Gezien de verstrenging van de maatregelen, zijn een deel van de tips op deze site momenteel niet toegankelijk. Hou alle maatregelen met betrekking tot je reis in de gaten via info-coronavirus.be.
Vandaag in De stoel
Alle artikels

Vandaag in De stoel

29/8 - Hitler bouwde de Atlantikwall om de Europese kust te bewaken tegen geallieerde aanvallen. De vijfduizend kilometer lange verdedigingslinie is uitstekend bewaard in Provinciedomein Raversyde in Oostende. Bunkers, onderaardse gangen en kanonnen in de duinen maken er deel uit van het openluchtmuseum Atlantikwall. De Stoel verdiepte zich in het dagelijks leven in de kustbatterij en aan de bezette kust. Batterij Aachen dateert zelfs uit de Eerste Wereldoorlog en Anno 1465 reconstrueert het verdwenen vissersdorp Walraversijde. In het Natuurpark Raversyde geniet je van vijftig hectare tijdloos natuurschoon.

Schilder James Ensor ligt vlak bij het Provinciedomein Raversyde begraven, naast zijn geliefde Onze-Lieve-Vrouw-Ter-Duinenkerk. Een strandwandeling van vier kilometer brengt je naar het vernieuwde Ensorhuis in Oostende. De Stad aan Zee is aan een stevige revival bezig. De motor van dat succes? Cultuur. Theater aan Zee, het Filmfestival Oostende, het streetartfestival The Crystal Ship. Bezoek de expo Het Wonder is Geschied in Fort Napoleon en bekijk Vlaamse filmklassiekers door de ogen van grafische kunstenaars. Een swingend verblijfsadres aan de Kust vind je op Logeren in Vlaanderen Vakantieland.

(c) Provinciedomein Raversyde

28/8 - Wist je dat bier en whisky verwante dranken zijn? De Stoel volgde een rondleiding bij Stokerij De Molenberg in Blaasveld (Willebroek) en stak heel wat op over het distilleerproces. Dat whisky minstens drie jaar en één dag rijpt op eiken vaten bijvoorbeeld. En dat gemoute gerst het basisingrediënt is, net zoals bij bier. Na de rondleiding nip je van je Gouden Carolus Single Malt in de zomerbar van De Molenberg (tot 13 september). De hoeve is sinds generaties eigendom van de familie die Brouwerij Het Anker in Mechelen runt. In zijn tienjarig bestaan werd hun whisky haast even vaak bekroond als hun bieren.

Geboeid door bier én whisky? Een shuttle pendelt tussen de stokerij en de brouwerij. Of fiets de Gouden Carolusroute (58 km) met je combiticket op zak. Zo ontdek je ook mooie groene plekjes langs de Rupel. In het natuurgebied Blaasveldbroek kan je picknicken, een GPS-bevertocht maken of overnachten in een tipitent van Buitengewoon Kamperen. Mechelen blijft bovendien een veelzijdige citytrip, ook met het hele gezin. De leukste hotels, B&B’s en vakantiewoningen vind je op Logeren in Vlaanderen Vakantieland.

(c) Het Anker - Stokerij De Molenberg

27/8 - De Stoel kreeg in de Abdij Ten Putte medelijden met Godelieve van Gistel. Deze Vlaamse heilige werd in 1070 in opdracht van haar man gewurgd én verdronken in de waterput, die vandaag in de prachtige koepelkapel staat. Bedevaarders komen nog steeds naar de abdij omdat ze geloven dat het putwater miraculeuze krachten bezit. Gistel herdenkt Sint-Godelieve elk jaar met een processie, die al in 1459 uitging. In de abdij dompelt het Sint-Godelievemuseum je onder in het tragische verhaal van de heilige. De witte, schilderachtige gebouwen schuilen achter een toegangspoort op het einde van een doodlopende straat.

Het Brugse Ommeland is bezaaid met mooie, verborgen plekjes. Bij de Abdij Ten Putte start een gratis aan te vragen fietsroute die langs ’t Spaans Tolhuis, het Huis van Permeke en het fascinerende militair domein van Vloethemveld leidt. Bezoek in Gistel de Oostmolensite, met zijn historische windmolen en gezellige bistro. Het Wielermuseum vertelt het verhaal van de Gistelse Flandriens Johan Museeuw en Sylvère Maes. Gistel kan ook een uitstap zijn tijdens je citytrip naar Brugge. Fijne logeeradresjes vind je op Logeren in Vlaanderen Vakantieland.

(c) Toerisme West-Vlaanderen - Wielermuseum

26/8 - De Stoel is dol op grondwitloof. Hij stond te watertanden bij Het Witloofboerke op het Dorpsplein in Kampenhout. Het standbeeld van Luc Mathijs draagt een boordevolle mand met het witte goud dat sinds de negentiende eeuw geteeld wordt in de ‘witloofdriehoek’ tussen Brussel, Leuven en Mechelen. Om traditionele witlooftelers te bezoeken, moet je nog wachten tot eind oktober, maar de nazomer is een heerlijk seizoen voor een plattelandswandeling of fietstocht in de witloofstreek. Natuurlijk start je dan bij Het Witloofboerke. Hij zou je uitwuiven als hij de handen vrij had.

De Witloofwandeling is een suggestieroute (10 km) op het wandelnetwerk Demer en Dijle. De Witte Goudroute schotelt je 62 vlakke fietskilometers voor. Stap in Tildonk af bij Hof Ten Dormaal, een duurzame hoevebrouwerij die een heus witloofbier brouwt. Of tank na je rit nieuwe energie bij Brouwerij Van Campenhout. De uitbaters brouwen en schenken hun Witlovbier met liefde in een historisch brouwerijgebouw. Ook het Sportimonium in Hofstade ligt op je route. Het internationaal erkende sportmuseum viert de 100ste verjaardag van de Olympische Zomerspelen in Antwerpen met de expo Breaking Boundaries. Je verblijf in de witloofstreek boek je via Logeren in Vlaanderen Vakantieland.

(c) Lander Loeckx - Brouwerij Van Campenhout

25/08 - De Stoel spotte een ijsbeer in het Middelheimmuseum in Wilrijk. Een klimaatvluchteling? Dat niet. De IJsbeer van de Franse beeldhouwer François Pompon is een meesterwerk uit 1922 en dé publiekslieveling in de beeldentuin. Kinderen houden van de eenvoud van het beeld, volwassenen van de beweging die het suggereert. De IJsbeer staat klaar om van zijn sokkel te stappen en... de andere sculpturen in de beeldentuin te bezichtigen? Een beregoed idee! De collectie bevat werken van grootmeesters als Rik Wouters, Henry Moore, Auguste Rodin, Per Kirkeby en Ai Weiwei, en de prachtige parklandschappen zijn meer dan een decor.

Park Middelheim maakt deel uit van het Nachtegalenpark, een groene oase in de zuidrand van Antwerpen. Spring op de fiets en volg de Easy-going-route, die het Nachtegalenpark verbindt met het Rivierenhof en Park Spoor Noord. De Brialmontroute leidt je langs de acht forten van de verdedigingsgordel rond Antwerpen. Ze zijn kort na de onafhankelijkheid van België gebouwd en kregen een tweede leven als groenzone, picknickplek, zomerbar, openluchtbioscoop. Een rustig logeeradres in de stadsrand vind je op Logeren in Vlaanderen Vakantieland.

