Vandaag in De stoel
Alle artikels

Vandaag in De stoel

8/07 -De Stoel hapte naar adem op de skywalk van de Sint-Romboutstoren in Mechelen. Omdat hij net 538 treden had bedwongen? Nee hoor! Je hoeft niet buiten adem aan te komen. Onderbreek de klim in zes fascinerende torenkamers, waar je onder meer kerkklokken, twee beiaards en een oude hijskraan ontdekt. Groet onderweg de beiaardier en de torenwachter, twee ervaren trappenlopers. De bezoekersgids trakteert je op weetjes en verhalen en houdt de kinderen zoet met spannende opdrachten. Het bekendste weetje? Mechelaars worden ‘Maneblussers’ genoemd sinds een caféganger in 1687 het maanlicht verwarde met een torenbrand. Het uitzicht op de kathedraaltoren is uiteraard duizelingwekkend.

Mechelen is de gedroomde plek om je innerlijke Bourgondiër te verwennen. De historische Margareta in jou trekt zeker naar het Museum Hof van Busleyden, dat in een prachtig stadspaleis huist. Je inwendige hippe Carolus proeft streetfood uit de hele wereld in De Vleeshalle en bestelt een Maneblusser bij familiebrouwerij Het Anker, waar je ook kan tafelen en logeren. Nog meer hotel- en verblijfstips vind je op Logeren in Vlaanderen Vakantieland.

(c) Toerisme Antwerpen - Mechelen

7/07 - De Stoel zag een wonder in Borgloon. Of was het duivelskunst? De kapel Helsheaven zweeft boven de fruitstreek. Ze biedt een hemels uitzicht over de rollende heuvels die Haspengouw op Toscane doen lijken. Maar aan haar verhaal zit ook een duistere kant. Kunstenaar Frits Jeuris bouwde de kapel met het hout van gerooide kersenbomen, die door een virus waren aangetast. Daarom zweeft ze volgens hem tussen hemel en hel. De kapel is een van de vijf panoramapunten op het fietsroutenetwerk Haspengouw. Haar naam verwijst naar het gehucht Helshoven, bekend om zijn mooie zeventiende-eeuwse kapel.

In Borgloon kan je kunstzinnige wandel- en fietstochten door de fruitstreek maken. Bezoek zeker het doorkijkkerkje van architectenduo Gijs Van Vaerenbergh, dat door de Britse krant The Guardian tot het mooiste plekje van België werd uitgeroepen. In de gerestaureerde Stroopfabriek zie je hoe fruit tot stroop verwerkt wordt. Op het zwevend looppad kan je in de dampende stroopketels kijken. Een fruitbelevingscentrum om duimen en vingers bij af te likken! De gezelligste B&B’s, hotels en vakantiewoningen vind je op Logeren in Vlaanderen Vakantieland.

(c) Toerisme Limburg - Borgloon

6/07 - De Stoel houdt van groene, hippe plekken in de stad. Jij ook? Op naar het Sluispark in Leuven dan! Water, stadsnatuur en industrieel erfgoed komen prachtig tot hun recht in dit jonge stadspark aan de Vaartkom. De Dijle die hier vroeger ondergronds stroomde, is weer zichtbaar gemaakt en visvriendelijk heraangelegd. Op het plekje bij de Vistrap waar De Stoel stond, loeren soms reigers op visjes. Ja, ook de stadsnatuur kan wreed zijn. Spreid je picknickdeken uit op het gras of bestel een Stella rechtstreeks uit de brouwerij bij het café van De Hoorn. De historische brouwzaal waar in 1926 de eerste Stella werd gebrouwen, is vandaag het hart van een social hub met coworkingspaces en een gezellige bar en restaurant, waar je kan ontbijten, lunchen én dineren.

Leuven is graag creatief met bier, koffie, streetart, circus en industrieel erfgoed. Zeg maar alles waar fans van urban lifestyle voor warmlopen. Hal 5 verenigt een foodcourt en talloze gemeenschapsinitiatieven in historische spoorweghallen. OPEK is het cultuurhuis met brasserie in het oude douanedepot aan de Vaartkom. Op het dakterras van Museum M geniet je van het mooiste uitzicht over de skyline. Een fijn logeeradresje vind je gegarandeerd op Logeren in Vlaanderen Vakantieland. En voor nog meer stadsnatuur is door Leuven varen met de kano een absolute aanrader.

(c) Visit Leuven - De Hoorn

3/07 - Het strand is altijd thuiskomen voor De Stoel. In Zeebrugge voelde hij zich geweldig in zijn element. Zon, zand en... een zee van ruimte, wat kan je deze zomer meer verlangen? Het strand is maar liefst één kilometer breed, het record aan de Kust. Kinderen kunnen dus ongestoord spelen en zandkastelen bouwen. Druk wordt het nooit. De Stoel voorspelt: het stille, soms wat vergeten strand van Zeebrugge wordt deze zomer een publiekslieveling. Je hoeft je strandplekje niet te reserveren.

