Gezien de verstrenging van de maatregelen, zijn een deel van de tips op deze site momenteel niet toegankelijk. Hou alle maatregelen met betrekking tot je reis in de gaten via info-coronavirus.be.
Van Watou tot Westouter: de hidden secrets van de Westhoek
Alle artikels

Van Watou tot Westouter: de hidden secrets van de Westhoek

Wie afzakt richting Franse grens komt in de buurt van Poperinge heel wat moois tegen. Met bier en wijn, bescheiden festivals en fijne routes scoren die pittoreske plekjes ook prima op sfeer en gezelligheid.

Behalve de uitgestrekte velden, polders en andere adembenemende natuur, heeft de Westhoek ook een netwerk van 'Charmante dorpen', verborgen parels die uitblinken omwille van hun bijzondere architectuur, patrimonium, ligging, couleur locale… Je kan ze bezoeken met een Westhoekgreeter die je de mooiste plekken laat ontdekken, begeleid door persoonlijke anekdotes.

Poëtisch Watou

Een van die charmante dorpen is Watou. De 40ste editie van het Kunstenfestival Watou werd helaas verplaatst naar 2021. De gedichten die dit jaar geselecteerd werden, kan je wel lezen in de bundel ‘Watou 2020, gedichten’ en er werd in en om Watou een fietsparcours uitgestippeld, ‘Gedichtenparcours Watou 2020’. Elk gedicht kreeg een specifiek plekje, een aantal ervan is ook te horen, voorgelezen door een bekende stem. Wandelaars kunnen dan weer opteren voor een gegidste zaterdagavondwandeling door de dorpskern en landelijke omgeving om Watou, of een van de andere charmante dorpjes, te leren kennen.

Driemaal bier

Ook bierkenners klinkt het dorp niet onbekend in de oren. Bekendst zijn de St-Bernardus bieren die sinds 1946 in het hart van de hoppestreek gebrouwen worden. De brouwerij kreeg recent, samen met de aanleg van het hoppeveld ernaast, een nieuwe vleugel met onder meer een brouwerijwinkel en rooftopbar- en resto met 360° zicht op de regio. Je kan er zelfs blijven slapen in het Guesthouse, binnen de muren van de brouwerij. Twee van de oudste nog steeds actieve brouwerijen in de Westhoek zijn echter Brouwerij Van Eecke (1624) en Brouwerij Het Sas (1572) zijn. Samen vormen ze Leroy Breweries, bekend van het Poperings Hommelbier. Groepen kunnen de brouwerij op afspraak bezoeken, individuele bezoekers kunnen terecht in café-annex-shop.

(c) St. Bernardus - Rooftop bar Bar Bernard

Hop op de fiets

Bierfietsroute Tournée Locale neemt je mee van het Hopmuseum in Poperinge naar Vleteren – nog zo’n charmant dorpje en thuishaven van de trappisten van de Sint-Sixtusabdij Westvleteren. Die brouwerij in de abdij kan je niet bezoeken maar ze hebben wel een bezoekerscentrum met brasserie. Je fietst doorheen 33 kilometer hoplandschap kom je langs drie brouwerijen, twee hopbedrijven, het Helleketelbos, volkscafés en andere plekken die gerelateerd zijn aan de Westhoek-bieren.

Denomination Westouter

Een andere piste is de Hoppelandfietsroute door de streek boven Poperinge, gekend voor de hoppeteelt. Op de terugweg rij je langs het Helleketelbos, niet te verwarren met het Hellegatbos. Dat laatste bedekt de Rodeberg in Westouter, waar je de Vintage Heuvelland fietsroute kan volgen. Heuvelland is namelijk goed voor 14% van de Belgische wijnproductie. Op je tocht door het prachtige landschap kom je langs wijngaarden en een tiental wijndomeinen waar de lokale wijnboeren hun kennis en wijn met je delen.

Feestelijk zicht

Ook fascinerend is een tocht met de kabelbaan door het heuvelachtige landschap van de Zwarteberg en de Rodeberg in Westouter. Bij helder weer krijg je bovenop het prachtzicht van het dorp en Heuvelland zelfs de kust te zien. De Sulferberg ligt in het gelijknamige natuurreservaat. Bovenop de berg heb je een geweldig uitzicht op de Catsberg en de abdij. Westouter is trouwens samen met Dranouter de plaats van het jaarlijkse folkfestival, dit jaar vervangen door intiemere Dranouter Zomersessies. Deze gaan door op 6, 7, 8 en 9 augustus op de kleine festivalweide 'De Voute' in Dranouter.

(c) Festival Dranouter - Zomersessies

Na de oorlog

Buiten bier en plezier is ook de Eerste Wereldoorlog nooit ver weg in de Westhoek. Tientallen dorpen en steden langs het front werden toen volledig van de kaart geveegd. De regio staat dit jaar in het teken van deze wederopbouw met ‘Feniks 2020’, een jaarprogramma van tentoonstellingen, evenementen en routes. Een prima uitvalsbasis voor je omzwervingen in de Westhoek, tussen alle charmante dorpen in, is de stad Poperinge. In een kasteelpark van een hectare op 400 meter van het centrum ligt Manoir Ogygia, een charmehotel in cottagestijl. De tien luxekamers hebben elk een eigen karakter en wellnessfaciliteiten. Bij goed weer kan je opteren voor een massage bij het verwarmde buitenzwembad met zonneterras, buitenjacuzzi en bar.

Van B&B tot glamping

Liever een eigen huis weg van thuis? Vakantiewoning Maison Marie is ideaal om met familie of vrienden (tot zeven personen) de Vlaamse heuvels te verslaan of te chillen in de jacuzzi, outdoor sauna of verwarmd zwembad. Er wordt ontbijt voorzien en er is een privécafeetje met Honesty Bar. Slapen bij een local kan in het moderne Scandinavische interieur van B&B Fika. De omheinde tuin loopt door in het omringende landschap van het natuurdomein rond de Kemmelberg. Je kan Fika ook huren als vakantiewoning, met twee tweepersoonskamers. Veeleisende kampeerders vinden dan weer hun gading op glamping Aan de Vleterbeke. De luxetenten hebben alle luxe van een vakantiehuisje: goede bedden in aparte ruimtes, sanitair, een zit- en een speelhoek en uitgeruste keuken. Trouwens, wie denk dat alleen Frankrijk ‘douce’ kan zijn, is duidelijk nog niet in Watou geweest. Vakantiewoning Douce Vie is de perfecte uitvalsbasis om de streek van het goede leven te ontdekken!

Beeld (c) Brouwerij St. Bernardus


Dankzij de inspanningen van de hele sector, zijn de meeste overnachtingen en activiteiten nog steeds beschikbaar. Sommige logies en activiteiten zijn mogelijk geschrapt. Informeer je op voorhand over je uitstap.

Vlaanderen Vakantieland is de koepelnaam waaronder het toerisme in Vlaanderen gepromoot wordt bij een breed publiek.

Vlaanderen Vakantieland

Diestsevest 40
3000 Leuven

info@vlaanderenvakantieland.be

Tel:+32 (0)16 28 60 35
Fax:+32 (0)16 28 60 35

Volg ons voor meer inspiratie

Vlaanderen Vakantieland is geregisseerd door deze partners

logeren in