(c) Toerisme Antwerpen

24/08 - De Stoel reisde honderd jaar terug in de tijd in het Stadhuis van Diksmuide. De Eerste Wereldoog was net voorbij en de stad met de grond gelijk gemaakt. Op de expo Uit de as herrezen wandel je door de puinhopen. Getuigen van toen vertellen hoe ze hun leven weer op de rails kregen. Een 360-gradenprojectie dropt je op de reusachtige bouwwerf die Diksmuide toen was. Traditionele Vlaamse architectuur moest de sporen van de oorlog uitwissen en de schoonheid van de stad herstellen. De eerste fronttoeristen arriveerden al toen de puinhopen nog smeulden.

Het project Feniks 2020 vertelt het verhaal van de wederopbouw van de Westhoek. De centrale expo loopt bij het In Flanders Fields Museum in Ieper, maar de bedoeling is dat je de hele streek verkent. In Diksmuide kan je Feniks fiets- en wandelroutes volgen of op stap gaan met gespecialiseerde gidsen tijdens de Feniks-weekends. Het massaspektakel op de Grote Markt is uitgesteld tot 2021. Overnachten in de sfeer van WO I en de wederopbouw? Op Logeren in Vlaanderen Vakantieland vind je bijzondere adresjes.

(c) Toerisme West-Vlaanderen

21/08 - De Stoel ontdekte de plattelandstradities van het Meetjesland op de Huysmanhoeve. Het poortgebouw en het woonhuis zijn vierhonderd jaar oud, maar het landgoed gaat terug tot de dertiende eeuw. Je waant je hier op de Vlaamse boerenbuiten, ver terug in de tijd, misschien zelfs nog voor de Franse Revolutie. Speel krulbol, dé volkssport van het Meetjesland. Bestel al dan niet schuimende streekspecialiteiten bij de streekbar, bezoek de erfgoedtentoonstelling en laat de kinderen hun ding doen. Kampen bouwen, verstoppertje spelen, ravotten in de modderkeuken… bijna alles mag!

De Huysmanhoeve is het ideale vertrekpunt voor een fietstocht door het Krekengebied. Probeer je de streek voor te stellen toen het landgoed ontstond. De polders moesten nog ingedijkt worden, de Westerschelde overspoelde geregeld het land en vormde de kreken die vandaag zo stilletjes liggen te glinsteren tussen het riet. Trek gerust een paar dagen uit om helemaal te onthaasten bij de mooiste kreken van het Meetjesland. Muisstille logeeradresjes in vind je op Logeren in Vlaanderen Vakantieland.

c) Toerisme Oost-Vlaanderen

20/08 - Bij Portus Ganda lijkt Gent volgens de Stoel als twee druppels water op Kopenhagen. Gezellige terrasjes, stille parkjes, huizen langs de kade, woonboten en plezierjachten op het water… alles perfect gedoseerd en in balans. Het rode naakte meisje met de koptelefoon op het staketsel zou je zelfs het nichtje van de Kleine Zeemeermin kunnen noemen. Ze zit naast het Zwembad Van Eyck, waar je baantjes kan trekken in een prachtig art deco-interieur. Geniet van het uitzicht over het zwembad en de jachthaven in de loungebar Au Bain. Gent, Ganda in het Latijn, is hier ooit ontstaan, bij de samenvloeiing van de Leie en de Schelde.

Gent kan volgens The Guardian tippen aan de hipste Scandinavische steden. Zoek het lagomgevoel aan de Leie, in koffiebars, vinylshops en vintagewinkels. Of bij restaurant Souvenir, waar de IJslandse chef-kok nordic puurheid nastreeft met verse, duurzame ingrediënten van bij ons. Groene grandeur én middeleeuwse mystiek vind je in de ruïnes van de Sint-Baafsabdij. Vijf meter hoge haagbeukzuilen tonen je de vorm van de verdwenen romaanse kerk. Trendy of tijdloze logeeradresjes waar alles in evenwicht is, boek je op Logeren in Vlaanderen Vakantieland.

(c) Toerisme Oost-Vlaanderen

19/08 - De Stoel houdt van het devies van Lodewijk van Gruuthuse: ‘Plus est en vous’. Vrij vertaald: overtref jezelf. De machtige ondernemer en diplomaat liet in het Brugge van de vijftiende eeuw een riant stadspaleis bouwen, het huidige Gruuthusemuseum. En dat is pas opgeknapt en vernieuwd volgens het devies van de heer des huizes. De vernieuwers van het museum halen werkelijk het onderste uit de porseleinen kan. En uit de overige zeshonderd historische objecten. Zet je schrap voor een tijdreis naar drie sleutelperiodes in de Brugse geschiedenis: de middeleeuwse metropool, de barokke zeventiende eeuw en de romantische, neogotische negentiende eeuw, toen het Gruuthusepaleis een flinke restyling kreeg.

Na je museumbezoek trek je naar het bruisende, met kasseien bestrate Walplein. Bestel er een een Brugse Zot bij Huisbrouwerij De Halve Maan, die sinds zes generaties bier brouwt in hartje Brugge. Om de gezelligheid niet te bederven met af- en aanrijdende vrachtwagens trok ze een heuse bierpijplijn door de stad. Plus est en vous! Verlaat in Brugge de platgetreden paden en speur naar stille, groene plekjes en authentieke shoppingadresjes. Hotels, B & B’s en vakantiewoningen met karakter vind je op Logeren in Vlaanderen Vakantieland.

(c) Toerisme West-Vlaanderen

18/08 - De Stoel keek uit over dichtbeboste bergen en smaragdkleurige meren. Niet in Finland of de Alpen, maar in Connecterra. Niets doet je vermoeden dat het om terrils en grindplassen gaat. En dat het graven en ontginnen pas in 1987 ophield, toen de steenkoolmijn van Eisden sloot. De schachtbokken en mijngebouwen zijn als monument beschermd en vormen de hoofdtoegangspoort van het Nationaal Park Hoge Kempen. Volg de wandelroutes langs de plassen en geniet van het mooiste panorama van Vlaanderen op de Lange Terril. Of boek een rangertocht en leer welke bijzondere vlinders zich thuis voelen op het oude mijnterrein.

Connecterra is slechts een van de vele panoramapunten in Limburg. Op de Oudsberg, de hoogste landduin van Vlaanderen, kijk je in augustus uit over de bloeiende purperen heide. Zin in avonturen op het water? Bij Terhills Cablepark kan je leren waterskiën of wakeboarden en opblaasbare hindernissen trotseren in het aquapark. Elaisa Energetic Wellness is een gloednieuw wellnesscentrum dat oude culturen combineert met de natuur van het Nationaal Park Hoge Kempen. Fijne logeeradresjes in de omgeving vind je op Logeren in Vlaanderen Vakantieland.

(c) Toerisme Limburg

17/08 - De Stoel luisterde naar de beiaard van het belfort van Aalst. Om het kwartier laat hij muziek over de Grote Markt klingelen. Je kan de klokken van nabij gaan bekijken als je 136 treden klimt in de toren. Bij het belfort horen ook het oude schepenhuis (uit 1225!) en het gebiedshuisje, waar de stadhouder kantoor hield en de wetten liet afkondigen voor het volk. Het belfort prijkt op de werelderfgoedlijst van de Unesco en is elke derde zondag van de maand te bezoeken. In de kelder schuilt een escaperoom: je krijgt 60 minuten de tijd om de beruchte bendeleider Jan De Lichte te arresteren.

Jan De Lichte leefde in de achttiende eeuw en werd voor het belfort geradbraakt. Stedelijk Museum ’t Gasthuys trekt een hele verhalenkoffer open over de stad en haar eigenaardigheden. Voor Priester Daens, schilder Valerius De Saedeleer en Aalst Carnaval is een hoofdrol weggelegd. Je kan in Aalst lekker eten en drinken: proef zeker het witbier ‘Jan De Lichte’ van brouwerij De Glazen Toren. Of ga op pad met de fietsgids Denderstreken en ontdek ook Ninove, Dendermonde en Geraardsbergen. De leukste logeeradresjes vind je op Logeren in Vlaanderen Vakantieland.

