Vakanties op maat van iedereen - hier geniet je zonder drempels

Vlaanderen Vakantieland 22 augustus 2020

Op vakantie gaan kan soms moeilijk zijn wanneer je minder mobiel bent of specifieke noden hebt. Niet zo bij deze topadresjes en ideetjes voor trips, waar je geniet van een deugddoende vakantie zonder drempels!

Herontdek 100 jaar Oorlog

Nu de grote internationale bezoekersstroom voor de herdenking van 100 jaar WO I is opgedroogd, is dit hét moment om een bezoek te brengen aan de Westhoek. Beginnen doe je uiteraard bij het In Flanders Fields Museum in Ieper, waar je de hele geschiedenis ontdekt. Momenteel loopt er een expo over de wederopbouw na WO I. Het museum is toegankelijk voor rolstoelen en je kan aan het onthaal de zaalteksten ook opvragen in extra groot lettertype en braille. Een toegankelijke en gezellige logeertip is het Predikerenhof in Poperinge.

Bezoek zeker ook het Memorial Museum Passchendaele 1917 en het Tyne Cot Cemetery in Zonnebeke, waar meer dan 12.000 soldaten rusten. Beide zijn toegankelijk voor rolstoelgebruikers via een alternatieve ingang.

Meer informatie over toeristische trekpleisters, horeca en geschikte logeeradresjes in de Westhoek vind je op deze website.

Ontspan aan de Kust

Zin in een toegankelijk dagje aan het strand? In de zomermaanden vind je in de meeste kustgemeenten een toegankelijke strandomgeving en opgeleide assistenten. Dankzij het initiatief ‘Zon, Zee ... Zorgeloos’ genieten ook personen met een beperking van een zalige tijd op het strand, van Nieuwpoort tot Oostende. Ook buiten het seizoen zijn er heel wat laagdrempelige mogelijkheden. Breng zeker ook een bezoek aan het Zwin in Knokke, dat toegankelijk is voor rolstoelen. Via Iedereen Fietst vind je goed toegankelijke routes voor een handbike, aan de Kust en elders.

In de polders vind je het prachtige cirkelvormige Domein Polderwind: een hotel gelegen aan een meer, waar alle zorgondersteuning op maat aanwezig is voor mensen met een beperking, ziekte of ouderdom en hun familieleden of mantelzorgers.

Meer informatie over laagdrempelige vakanties, lekkere eetadresjes en logies aan De Kust vind je op deze website.

Leer bij in musea

Het AfricaMuseum in Tervuren is dé plek om meer te weten te komen over de talen, mensen, dieren en planten van het Afrikaanse continent. Je leert er oude en nieuwe tradities kennen, vanuit een dekoloniaal perspectief. Het gebouw is prima toegankelijk. Speciaal voor mensen met autisme is er dit handige stappenplan om het bezoek voor te bereiden.

Fan van wielrennen? Dan moet je bij de Velodroom in Boom zijn. Het uithangbord van het fietsbelevingscentrum is de ruime collectie aan wieleritems, met méér dan 1500 wielertruien, 40 fietsen, 3000 boeken en nog zoveel andere fietsschatten. De Velodroom is volledig toegankelijk voor rolstoelgebruikers. Tip: vlakbij ligt het bijzonder fijne Provinciaal Domein De Schorre, waar je geniet van de natuur en het water.

Het Gruuthusemuseum in Brugge opende onlangs - na een restauratie van 5 jaar - opnieuw de deuren, met bijzondere aandacht voor bezoekers met een sensoriële beperking. Je kan er door middel van voelmaquettes, replica’s, tactiele elementen je zintuigen op los laten gaan. Voor dove- en slechthorende bezoekers zijn er alternatieven voor geluidsfragmenten en een visiogids. Let wel: door de vele niveauverschillen in het historische gebouw is het museum niet toegankelijk voor rolstoelgebruikers. Zij kunnen dan weer wel terecht in het museumpaviljoen en de naastgelegen Onze-Lieve-Vrouwekerk.

Brugge heeft ook een eigen publicatie voor toegankelijk bezoek. De brochure bestaat uit toegankelijke wandelroutes. De publicatie is gratis en kan aangevraagd worden bij Visit Bruges.

© Africamuseum

Verken Bourgondisch Mechelen

Mechelen werkt ook hard om een integraal toegankelijke stad te zijn voor iedereen. Zo werd er een toegankelijke brochure uitgewerkt, die je meeneemt in de voetsporen van Margareta Van Oostenrijk, langs verschillende Bourgondische highlights. Ook mensen met dementie en hun wandelpartner kunnen de stad in alle rust bezoeken met de gratis gids ‘Dementievriendelijk wandelen in Mechelen’. Wist je trouwens ook dat je de Sint-Romboutstoren autismevriendelijk kunt beklimmen?

Is de locatie die je wil bezoeken niet, of slechts deels toegankelijk? Neem dan een kijkje op virtueelmechelen.be en ontdek de bezienswaardigheid virtueel! Designhotel Mercure Vé in het hartje van de stad is een toegankelijke logeeradresje.

Meer info over toegankelijk Mechelen vind je op deze site.

© Toerisme Provincie Antwerpen

Handige links...

> Op zoek naar meer inspiratie over toegankelijke logies en vakanties? Surf dan eens rond en plan je reis of daguitstap op Visit Flanders. Of doorblader, download en bestel deze nieuwe publicatie met toegankelijke vakantieverblijven.

> In Vlaanderen krijgen verschillende verblijfsaccommodaties een toegankelijkheidslabel.

> Sinds 2008 bestaat er in Vlaanderen een toegankelijkheidslabel A en A+ voor verschillende accommodaties.

> Ook in Oost-Vlaanderen geniet je zonder drempels. Op het platform Routen vind je diverse fietsroutes, wandelpaden en zelfs autoroutes voor een meerdaagse roadtrip. Bestel zeker gratis het gelijknamige magazine met toegankelijke tips, routes en verblijfsadresjes.

> Heb je het financieel wat minder breed of heb je een beperking? Dan kan je een tegemoetkoming aanvragen bij Iedereen verdient vakantie, een dienst die je ook helpt om jouw gedroomde en zelfgekozen vakantie of daguitstap uit te stippelen.

> Hebben jij of jouw kind(eren) autisme? Om tips te verzamelen voor een prikkelarme en aangename vakantie is er de organisatie Toerisme voor Autisme. Toerisme Provincie Antwerpen onderneemt ook actie om dit mogelijk te maken. Met behulp van visuele stappenplannen van logies en attracties is een écht autismevriendelijke vakantie mogelijk in de provincie. Daarnaast kun je er heel wat toegankelijke fietsroutes uitproberen. Een andere aanrader is zeker de Abdijenroute!