Vlaanderen Vakantieland - Beleven, ontdekken en logeren

Het goede leven in elke provincie
Gezinsuitjes Africa Museum Tervuren

Uitstapjes voor het hele gezin in de kerstvakantie

De kerstvakantie… twee weken rust! Of ‘t is te zeggen: twee weken restjes kalkoen eten, ongeduldig pakjes uitpakken en laat opblijven. Naast alle eindejaarsdrukte, ook dé ideale periode om eropuit te trekken met het hele gezin. Wij geven je alvast een overzicht van de leukste uitstapjes om samen van te genieten. 

Genieten voor jong en oud in Oost-Vlaanderen

Ontdek de magische kerstsfeer in het kasteel van Laarne: hemelse muziek, verrassende theaterstukjes en spectaculaire animaties. Achter elke hoek schuilt iets onverwachts! Mag het voor jullie iets avontuurlijker? Boek dan een alpacawandeling in Brakel. Je ontmoet baby alpaca’s, leert hoe je een kudde binnendrijft en neemt tot slot je eigen tamme alpaca mee op wandel. Ook leuk voor alle leeftijden, is escaperoom ‘De Laatste Ronde’ in Oudenaarde. Deze escaperoom staat helemaal in het teken van de koers en de trots van de streek: Tuur Flandrien. Ontsnap jij met jouw gezin in een recordtijd?

Een dag gezinspret in Herentals

In Herentals valt zoveel te beleven. Om te beginnen: een bezoekje aan Hidrodoe, een interactief watercentrum. Laat je kinderen in doe-opdrachten duiken, op speurtocht vertrekken en mysteries oplossen. Verder op het programma: de enige half-open ijsbaan van Vlaanderen die zich in een schitterende, bosrijke omgeving bevindt. Slecht weer? Leef je uit in de zwem- en verwenbaden van het Netepark. De dag afsluiten doe je met een bezoekje aan de Toeristentoren, die je een prachtig panorama over de Kempense Heuvelrug bezorgt. En uiteraard valt er nog veel meer te beleven in de Kempen!

Met de hele familie op schok in Vlaams-Brabant

Koud buiten? Droom je van warmere oorden? Een daguitstap naar Afrika, bijvoorbeeld? Dat kan! Breng met het hele gezin een bezoekje aan het AfricaMuseum in Tervuren en snuif de Afrikaanse cultuur op! Ook Putteke Winter is uitgegroeid tot een vaste waarde tijdens de koude wintermaanden. Verschillende provinciedomeinen organiseren sprookjesachtige wandelingen, sfeervol verlicht, met knappe vuurshows en live muziek. Wil je met de hele familie liever eens gaan crossen door de bossen? Dan is het Sven Nys belevingscentrum iets voor jullie. Volwassenen leven zich uit op het parcours van de Grote Prijs Sven Nys, kinderen trekken eropuit met Thibau Nys en voor de allerkleinsten staan er gratis loopfietsjes klaar. Ook het Damiaanmuseum loont de moeite. Treed in de voetsporen van Pater Damiaan en combineer je bezoek met de Damiaanwandeling of –fietsroute. Niet wachten, gewoon doen!

Een zee van smaak 

Verser dan vers? Zo vind je je vis alleen aan de Kust. Ontdek met de hele familie de Vlaamse Visserij. Garnaaltjes pellen met de kinderen? Genieten van heerlijk gebakken mosseltjes of oesters slurpen? Alles kan! Te koud om lang buiten te blijven? Breng een bezoekje aan Sea Life in Blankenberge of Sunparks in Oostduinkerke. Liever wat cultuur opsnuiven in de kerstvakantie? Wat dacht je van het Westfront in Nieuwpoort of Fort Napoleon in Oostende? Zee-ker een uitstap om nooit meer te vergeten!

Iedereen naar Limburg

Vanaf 22 november staat Hasselt weer volledig in het teken van Winterland. Leuke kraampjes, een gigantisch reuzenrad (dé selfiespot bij uitstek) en een overdekte schaatsbaan brengen je meteen in de wintersfeer. Leuk voor het hele gezin! In Tongeren vind je elke zondag van 6u tot 13u de grootste antiek- en brocantemarkt van de Benelux. Tip: ga zeker langs bij de nieuwe expo ‘Dacia Felix - het roemrijke verleden van Roemenië’ in het Gallo-Romeins Museum. Je steentje bijdragen aan het goede doel? Loop mee met de Warmathon in Beringen op 23 december. Smeer die loopbeentjes al maar in. 

Blijf je liever wat langer plakken?

Logies voor het hele gezin