(c) Toerisme Oost-Vlaanderen

14/08 - De Stoel bewonderde de schoonheid van het Pajottenland vanuit een landschapskubus. Een wat? Welja, een kunstige houten kubus van 3x3x3m, met kijkgaten of open wanden. Stap er eentje binnen en het landschap is kant-en-klaar voor jou ingekaderd. De vier dorpen van de gemeente Herne kregen elk hun exemplaar, vernoemd naar de leefwereld van Pieter Bruegel. ‘Pieter’ kijkt uit op de dorpskern van Herne, zijn vrouw ‘Mayken’ staat op een heuvelrug in Herfelingen, ‘Icarus’ is neergestort in de Aerebeekvallei in Kokejane en ‘Dulle Griet’ zorgt voor spektakel in Sint-Pieters-Kapelle. Kubus5 is de bonuskubus: hij moedigt je aan om het Dominicanessenklooster in Herne te bezoeken.

Pieter Bruegel gebruikte het Pajottenland graag als decor voor zijn boerentaferelen. Huur een vespa en waan je in zowel Vlaanderen als Toscane. In Galmaarden, de buurgemeente van Herne, staat de wieg van het Brabants trekpaard en leert het museum je hoe dit oersterke, vriendelijke lastdier uitgroeide tot een succesvol exportproduct. Tot rust komen kan er in het oudste stiltegebied van ons land. Geniet van het vergezicht op de Congoberg en van het reusachtige kunstwerk dat Koenraad Tinel hier plaatste: De ontvoering van Europa. Rustige, groene logeeradresjes op een boogscheut van Brussel vind je op Logeren in Vlaanderen Vakantieland.

(c) Gemeente Herne

13/08 - De Stoel bezocht in Jabbeke het unieke kunstenaarshuis waar Constant Permeke leefde van 1929 tot zijn dood in 1959. De kunstenaar noemde zijn woning De Vier Winden. Hij had het grondplan zelf getekend en perfect op de vier windstreken georiënteerd. In alle richtingen keek hij uit over weilanden en akkers, waar de boeren ploegden die hij zo vaak schilderde, in donkere, aardse kleuren en met kolenschoppen van handen. Na zijn dood werd het huis een museum. Bezichtig ruim tachtig schilderijen en tekeningen, geniet van zijn beeldhouwwerken in de prachtige tuin of picknick op het gras. Er staan zelfs kunst-ligstoelen klaar – sympathieke collega’s van De Stoel!

Jabbeke ligt tussen Brugge en Oostende. Combineer stad, strand en het groene Brugse Ommeland op een 3-in-1-citytrip. In Oostende loopt een expo over Permeke en zijn liefde voor de zee in de Venetiaanse gaanderijen en kan je het vernieuwde Ensorhuis bezichtigen. Het Huis van Permeke is ook je startpunt voor een wandeling over het Permekepad of een fietstocht naar het voormalig militair domein van Vloethemveld, een van de verborgen parels van het Brugse Ommeland. Al even verrassende verblijfsadresjes vind je op Logeren in Vlaanderen Vakantieland.

(c) Toerisme West-Vlaanderen

12/08 - Weetje: het laatste Vlaamse begijntje overleed in 2013, twee weken nadat de Ronde van Vlaanderen zijn honderdjarig bestaan had gevierd. Ze leefde in Kortrijk, niet in Oudenaarde, waar Vlaanderens mooiste de jongste jaren aankomt. Als wielerfan wil je natuurlijk de sfeer van de koers opsnuiven in het Centrum Ronde van Vlaanderen. Maar je kan in Oudenaarde ook de stilte opzoeken en zoals De Stoel op adem komen in het begijnhof. De huisjes zijn piekfijn witgeverfd, de bloemperken aangeharkt, de heggen gesnoeid. Het begijnhof schuilt achter een barokke toegangspoort, die vroeger ’s avonds op slot ging.

Vlaanderen heeft begijnhoven, abdijen, belforten en beiaarden bij de vleet voor wie zin heeft in een goddelijke uitstap. In Oudenaarde hoor je geregeld de 49 beiaardklokken van de gotische Sint-Walburgakerk. Het stadhuis met belfort is door Unesco erkend als werelderfgoed en herbergt het MOU, het kleine maar zwierige stadsmuseum. Niks stoffigheid hier. Wat een prestatie is als je trots een weergaloze collectie wandtapijten is. En de koers? De legendarische hellingen en kasseistroken van de Ronde liggen op een paar pedaalslagen van het centrum. Fietsvriendelijke adresjes vind je op Logeren in Vlaanderen Vakantieland.

(c) Toerisme Oost-Vlaanderen - MOU Oudenaarde

11/08 - De Stoel schipperde tussen België en Nederland in het Rivierpark Maasvallei. Tussen Uikhoven en Ophoven helpen vier veerponten je de Grensmaas over. Ideaal voor een grens- en rivieroverschrijdende fietstocht! Op beide oevers volgen de schattige Maasdorpjes elkaar op. Je kan er een internationale schoonheidswedstrijd van maken. Voor België treedt aan: het pittoreske Kessenich, met oude huisjes, kasseien, de dorpspomp, de mysterieuze mottetoren. Voor Nederland: het strak georganiseerde, stervormige Spaanse vestingstadje Stevensweert. De kortste weg tussen de twee dorpen is het fiets- en voetveer van Ophoven, waar De Stoel postvatte.

Vlakbij de veerpont kan je waterpret beleven op de enorme grindplas van Marec, die werd uitgegraven om kiezels te winnen. Ga zwemmen en zonnen op Dagstrand De Steenberg of huur een elektrische stilsloep bij het Botel, een hotel op een boot. De Grensmaas hoort ook bij de leukste plekken in Vlaanderen om te kanovaren. Gezellige logeeradresjes in het Maasland vind je op Logeren in Vlaanderen Vakantieland.

(c) Veerpont Ophoven

10/08 - De Stoel houdt van de zee, de duinen én hedendaagse kunst. Die magische combinatie beleef je in het Beeldenpark Beaufort, dat zich over de hele kust uitstrekt, van De Panne tot Knokke-Heist. Start, zoals De Stoel, bij het Monument for Cervus Vitalis in Natuurdomein Garzebekeveld in Adinkerke. Kunstenaar Stief DeSmet richtte een standbeeld voor een edelhert op maar sneed schijven weg uit het lichaam. Zijn vraag aan jou: kunnen we de natuur temmen en waarom proberen we dat?

In Garzebekeveld heeft de mens de natuur ongemoeid gelaten. De Cabourduinen zijn fossiele duinen, die er vandaag even paradijselijk bij liggen als vijfduizend jaar geleden. Tijdens de Eerste Wereldoorlog testte Nobelprijswinnaar Marie Curie hier de eerste röntgentoestellen in een veldhospitaal. Het gebied is beperkt toegankelijk voor wandelaars en heeft een speelzone. Meer zin in zee + kunst? Neem dan de Kusttram en bezichtig in elke kustgemeente kunstwerken van de voorbije zes edities van Beaufort. De komende editie van de triënnale is gepland voor 2021. Je kan de Kust ook afwandelen via de Kustwandelroute. Dan heb je vast logies nodig, en die vind je op Logeren in Vlaanderen Vakantieland.

