Uitzicht op pedalen: fiets langs de mooiste uitkijkpunten in Oost-Vlaanderen

Vlaanderen Vakantieland 16 februari 2021

Wie graag mooie plekken opsnort per fiets komt in Oost-Vlaanderen meer dan goed aan z’n trekken. De provincie grossiert in onvergetelijke panorama’s én uitgestippelde fietsroutes die je er zo naartoe leiden. Kies je voor een relaxte fietstocht van twee uur of toch voor een stevige 80 kilometer?

Het Oost-Vlaamse fietsnetwerk is perfect voor wie de vakantie graag op twee wielen doorbrengt om de mooiste uitzichten te gaan ontdekken. De routes ernaartoe zijn al even uiteenlopend als talrijk. Er zijn tours die echte wielerfanaten aanspreken, tours die natuurliefhebbers met verstomming slaan tot tochtjes die zelfs de verstokte stadsmus of het klein grut in het zadel krijgen. Een lange rit kan je opbreken in dagetappes of rijg kleinere routes aan elkaar voor een meerdaagse fietsvakantie. Zet je schrap…

(c) Toerisme Oost-Vlaanderen - Sint Maartens Latem

Velo with a view

De fietsroute met de fleurige naam Rhododendron loopt langs de buxus- en rhododendron-kwekerijen van het noordelijke deel van Oost-Vlaanderen. Deze rit, of een korter stuk van de toch wel 48 km - kan ook kleinere fietsers bekoren. Je start immers al met het visuele hoogtepunt: uitkijktoren Puyenbroeck in het gelijknamige provinciaal domein in Wachtebeke. Deze torent vijftien meter hoog uit boven het Levend Erfgoedpark - een soort Bokrijk, met bedreigde streekdiersoorten zoals steenkonijnen en Ardense voskoppen. Het platform bovenaan de stalen brandtrap kijkt uit over het recreatiedomein. Naast het Levend Erfgoedpark vinden je kinderen vast ook het zwembad, de minigolf en de speeltuin erg fijn. Of fiets lustig door naar het prachtige Heidebos.

Logeertip: B&B Malpertuus, vlakbij fietsnetwerk Waasland en Zeeland, verhuurt ook fietsen en ligt op amper vier kilometer van het Provinciaal Domein Puyenbroeck. In de drie slaapkamers kan je terecht met een team van tien.

Grensgeval met topzicht

De Polder-route biedt na twee uur fietsen over een vlakke 32 km een ongeziene ervaring. Terwijl je van de ene polder naar de andere fietst, stuit je op radartoren Ouden Doel in het (zo goed als) verlaten polderdorpje. Laat je, acht meter hoog, omverblazen door het 360° uitzicht over de polders, Schelde, haven, natuur... Wie weet spot je zelfs landschapspark Groot Saeftinghe. Verderop de route, net voor de finish, steek je trouwens ook even de grens over naar het fietsvriendelijke vlakke landschap van Zeeuws-Vlaanderen. De tocht eindigt terug in België, in het kleine dorpje Prosper. Dat werd beschermd om z’n uniek dorpszicht en de imposante neogotische kerk die al van ver tussen de polders uitsteekt.

Logeertip: Vakantiewoning Ceder10 vlakbij de fietsnetwerken van Waasland en Scheldeland, ligt naast de Kruibeekse potpolder en de Schelde. Met de overzetboot of waterbus ben je zo in Antwerpen, maar aansterken kan evengoed in het aanpalende restaurant.

(c) Toerisme Oost-Vlaanderen - Rhododendron fietsroute

Vanop de Muur

Waarom niet zelf enkele hoogtepunten van de wielerklassieker op Strava delen, en tussendoor ook nog eens prachtige vergezichten posten op Instagram? De – inderdaad - Ronde van Vlaanderen-fietsroute loodst je 78 kilometer lang langs kuitenbijters Oude Kwaremont, de Koppenberg en de Taaienberg, door de prachtige natuur van de Vlaamse Ardennen. Het echte hoogtepunt is echter de Hotondberg in Ronse: 150 meter boven de zeespiegel met vergezichten over Vlaanderen en Wallonië, en 100 kerktorens om te tellen.

