natuurhistorisch Museum Boekenberg zijn het grootste kunstmatig aangelegde grottencomplex van West-Europa. Niet voor niets het meest onverwachte museum van Antwerpen!

Klein Vlaeykensgang

Nog meer verborgen hotspots?

- Nomadland is een project in de Genkse wijk Zwartberg, waarmee kunstenaar Koen Vanmechelen bezoekers en buurtbewoners met elkaar in contact wil brengen. Van zodra het weer kan, verandert Nomadland opnieuw in een bruisende plek vol mensen, picknickplekken, foodtrucks en drankkraampjes.

- Er wordt in deze moderne tijd nogal kwistig gestrooid met het woordje Uniek. Terwijl sommige dingen helemaal niet uniek zijn. In tegenstelling tot de Geuzenhoek in Korsele, dat wél die stempel verdient. Dit dorpje in het hart van de Vlaamse Ardennen is immers het enige protestantse dorp in heel Vlaanderen. En dat wil zeggen: zeker je bezoekje waard.

- Wie in Schelle de wandelroute Tussen Veer en Vliet volgt, kan aan de monding van de Rupel de imposante oude elektriciteitscentrale van Electrabel bewonderen. Leuk weetje: hier vonden de opnames van de Homo Universalis plaats, de populaire rubriek in het televisieprogramma Iedereen Beroemd.

- Wist je dat je ook vlakbij Antwerpen een verdedigingslinie uit de Eerste Wereldoorlog kan ontdekken? Het loopgravenpad in het Mastenbos in Kapellen telt meer dan 70 bunkers en maar liefst 4,8 km loopgraven.

- In Huis Beaucarne in Oudenaarde wandel je een andere wereld binnen. Vergaap je aan antieke poppenhuizen, miniatuurtheaters, natuurhistorische artefacten en imposante globes van de 18de en 19de eeuw. Ook de tuin met romantische elementen zoals een druivenserre, zeldzame rozen en een weelderige bloementuin zorgen ervoor dat je hier nooit meer weg wil.

Huis Beaucarne - David Samyn

Logeertips

- Op de Michaelhoeve in Heers logeer je op de boerderij van Philippe en Diane, die je graag verwennen met zelfgebakken brood, vers bio-appelsap en eigengemaakte confituren.

- Charme en romantiek ten top in Bryghia Hotel, met zicht op het water van de Gouden-Handrei.

- Hofje is een charmante b&b vlakbij het Antwerpse begijnhof, mét binnentuin.


Ontdek nog meer leuke logies op Logeren in Vlaanderen Vakantieland. Verschillende logiesuitbaters werken samen met restaurants en wijzen je de weg richting veilige take-awayopties. Informeer ernaar bij je boeking.

Gezien de verstrenging van de maatregelen, zijn een deel van de tips op deze site momenteel niet toegankelijk. Hou alle maatregelen met betrekking tot je reis in de gaten via info-coronavirus.be.

Vlaanderen Vakantieland is de koepelnaam waaronder het toerisme in Vlaanderen gepromoot wordt bij een breed publiek.

Vlaanderen Vakantieland

Diestsevest 40
3000 Leuven

info@vlaanderenvakantieland.be

Tel:+32 (0)16 28 60 35
Fax:+32 (0)16 28 60 35

Volg ons voor meer inspiratie

Vlaanderen Vakantieland is geregisseerd door deze partners

logeren in