(c) Toerisme West-Vlaanderen

07/08 - De Stoel speelde ‘Schipper, mag ik overvaren?’ in Schellebelle. Gelukkig zegt de veerman altijd ja. Luid de blauwe bel op de steiger en hij komt aanvaren. Zijn veerdienst, een van de oudste op de Schelde, gaat terug tot de dertiende eeuw. De rivier verlegde toen haar loop en sneed het gehucht Den Aard af van het dorp. De veerman zet je af bij het natuurgebied Kalkense Meersen. Op het wandelnetwerk van 165 km kan je eindeloos genieten van de stilte, de Scheldebries, het ruisende riet. Watervogels voeren een ballet op. Omdat het hun hobby is, en om de rivier te vieren, die bij vloed de meersen binnendringt via een bres in de dijk.

Trek langs graslanden, poelen, grachten en knotwilgen. Groet de Gallowayrunderen, luister naar de grutto, die zijn eigen naam roept. Na een tijdje bereik je het Donkmeer, een oude Scheldearm waar turf werd gewonnen. Het meer is een water-, wandel- en fietsparadijs. In recreatiedomein Nieuwdonk kan je met de kinderen naar het strand, de aaidierenweide of de speeltuin. Dé streekspecialiteit van het Scheldeland proef je in Palinghuis De Pluim en logeeradresjes aan het water vind je op Logeren in Vlaanderen Vakantieland.

(c) Toerisme Oost-Vlaanderen - Kasteel Laarne

06/08 - De Leie onderging een heuse gedaanteverandering in Kortrijk. De Stoel voelde zich als een vis in het water (of toch bijna) aan de verlaagde Leieboorden. Je kan ze vergelijken met een tribune die afdaalt naar de rivier. Het spektakel? De twee Broeltorens en de Broelbrug die sinds de middeleeuwen weerspiegelen in het water. De brug verbindt de binnenstad, met haar belfort en begijnhof, met het Buda-eiland. Hier kan je van de zomer genieten op Buda Beach, een filmpje meepikken in de Budascoop en creaties van kunstenaars en designers bewonderen in de Budafabriek, een oude textielfabriek.

Kortrijk is aangesloten bij het Creative Cities Network van Unesco. Download de Kortrijk Creative City Tour (of haal de wandelkaart bij Toerisme Kortrijk) en verken zes creatieve buurten met unieke landmarks, shops en eetadres. Texture, het Museum over Leie en Vlas, leert je hoe de Kortrijkse liefde voor kunst en design verknoopt is met de geschiedenis van de vlasteelt. Stof genoeg dus voor een gevarieerde citytrip. Hotels, B&B’s en vakantiewoningen vind je op Logeren in Vlaanderen Vakantieland.

(c) Toerisme Kortrijk - Verlaagde Leieboorden

05/08 - De uitstap van De Stoel vandaag was een schot in de roos. De hoofdvogel schoot hij niet af – die uitdaging gaan de boogschutters van de Sint-Pietersgilde elk jaar aan. Hun staande wippen torenen uit boven de Mazenzeledries in Opwijk. Met Pinksteren houden de gildebroeders hun koningsschieting. Wie de hoofdvogel afschiet, is de nieuwe koning. De dries zelf is een driehoekig grasplein, waar de boeren vroeger hun vee verzamelden. Het plein is een beschermd dorpszicht en sinds eeuwen eigendom van de vijfhonderd jaar oude gilde. De Stoel stond naast hun schuttersbeeldje.

Opwijk is een verrassend groene gemeente nabij Brussel. Wandel van kerktoren naar kerktoren op de Pieter-Pauluswandeling, langs bossen, boomgaarden en akkerlanden of ‘kouters’. Het netwerk Brabantse Kouters is goed voor 780 km wandelplezier. Liever fietsen? De Hopperoute dankt haar naam aan de rijke hoptradities in de streek. Ze start bij de Abdij van Affligem, doorkruist Opwijk en verkent een stukje van de Leirekensroute, een fietspad op een oude spoorweglijn. Leuke adresjes in de Groene Gordel rond Brussel vind je op Logeren in Vlaanderen Vakantieland.

(c) Toerisme Vlaams-Brabant - Lander Loeckx

04/08 - De Stoel hief het glas op jouw gezondheid in het Hasseltse Jenevermuseum. Het museum is gevestigd in een oude kloosterhoeve, die tot 50 jaar geleden een jeneverstokerij huisvestte. Het hele complex werd beschermd als industrieel monument, de negentiende-eeuwse stookinstallatie inbegrepen. Je bezoekt verloopt van ketel tot kroeg. Ontdek hoe de Hasseltse graanjenever vroeger het economische en sociale leven in de stad bepaalde en proef tot slot de huisjenever in de jeneverbar. Of wat dacht je van een workshop jenever en chocolade of jenevercocktails?

Hasselt is een stad om duimen en vingers bij aflikken. Maar jenever is de lokale lekkernij die het duidelijkst haar stempel op de stad heeft gedrukt. Download de app van de Jeneverroute en dat verleden komt tot leven. Hasselt telde vroeger onvoorstelbaar veel stokerijen! Evenveel als vandaag graffitigevels? Dat zou best kunnen. De fietsroute Graffiti & Street Art leidt langs dik tachtig kunstwerken. And counting, want tot 13 september doen tien kunstenaars één interventie per week in opdracht van het Streetartestival. De leukste logeeradresjes vind je op Logeren in Vlaanderen Vakantieland.

(c) Toerisme Limburg

03/08 - De Stoel brandde een kaarsje in de Wijnendalekapel, een van de vele verborgen plekjes in het Brugs Ommeland. Streekbewoners komen hier sinds de vijftiende eeuw op Mariabedevaart. ‘Genezing der kranken, bid voor ons,’ lees je op de glas-in-loodramen. Grafstenen herdenken de familie Matthieu, die nog altijd op het Kasteel van Wijnendale woont. Bezoek de duizend jaar oude waterburcht en wandel langs de monumentale eiken en beuken van het Wijnendalebos. In de middeleeuwen had je hier op het jachtgezelschap van de graaf van Vlaanderen kunnen stoten, maar vandaag geniet het bosgebied Europese bescherming.

In het Brugse Ommeland kan je stad, groen en strand gemakkelijk combineren. Fans van witte polderdorpen en platte kerktorens trekken naar het bruisende Lissewege of het stille Oostkerke. De omgeving van Torhout is bezaaid met kastelen, kapelletjes, parken en bossen. Volg de Kastelenfietsroute en je hebt de legendes, mysteries en sprookjes voor het rapen. Kasteel d’Aertrycke ligt in een park met kasteelvijvers en heeft zijn befaamd luxebuffet vervangen door een luxueuze formule met bediening. Logies met vorstelijke allure vind je op Logeren in Vlaanderen Vakantieland.

(c) Toerisme West-Vlaanderen

31/07 - De Stoel ging Fietsen door het Water in Domein Bokrijk. Dwars de vijvers van de Wijers, alsof de Limburgse Mozes ze gespleten had. Op het fietspad steekt alleen je hoofd boven de waterspiegel uit. Je ruikt de vijver, voelt zijn koelte en kijkt de verbaasde zwanen recht in de ogen. Fietsen door het Water is niet de enige plek in Limburg waar je de natuur van heel nabij kan beleven. Ga Fietsen door de Bomen in Bosland en, vanaf dit najaar, Fietsen door de Heide in Maasmechelen, op een duurzame houten fietsbrug boven het Nationaal Park Hoge Kempen. Met de Limburg Fietsparadijs-app heb je veertig uitgestippelde routes op het fietsnetwerk op zak.

Bokrijk bewijst jaar in jaar uit dat openluchtmusea eigenlijk ontzettend cool zijn. Tot eind september kan je de expo De Wereld van Bruegel ontdekken. Volg het interactieve Bruegelparcours en waan je in een schilderij van de Vlaamse meester. Voor kinderen is er het Bruegelgame, een historische variant op Snapchat en Pokémon Go. Bijna even trendy als Bokrijk is LABIOMISTA, het evoluerende kunstwerk van Koen Vanmechelen in de oude dierentuin van Zwartberg. De leukste verblijfsadresjes vind je op Logeren in Vlaanderen Vakantieland.