Een behapbaarder alternatief is de Bidon-fietsroute van 42,7 kilometer waarbij De Oudenberg – a.k.a. de Muur van Geraardsbergen - een waar toppertje is. En niet alleen om het hoogteverschil van 92 meter, de 1075 meter lengte en gemiddeld stijgingspercentage van 9,2 % (op het steilste stuk zelfs 19,8 %). Het uitzicht maakt de klim absoluut de moeite. Handig: de oriëntatietafel achter de Onze-Lieve-Vrouw van de Oudenbergkapel situeert de omliggende dorpen. Het blijft een fikse inspanning maar gesterkt door Geraardsbergse mattentaart en lekkere biertjes onderweg, breng je de tocht door geweldige landschappen vast tot een goed einde.

Logeertip: viersterren Ayuryoga wellnesshotel ligt op een idyllische locatie in de heuvelachtige Vlaamse Ardennen. Er is plaats voor tien personen. Er zijn vijf slaapkamers en wellness (sauna, stoomcabine, belevingsbad en bruisend dompelpad) om jullie kuitspieren te ontspannen.

Op de vlakte

Geen klimmer? Trap richting Meetjesland door het pannenkoekenplatte krekengebied. Tussen fietsknooppunt 86 en 83 schiet je perfecte plaatjes tegen de achtergrond van de Blokkreek en Hollandersgatkreek die in elkaar opgaan. Een ander vlak parcours is de Canteclaer-fietsroute, door het Waasland en het decor van het middeleeuwse dierenepos ‘Van den vos Reynaerde’. Langs het kanaal van Stekene ligt de natuurpracht van de Fondatie van Boudelo, met uitgestrekte hooilanden en poelen, bossen en dreven. Wijk bij de kerk van Klein Sinaai even af van de route om de uitkijktoren te beklimmen en er ongegeneerd de natuur en haar bewoners te begluren.

Logeertip: Vakantiehoeve Berckelaer, tussen de boomgaarden in hartje Waasland, ligt onmiddellijk aan het fietspad, tussen knooppunt 81 en 84. Je kan hier helemaal tot rust komen met een volledig peloton in zijn acht slaapkamers met boxspring, en een infrarood sauna: ideaal dus. Je kan ook terecht bij hun kleinere woning, goed voor 4 personen.

(c) Luc Goossens - Koppenberg

Fan van Gent

Gaat het bestemming Gent, dit najaar, pik dan zeker de groene rand mee. De Bergeend-fietsroute loopt door het centrum, helemaal tot Wetteren, via heerlijk autovrije jaagpaden langs het water. Een eerste tip voor een stop: de Gentbrugse Meersen - ideaal om watervogels, roofvogels, steltlopers en Gentenaars te spotten. Het fietsnetwerk loopt dwars door de 240 hectare natuur, langs het geboortebos, het speelbos en het vredesmonument. Vanop acht meter hoogte heb je er een prachtig uitzicht over de omgeving. Hou op de Bergeend-fietsroute zeker ook halt bij het fotogenieke veertiende-eeuwse kasteel van Laarne, een van de best bewaarde versterkte burchten van Vlaanderen. Jonge fietsers worden dan weer beloond bij het Prullenbos met ijsjes en pannenkoeken en een grote speelvallei.

Logeertip: Wandelen en fietsen in de Kalkense Meersen in Laarne, waar je kan genieten van stilte, rust en een uitzonderlijk rustige ligging aan het eind van een doodlopend straatje.

Ontdek nog meer leuke logies in Oost-Vlaanderen in Vlaanderen Vakantieland.