Vanuit Zeebrugge maak je uiteraard een uitstap naar Brugge. Je kan ook via het witte dorpje Lissewege naar de Damse Vaart en de groene gordel rond Brugge fietsen. Meer zin in zee? Maak dan een boottocht met Captain Blue en ontdek van dichtbij hoe een wereldhaven werkt. Of ontdek de biodiversiteit van de Noordzee en de visserijgeschiedenis bij het maritieme themapark Seafront. De leukste verblijfstips vind je op Logeren in Vlaanderen Vakantieland.

(c) Toerisme West-Vlaanderen - Zeebrugge

2/07 - De Stoel pauzeerde vandaag in het stille Appelbrugparkje vlak bij het Design Museum Gent. Een heerlijke insidertip voor je daguitstap of citytrip! Nestel je op het bankje aan het water geniet van het uitzicht op de Leie. De middeleeuwse trapgevels die je ziet, horen bij het Groot Vleeshuis, waar je 175 Oost-Vlaamse streekproducten kan ontdekken of genieten van een streeklunch op het grote, overdekte terras. Via het nieuwe Appelbrugje kan je oversteken naar de gerenoveerde oude vismijn – nog zo’n fotogeniek gebouw.

Kunststad Gent viert nog tot volgende lente Jan Van Eyck, haar grootste Vlaamse Meester. Het gerestaureerde Lam Gods straalt als nooit tevoren en musea pakken uit met fascinerende expo’s, waaronder Kleureyck in het Design Museum Gent. Stof én kleur genoeg dus voor goddelijke citytrip. Zoek een bijzonder slaapadresje op Logeren in Vlaanderen Vakantieland en neem gerust de kinderen mee: veel musea en attracties zijn 100 % kidsproof.

(c) Toerisme Oost-Vlaanderen - Design Museum Gent

1/07 - De Stoel verkeerde vandaag in hogere sferen in Bosland. Je had de plek vast snel herkend, want Fietsen door de Bomen is een jaar na zijn opening wereldberoemd. De fietsattractie won zelfs een prestigieuze designprijs in Los Angeles. Via een dubbele cirkel met een doorsnede van 100 meter fiets je naar tien meter hoogte. De brug is 700 meter lang, zodat je rustig kan klimmen. Boven kijk je uit over de boomtoppen van het Pijnven, een naaldbos dat de Limburgse steenkoolmijnen vorige eeuw hebben aangeplant. De bomen leverden stutbalken voor de mijngangen. Fietsen door de Bomen ligt in Eksel aan knooppunt 272 op het fietsroutenetwerk in Limburg

Op dat fietsroutenetwerk kan je ook Fietsen door het Water. Bij knooppunt 91 in Bokrijk splijten de vijvers van De Wijers open alsof Mozes himself hier aan het werk is geweest. Bosland mag je gerust het grootste avonturenbos van Vlaanderen noemen. Trek met de kinderen op expeditie in de Lommelse Sahara of hang samen eens de aap uit in de speelbossen. Leuke verblijfstips vind je op Logeren in Vlaanderen Vakantieland.

(c) Toerisme Limburg - Lommelse Sahara

30/06 - De Stoel trapte vandaag zijn vakantie in eigen land af in het Arboretum Kalmthout. Het paradijs op aarde voor wie groene vingers heeft. Of graag op wereldreis gaat zonder oceanen over te steken. Het Arboretum verzamelt planten sinds 1856 en zit intussen aan 7000 soorten uit de hele wereld. De bomen, struiken, bloemen en kruiden zijn niet gegroepeerd naar herkomst maar groeien samen in een landschapspark waar de continenten nooit uiteen zijn gedreven. Huur een gids, die je bezoek kruidt met wonderlijke anekdotes of je kinderen planten laat voelen, ruiken en proeven. En keer zeker terug in februari, wanneer de wereldberoemde collectie toverhazelaars in bloei staat.

Na je wereldreis in het Arboretum kan je op safari op de Kalmthoutse Heide. Geef toe, in het droge, open heidelandschap zou toch zomaar een giraf kunnen opduiken? Stippel je wandeling uit op het wandelnetwerk Kempense Heide of fiets de Heideroute, een heuse klassieker die sinds 1975 bewegwijzerd is. Een gezellige bed & breakfast of vakantiewoning vind je op Logeren in Vlaanderen Vakantieland.

(c) Toerisme Provincie Antwerpen - Kalmthoutse Heide

Vlaanderen Vakantieland is de koepelnaam waaronder het toerisme in Vlaanderen gepromoot wordt bij een breed publiek.

Vlaanderen Vakantieland

Diestsevest 40
3000 Leuven

info@vlaanderenvakantieland.be

Tel:+32 (0)16 28 60 35
Fax:+32 (0)16 28 60 35

Volg ons voor meer inspiratie

Vlaanderen Vakantieland is geregisseerd door deze partners

logeren in