(c) Toerisme Provincie Limburg

30/07 - De Stoel maakte een selfie bij hét prentkaartplekje langs de Leie: Astene Sas. Hoe idyllisch en ouderwets! De ophaalbrug wordt nog met de hand bediend, op het water liggen historische schepen en in Museumcafé ‘t Oud Sashuis kan je een rustieke bruine boterham met kaas en mosterd bestellen. De Leie stroomt, maar de tijd staat stil, zou je denken. Maar Astene Sas is een monument van efficiëntie en vooruitgang. De doorsteek die hier in 1861 werd gegraven, snijdt een vijf kilometer lange rivierbocht af. Leuk weetje: de opa van Hugo Claus was sasmeester in Astene.

De pittoreske Leie heeft veel schilders geïnspireerd. Bewonder hun werk in het Museum Dhondt Dhaenens, in het beeldschone dorpje Deurle, en pik zeker ook de Biënnale van de Schilderkunst mee. Het Kasteel van Ooidonk doet met zijn torens, tuinen en park de Leie op de Loire lijken. De oude, afgesneden rivierbocht is niet verdwenen. Je kan erin zwemmen bij Vosselare Put. Je hotel of B&B langs de waterkant vind je op Logeren in Vlaanderen Vakantieland.

(c) Toerisme Oost-Vlaanderen

29/07 - De Stoel liet zich in het Arenbergpark in Leuven niet afleiden door het prachtige kasteel, want het mooiste uitzicht op de Dijle heb je even verderop, bij de historische watermolen. Het rad is pas gerestaureerd maar kan niet meer draaien, omdat de Dijle vandaag trager stroomt dan vroeger. Op het Kasteel van Arenberg resideerden de Arenbergs, een roemrijke adellijke familie die haar stempel op Leuven drukte. Ze liet in Heverleebos kaarsrechte beukendreven aanleggen, zodat je kan wandelen zonder te verdwalen.

In het Arenbergpark kan je zonnebaden op het gras of verkoeling zoeken onder monumentale bomen. Kanotochten dwars door Leuven starten aan het kasteel, dat vandaag eigendom is van de KU Leuven. De universiteit bezit in Leuven meer gebouwen dan je zou verwachten: niet alleen de Universiteitshal en de Universiteitsbibliotheek, maar ook het Groot Begijnhof. Ook de binnenpleinen van de colleges zijn een bezoekje waard. Spring binnen in het Zoölogisch Instituut en ontdek een wonderlijk ouderwets universiteitsmuseumpje. De leukste logies in Leuven vind je op Logeren in Vlaanderen Vakantieland.

(c) Toerisme Vlaams-Brabant - Heverleebos

28/07 - Wie in Ieper de Vestingroute wandelde, had kunnen wuiven naar De Stoel. Hij stond aan de overkant van de Majoorgracht in het Groenpark en genoot van het uitzicht op de best bewaarde stadswallen van ons land. Vauban verbouwde en versterkte ze rond 1680 in opdracht van Lodewijk de Veertiende. Alleen de fotogenieke Rijselpoort heeft oudere, middeleeuwse ruimtes behouden. Naast deze stoere stadspoort vind je het Ramparts War Cemetery: witte grafzerken op een groen gazon. Very British, indeed, maar ook Maori uit Nieuw-Zeeland liggen hier begraven.

Wie Ieper zegt, zegt de Groote Oorlog. Dit jaar focust het project Feniks 2020 op de wederopbouw van de Westhoek na de Eerste Wereldoorlog. De grote expo loopt bij het In Flanders Fields Museum in de Ieperse Lakenhalle. Daarna trek je verder de Westhoek in. Op het programma: fiets- en wandelroutes, kleinere musea, panoramapunten. Omdat een dag slechts 24 uren telt, zoek je een leuk adresje op Logeren in Vlaanderen Vakantieland.

(c) Toerisme Ieper- Lakenhalle

27/07 - De Stoel had heimwee naar zijn kindertijd in Kasterlee. Kampen bouwen, in bomen klimmen, door het zand rollen... Je kinderen kunnen zich helemaal uitleven in de Slapende Reus, de 15 km lange duinengordel tussen Kasterlee en Retie. Echt vuil worden ze niet, want het zand is hetzelfde als aan de kust. De zee reikte lang geleden tot in de Kempen en liet de duinengordel achter als aandenken. Op het hoogste punt, in Provinciaal Groendomein Hoge Mouw, zijn twee zandvlaktes omgetoverd in avontuurlijke speelzones. Het reusachtige holle hoofd dat hier rust, is het kunstwerk A Giant Sculpture van kunstenaarsduo Gijs Van Vaerenbergh.

Generaties inwoners en toeristen hebben in het zand van de Hoge Mouw gespeeld en op de luchtwortels van de dennen op de Kabouterberg geklauterd. Je vervelen is daarom al geruime tijd verboden in De Kempen. Geen zand zonder water voor jou? Huur dan een kano en ga varen op de Kleine Nete. Gezellige Kempense verblijfsadresjes vind je op Logeren in Vlaanderen Vakantieland.

(c) Toerisme provincie Antwerpen - Kabouterberg Kasterlee

24/07 - De Stoel had een rendez-vous met een rivier in Betekom. De met cortenstaal beklede Demerbrug is een van de vijf Demertrefplaatsen in Vlaams-Brabant, waar je in aanraking komt met de rivier, de natuur en de streekgeschiedenis. De andere vier zijn: een zwevend pad tussen de bomen in Werchter, een meanderende tafel in Langdorp, een platbodemboot met picknickruimte in Zichem en enorme kanonnen met zitbanken in Diest. In Betekom kijk je in een tolhuisje uit over de Demer. Zijn meanders zijn uitgelaserd in de staalplaten die als brugleuning dienen.

Nood aan een heilzame dosis Demerkracht? Gebruik de Demertrefplaatsen dan als startpunt voor je wandeling of fietstocht. De Demerbrug van Betekom ligt op de 93 km lange Sven Nys Cycling Route, het trainingsparcours waar de Kannibaal van het Veldrijden zijn conditie messcherp hield. De kneepjes van het offroadfietsen kan je leren in het Sven Nys Cycling Center op de Balenberg in Tremelo. Je hotel, b&b of vakantiewoning vind je op Logeren in Vlaanderen Vakantieland.

(c) Lander Loeckx Toerisme Vlaams-Brabant - Sven Nys Cycling Center

23/07 - De Stoel verlangde naar muziek en dans in het Concertgebouw Brugge. Fan van oude muziek? Noteer dan 1 tot 9 augustus in je agenda, want het MA Festival gaat door in een kleine, coronabestendige uitvoering. Het Concertgebouw biedt ook een originele gezinsattractie. Volg het belevingsparcours en geniet van de architectuur van het gebouw en de kunstwerken op je route, van fotografie en multimedia tot interactieve klankkunst. De kinderen kunnen beiaardklokken bespelen en ontdekken dat er muziek zit in onze huid. Het parcours eindigt met een schitterend uitzicht over Brugge.

Het oude Brugge kan je door een hedendaagse bril te bekijken, zoals het MA Festival doet met oude muziek. De kunstenaars van Legendz maakten in de buurt van ‘t Zand grote muurschilderingen geïnspireerd door historische verhalen. Brugs kunstenaar Wietse verbindt deze zomer oud en nieuw met het streetartfestival Bridges. En ook voor wie van shoppen, lekker eten en rustige plekjes houdt, heeft de stad hidden gems op overschot. Daarbij heel wat verblijfsadresjes die je vindt op Logeren in Vlaanderen Vakantieland.

