Gezien de verstrenging van de maatregelen, zijn een deel van de tips op deze site momenteel niet toegankelijk. Hou alle maatregelen met betrekking tot je reis in de gaten via info-coronavirus.be.
boottocht op de leie
Alle artikels

Varen op de Leie: de leukste stopplekken

De Leie meandert van Deinze naar Gent tussen het groen. De vaarsnelheid bedraagt er amper 7 kilometer per uur om de rust niet te verstoren. In dit idyllische kader strijken veel restaurants neer. Hun terras kijkt uit over het water. Gault&Millau bekroonde al meermaals de terrassen aan de Leie als de mooiste van het land.

Varen op de Leie is helemaal niet moeilijk. Je hebt zelfs geen vaarbewijs nodig om met een elektrische sloep te varen. Verschillende bootverhuurbedrijven staan in voor een topervaring. Een tochtje van Gent naar Deinze en terug neemt al snel een hele dag in beslag. Sommige rederijen bieden ook meerdaagse cruises aan. Je kan natuurlijk ook heerlijk varen doorheen de historische binnenstad van Gent.

Gastronomische toppers

Langs de Leie hebben zich enkele toprestaurants genesteld. Met eigen accenten in hun gastronomische keuken weten ze zich te onderscheiden. Het prachtige uitzicht op de gouden rivier krijg je er gratis bij. Brasserie Fou d’O in Gent werd bekroond met de titel van ‘mooiste terras’ door restaurantgids Gault&Millau. In een opmerkelijke Leiebocht ligt de bar van Baarle 90. Restaurant De Karper in het pittoreske Machelen-aan-de-Leie heeft een mooi terras aan het water. Niet ver van het beroemde Sas van Astene - het meest gefotografeerde plekje van de Leiestreek - vind je Au Bain Marie met zijn prachtig zomerterras. Nog in Astene weet Gasthof Halifax hun gasten culinair in te pakken. Op het verwarmde buitenterras heb je een fabuleus uitzicht op de Leie.

Logeren aan het water

Begin jaren twintig opgericht als pannenkoekenhuisje groeide de Auberge du Pêcheur in kunstenaarsdorp Deurle al snel uit tot een luxehotel met sterallures. Hun sloepenarrangement in samenwerking met Leie Yachting slaat aan. Je scheept in aan de abdij van Drongen en vaart twee uur lang stroomopwaarts tot aan de Auberge. Je geniet er van een driegangenmenu in de brasserie en van een zalige overnachting. ’s Morgens wacht je een uitgebreid ontbijtbuffet. Daarna vaar je terug naar Drongen. Het arrangement kan geboekt worden als koppel, maar ook met andere koppels tot maximum acht personen per sloep.

Vlaanderen Vakantieland is de koepelnaam waaronder het toerisme in Vlaanderen gepromoot wordt bij een breed publiek.

Vlaanderen Vakantieland

Diestsevest 40
3000 Leuven

info@vlaanderenvakantieland.be

Tel:+32 (0)16 28 60 35
Fax:+32 (0)16 28 60 35

Volg ons voor meer inspiratie

Vlaanderen Vakantieland is geregisseerd door deze partners

logeren in