(c) Toerisme West-Vlaanderen - Poertoren Brugge

22/07 - De Stoel verdiepte zich in het Limburgse mijnverleden bij be-MINE in Beringen. Indrukwekkend industrieel erfgoed domineert de oude mijnsite: de schachtbok, de kolenwasserij, de elektriciteitscentrale. Op haar hoogtepunt had de steenkoolmijn zevenduizend werknemers in dienst. In het Mijnmuseum kruip je in de huid van een mijnwerker. De ondergrondsimulatie laat je afdalen in de mijnschacht: levensecht! Het gezinsspel Mijn Verhaal toont het mijnwerkersleven door de ogen van een kind.

Be-MINE is de grootste industriële erfgoedsite van Vlaanderen. Je kan er ook shoppen, wandelen en avontuurlijk sporten. Volg de wandelroutes naar de Vallei van de Zwarte Beek en geniet van het uitzicht over de mijn en de cités op de groene terril. Op de Avonturenberg bedwing je samen met de kinderen een klauterparcours met tunnels, touwconstructies en glijbanen. Behendige fietsers kunnen afdalen via het mountainbikeparcours. De leukste adresjes in de omgeving vind je op Logeren in Vlaanderen Vakantieland.

(c) Toerisme Limburg - Avonturenberg

21/07 - De Stoel flaneerde door de prachtige wandeldreven van het Hof ter Saksen in Beveren. Bossen, boomgaarden, grasweides en waterpartijen wisselen er elkaar af. Het achttiende-eeuws kasteel torent 36 meter boven het domein uit: precies even hoog als de kerk van Haasdonk. De kasteelheer, een vrijmetselaar, bracht zelfs wijzerplaten aan, zodat de dorpelingen bij hem de tijd konden lezen in plaats van op de kerktoren. Drink een appelsapje van eigen kweek in de oranjerie, groet het bijenvolk in de reuzenbijenkorf en scherp je plantenkennis aan in het arboretum en de natuurtuin. Of doe eens aan zenlopen: een vredige seizoenswandeling met theeceremonie in het Chinese paviljoen.

Beveren is het ideale startpunt voor een groene fietsrit door de polders van het havenland. Download de 32 km lange Polderfietsroute en fiets langs kreken, dorpjes en natuurgebieden. Op de Scheldedijk lijkt het soms alsof je de schepen kan aanraken. Ook het gedoemde polderdorp Doel en het Verdronken Land van Saeftinghe liggen op je route. De leukste logeeradresjes in het Waasland vind je op Logeren in Vlaanderen Vakantieland.

(c) Toerisme Oost-Vlaanderen - Hof ter Saksen

20/07 - Hou je net als De Stoel van Belgische bieren? Dan hoort het Hopmuseum in Poperinge bovenaan op je bucketlist. Het museum huist in De Stadsschaal, een fraai historisch gebouw waar de hop vroeger werd gewogen, gedroogd en gekeurd. Tot zestig jaar geleden trokken seizoenarbeiders elk jaar massaal naar de hoofdstad van de hop om hopbellen te plukken. In het museum doen historische personages de geschiedenis uit de doeken. Er lopen kunstexpo’s, geïnspireerd door hop of bier, en de Belgische biercollectie stalt 2500 bieren uit, die je allemaal kan opzoeken in de digitale biertafel.

Na je museumbezoek trek je de hopvelden in. Vier bierfietsroutes gidsen je door de heuvelachtige streek. Nip van je Sint-Bernardusbier en geniet van het vergezicht in de panoramische Bar Bernard. Degusteer niet-alledaagse bieren in het oude dorpsschooltje van de Struise Brouwers. En bestel de wereldberoemde trappist van Westvleteren bij taverne In De Vrede. Op de Volkssportroutes ontdek je de ambiance van de volkscafés en probeer je oude cafésporten uit. Boek je hotel, vakantiewoning of b&b via Logeren in Vlaanderen Vakantieland.

(c) Toerisme West-Vlaanderen - Talbothouse Poperinge

17/07 - De Stoel verkende de Oude Dokken, een nieuw stadsdeel in het Gentse havengebied. De Grindbakken zijn een graffiti-gedoogzone, waar streetartkunstenaars ongestoord kunnen experimenteren en creëren. Bewonder de knappe pieces die ze aanbrachten en geniet daarna van het gezellige maritieme sfeertje aan de waterkant. In het nieuwe Kapitein Zeppospark kan je verpozen op het strand of op de verlaagde kades van het Houtdok. De oude fabriekshallen van Dok Noord herbergen winkels, woningen, kantoren en de foodcourt van Hal 16. Stadsbrouwerij Dok Brewing Company schenkt er heerlijk craftbeer bij je artisanale pizza, boterham, barbecuegerecht...

Gent heeft een stevig rock-’n-rollgehalte. Ga tafelen bij topchefs die de wereld van de gastronomie met de glimlach op zijn kop zetten. Of download het Sorry, Not Sorry Street Art plan en ga op zoek naar meesterwerken van Gentenaars ROA en Bué the Warrior of zelfs kunstschilder Michaël Borremans. Ook het Van Eyckjaar wordt in de straten op de gevels gevierd. Trendy logeeradresjes vind je op Logeren in Vlaanderen Vakantieland.

(c) Toerisme Oost-Vlaanderen - Hal 16 Gent

16/07 - De Stoel haalde een frisse neus in het Scheldeland. Wat een machtige stroom, dacht hij in Sint-Amands. Je zou hier gedichten kunnen schrijven! Dat heeft Emile Verhaeren meesterlijk voorgedaan. Zijn praalgraf kijkt uit op de mooiste Scheldebocht en de rivierdijk is versierd met verzen. Verhaeren veroverde Europa met zijn poëzie en zijn kosmopolitische ideeën maar vergat zijn geboortedorp nooit. In het Emile Verhaeren Museum kan je de invloedrijke auteur beter leren kennen. Bewonder de portretten die grote schilders van hem maakten en snuffel in zijn fotocollectie. Zegt één beeld meer dan duizend woorden, of roept één woord duizend beelden op?

De Emile Verhaeren Wandelroute (5, 7 of 12 km) brengt je naar de favoriete plekjes van de grote dichter. Fiets over de Scheldedijken naar mooie dorpjes als Weert en Mariekerke, neem de veerpontjes of maak een boottocht op de Schelde. Dat de rivier door het landschap kronkelt als een paling in het groen? Die smakelijke vergelijking maken de chef-koks van het Scheldeland maar al te graag. Logeeradresjes aan de waterkant vind je op Logeren in Vlaanderen Vakantieland.

(c) Toerisme Provincie Antwerpen - Emile Verhaeren museum

15/07 - De Stoel zag torens en torentjes weerspiegelen in het water in Sint-Pieters-Voeren. Ze horen bij de Commanderij van de Duitse Ridderorde, een zeventiende-eeuws kasteel in Maaslandse renaissancestijl. In de vijvers zwemmen ambachtelijk gekweekte forellen, die je kan proeven in de brasserie, en verder op het domein ontspringt de Voer, het riviertje dat zijn naam geeft aan de Voerstreek. De bron schuilt achter een met wapenschilden versierd poortgebouw en levert het koude water waarin de forellen zich euh... kiplekker voelen.

De Voerstreek is een luilekkerland voor mens en dier. Dassen bouwen hun burchten graag in de graften op de Martelberg, wallen waarmee boeren hun weiland beschermden tegen erosie. De groene, glooiende landschappen produceren wijnen, kazen, stroop en fruit die chef-koks verwerken in heerlijke gerechten, en vormen het decor van de Bronnenwandeling, die tot mooiste wandeling van Vlaanderen werd verkozen. Kijk in de dorpjes uit naar typische vakwerkhuizen. Verblijven in zo’n schattig stukje plattelandserfgoed? Check dan Logeren in Vlaanderen Vakantieland.

(c) Toerisme Limburg - Sint-Pieters-Voeren

14/07 - De Stoel mijmerde over oorlog en vrede in Halle. Niet dat er bij de Malakofftoren ooit bloed is vergoten. Wijn wel. En geuze! Jenever! Ondanks zijn middeleeuwse kantelen en ruwe stenen dateert de toren uit 1854. Zijn naam dankt hij aan een veldslag in de Krimoorlog: bij Malakoff hakte het Franse leger het Russische in de pan. Leuk thema voor mijn tuinfeestje, vond jeneverbaron Paul Claus, en hij liet zijn gasten opdraven in militaire uniformen. Ze maakten er een gezellige belegering van.

De Malakofftoren is een folie. Nutteloze architectuur die het parklandschap verfraait en wandelaars zoals De Stoel doet wegdromen. Voeg graslanden, bossen en een oude Zennemeander toe en je begrijpt waarom het Malakoffdomein tot mooiste plekje van Halle werd verkozen. Meer highlights in Halle? De Sint-Martinusbasiliek is een meesterwerk van Brabantse gotiek en biedt een panoramisch uitzicht over de stad. Het Hallerbos, waar in de lente wilde hyacinten bloeien, hoort bij de leukste speelbossen van Vlaams-Brabant. De fijnste adresjes in de streek vind je op Logeren in Vlaanderen Vakantieland.

(c) Toerisme Vlaams Brabant - Hallerbos (Lander Loeckx)

13/07 - De Stoel bewonderde een sterk staaltje hedendaagse architectuur in Roeselare. Of is Muze’um L zelf een reusachtig kunstwerk? De L staat voor Licht: zonlicht. En voor Landschap: de pure Vlaamse boerenbuiten. Het gebouw ligt als een lange witte balk in de velden. Dwars door de buitenmuren loopt een gleuf. Op het astronomische middaguur, rond 13.45 uur, tekent zich precies op deze plek de Lichtmeridiaan af. Bij Muze’um L zie je dus een oogverblindende kunstenares aan het werk: de zon herself. Maar ook de kunstenaars die te gast zijn in de exporuimte, komen heel aardig voor de dag.

KOERS, het museum van de wielersport, maakt van Roeselare de place to be voor fietsliefhebbers. Vraag bij het onthaal naar de KOERS-musette en beleef het museum met het hele gezin. Zin in een sportief of een elektrisch ritje op het fietsroutenetwerk? Het museum biedt lockers, oplaadpunten en doucheruimtes. Ook liefhebbers van bier en lekker eten worden in de Leiestreek op hun wenken bediend. De zaligste slaapplekjes vind je op Logeren in Vlaanderen Vakantieland.

(c) Toerisme West-Vlaanderen - Roeselare

10/07 - Het Egmontkasteel in Zottegem deed bij De Stoel een belletje rinkelen. Egmont zoals in Egmont en Horne, de graven die door de hertog van Alva onthoofd werden op de Grote Markt van Brussel? Inderdaad. Zottegem noemt zich de Egmontstad, omdat de onfortuinlijke graaf er resideerde op het kasteel. Ontdek zijn tragische verhaal in de Egmontkamer, zijn museum in het stadhuis. Het Egmontkasteel is ingrijpend veranderd sinds Egmonts tijd en kijkt intussen uit over een prachtig negentiende-eeuws park. Scan met je smartphone of tablet de QR-codes van de interactieve bakens en je kan heden en verleden vergelijken in 3D.

Zottegem is een gezellige uitvalsbasis voor wie de Vlaamse Ardennen wil verkennen. Niet alleen koersliefhebbers voelen zich hier thuis, de streek is ook een wandelwalhalla voor gezinnen. In het Archeocentrum Velzeke mogen kinderen zich verkleden als Romeinen. Ave Caesar! Zijn standbeeld staat in het dorp Velzeke, dat langs een drukke Romeinse heirbaan lag. Je de keizer of de graaf te rijk voelen kan op de verblijfsadresjes van Logeren in Vlaanderen Vakantieland.

(c) Toerisme Oost-Vlaanderen - Zottegem

9/07 - ‘Wijnen, wijnen, wijnen!’, jubelde De Stoel, en genoot met volle teugen van het vergezicht op de Houwaartseberg. Hij liet zich vertederen door oude kapelletjes en betoveren door mysterieuze holle wegen. Hij zag chateaus, hoeves, bossen, akkers, boomgaarden en op alle zuidhellingen druivenranken, netjes in het gelid. Variatie troef als je op wijnwandeling in het Hageland gaat! De Wijnbergwandeling in Wezemaal leidt langs eeuwenoude wijnterrassen en op de Houwaartse Bergwandeling kijk je uit over de oudste commerciële wijngaard van België, die vijftig jaar geleden werd aangeplant.

In het Hageland zijn ongeveer twintig wijnboeren actief. Bezoek hun domeinen via de wijnfietsroutes of stippel je wandeltocht uit op het 300 km lange wandelnetwerk Hagelandse heuvels. Tips? Schaaf je wijn- en streekkennis bij in het Bezoekerscentrum Hagelandse Wijn in Wezemaal, bezichtig de waterburcht van De Rode Ridder in Horst en kruip in de huid van de antihelden uit de tv-reeks Callboys op de Vlooybergtoren. Genieten als Bacchus in het Hageland kan bij de fijne adresjes van Logeren in Vlaanderen Vakantieland.

(c) Lander Loeckx

8/07 -De Stoel hapte naar adem op de skywalk van de Sint-Romboutstoren in Mechelen. Omdat hij net 538 treden had bedwongen? Nee hoor! Je hoeft niet buiten adem aan te komen. Onderbreek de klim in zes fascinerende torenkamers, waar je onder meer kerkklokken, twee beiaards en een oude hijskraan ontdekt. Groet onderweg de beiaardier en de torenwachter, twee ervaren trappenlopers. De bezoekersgids trakteert je op weetjes en verhalen en houdt de kinderen zoet met spannende opdrachten. Het bekendste weetje? Mechelaars worden ‘Maneblussers’ genoemd sinds een caféganger in 1687 het maanlicht verwarde met een torenbrand. Het uitzicht op de kathedraaltoren is uiteraard duizelingwekkend.

Mechelen is de gedroomde plek om je innerlijke Bourgondiër te verwennen. De historische Margareta in jou trekt zeker naar het Museum Hof van Busleyden, dat in een prachtig stadspaleis huist. Je inwendige hippe Carolus proeft streetfood uit de hele wereld in De Vleeshalle en bestelt een Maneblusser bij familiebrouwerij Het Anker, waar je ook kan tafelen en logeren. Nog meer hotel- en verblijfstips vind je op Logeren in Vlaanderen Vakantieland.

(c) Toerisme Antwerpen - Mechelen

7/07 - De Stoel zag een wonder in Borgloon. Of was het duivelskunst? De kapel Helsheaven zweeft boven de fruitstreek. Ze biedt een hemels uitzicht over de rollende heuvels die Haspengouw op Toscane doen lijken. Maar aan haar verhaal zit ook een duistere kant. Kunstenaar Frits Jeuris bouwde de kapel met het hout van gerooide kersenbomen, die door een virus waren aangetast. Daarom zweeft ze volgens hem tussen hemel en hel. De kapel is een van de vijf panoramapunten op het fietsroutenetwerk Haspengouw. Haar naam verwijst naar het gehucht Helshoven, bekend om zijn mooie zeventiende-eeuwse kapel.

In Borgloon kan je kunstzinnige wandel- en fietstochten door de fruitstreek maken. Bezoek zeker het doorkijkkerkje van architectenduo Gijs Van Vaerenbergh, dat door de Britse krant The Guardian tot het mooiste plekje van België werd uitgeroepen. In de gerestaureerde Stroopfabriek zie je hoe fruit tot stroop verwerkt wordt. Op het zwevend looppad kan je in de dampende stroopketels kijken. Een fruitbelevingscentrum om duimen en vingers bij af te likken! De gezelligste B&B’s, hotels en vakantiewoningen vind je op Logeren in Vlaanderen Vakantieland.

(c) Toerisme Limburg - Borgloon

6/07 - De Stoel houdt van groene, hippe plekken in de stad. Jij ook? Op naar het Sluispark in Leuven dan! Water, stadsnatuur en industrieel erfgoed komen prachtig tot hun recht in dit jonge stadspark aan de Vaartkom. De Dijle die hier vroeger ondergronds stroomde, is weer zichtbaar gemaakt en visvriendelijk heraangelegd. Op het plekje bij de Vistrap waar De Stoel stond, loeren soms reigers op visjes. Ja, ook de stadsnatuur kan wreed zijn. Spreid je picknickdeken uit op het gras of bestel een Stella rechtstreeks uit de brouwerij bij het café van De Hoorn. De historische brouwzaal waar in 1926 de eerste Stella werd gebrouwen, is vandaag het hart van een social hub met coworkingspaces en een gezellige bar en restaurant, waar je kan ontbijten, lunchen én dineren.

Leuven is graag creatief met bier, koffie, streetart, circus en industrieel erfgoed. Zeg maar alles waar fans van urban lifestyle voor warmlopen. Hal 5 verenigt een foodcourt en talloze gemeenschapsinitiatieven in historische spoorweghallen. OPEK is het cultuurhuis met brasserie in het oude douanedepot aan de Vaartkom. Op het dakterras van Museum M geniet je van het mooiste uitzicht over de skyline. Een fijn logeeradresje vind je gegarandeerd op Logeren in Vlaanderen Vakantieland. En voor nog meer stadsnatuur is door Leuven varen met de kano een absolute aanrader.

(c) Visit Leuven - De Hoorn

3/07 - Het strand is altijd thuiskomen voor De Stoel. In Zeebrugge voelde hij zich geweldig in zijn element. Zon, zand en... een zee van ruimte, wat kan je deze zomer meer verlangen? Het strand is maar liefst één kilometer breed, het record aan de Kust. Kinderen kunnen dus ongestoord spelen en zandkastelen bouwen. Druk wordt het nooit. De Stoel voorspelt: het stille, soms wat vergeten strand van Zeebrugge wordt deze zomer een publiekslieveling. Je hoeft je strandplekje niet te reserveren.

Vanuit Zeebrugge maak je uiteraard een uitstap naar Brugge. Je kan ook via het witte dorpje Lissewege naar de Damse Vaart en de groene gordel rond Brugge fietsen. Meer zin in zee? Maak dan een boottocht met Captain Blue en ontdek van dichtbij hoe een wereldhaven werkt. Of ontdek de biodiversiteit van de Noordzee en de visserijgeschiedenis bij het maritieme themapark Seafront. De leukste verblijfstips vind je op Logeren in Vlaanderen Vakantieland.

(c) Toerisme West-Vlaanderen - Zeebrugge

2/07 - De Stoel pauzeerde vandaag in het stille Appelbrugparkje vlak bij het Design Museum Gent. Een heerlijke insidertip voor je daguitstap of citytrip! Nestel je op het bankje aan het water geniet van het uitzicht op de Leie. De middeleeuwse trapgevels die je ziet, horen bij het Groot Vleeshuis, waar je 175 Oost-Vlaamse streekproducten kan ontdekken of genieten van een streeklunch op het grote, overdekte terras. Via het nieuwe Appelbrugje kan je oversteken naar de gerenoveerde oude vismijn – nog zo’n fotogeniek gebouw.

Kunststad Gent viert nog tot volgende lente Jan Van Eyck, haar grootste Vlaamse Meester. Het gerestaureerde Lam Gods straalt als nooit tevoren en musea pakken uit met fascinerende expo’s, waaronder Kleureyck in het Design Museum Gent. Stof én kleur genoeg dus voor goddelijke citytrip. Zoek een bijzonder slaapadresje op Logeren in Vlaanderen Vakantieland en neem gerust de kinderen mee: veel musea en attracties zijn 100 % kidsproof.

(c) Toerisme Oost-Vlaanderen - Design Museum Gent

1/07 - De Stoel verkeerde vandaag in hogere sferen in Bosland. Je had de plek vast snel herkend, want Fietsen door de Bomen is een jaar na zijn opening wereldberoemd. De fietsattractie won zelfs een prestigieuze designprijs in Los Angeles. Via een dubbele cirkel met een doorsnede van 100 meter fiets je naar tien meter hoogte. De brug is 700 meter lang, zodat je rustig kan klimmen. Boven kijk je uit over de boomtoppen van het Pijnven, een naaldbos dat de Limburgse steenkoolmijnen vorige eeuw hebben aangeplant. De bomen leverden stutbalken voor de mijngangen. Fietsen door de Bomen ligt in Eksel aan knooppunt 272 op het fietsroutenetwerk in Limburg

Op dat fietsroutenetwerk kan je ook Fietsen door het Water. Bij knooppunt 91 in Bokrijk splijten de vijvers van De Wijers open alsof Mozes himself hier aan het werk is geweest. Bosland mag je gerust het grootste avonturenbos van Vlaanderen noemen. Trek met de kinderen op expeditie in de Lommelse Sahara of hang samen eens de aap uit in de speelbossen. Leuke verblijfstips vind je op Logeren in Vlaanderen Vakantieland.

(c) Toerisme Limburg - Lommelse Sahara

30/06 - De Stoel trapte vandaag zijn vakantie in eigen land af in het Arboretum Kalmthout. Het paradijs op aarde voor wie groene vingers heeft. Of graag op wereldreis gaat zonder oceanen over te steken. Het Arboretum verzamelt planten sinds 1856 en zit intussen aan 7000 soorten uit de hele wereld. De bomen, struiken, bloemen en kruiden zijn niet gegroepeerd naar herkomst maar groeien samen in een landschapspark waar de continenten nooit uiteen zijn gedreven. Huur een gids, die je bezoek kruidt met wonderlijke anekdotes of je kinderen planten laat voelen, ruiken en proeven. En keer zeker terug in februari, wanneer de wereldberoemde collectie toverhazelaars in bloei staat.

Na je wereldreis in het Arboretum kan je op safari op de Kalmthoutse Heide. Geef toe, in het droge, open heidelandschap zou toch zomaar een giraf kunnen opduiken? Stippel je wandeling uit op het wandelnetwerk Kempense Heide of fiets de Heideroute, een heuse klassieker die sinds 1975 bewegwijzerd is. Een gezellige bed & breakfast of vakantiewoning vind je op Logeren in Vlaanderen Vakantieland.

(c) Toerisme Provincie Antwerpen - Kalmthoutse Heide

Vlaanderen Vakantieland is de koepelnaam waaronder het toerisme in Vlaanderen gepromoot wordt bij een breed publiek.

Vlaanderen Vakantieland

Diestsevest 40
3000 Leuven

info@vlaanderenvakantieland.be

Tel:+32 (0)16 28 60 35
Fax:+32 (0)16 28 60 35

Volg ons voor meer inspiratie

Vlaanderen Vakantieland is geregisseerd door deze partners

logeren in