Vlaanderen Vakantieland - Beleven, ontdekken en logeren

Het goede leven in elke provincie
Mathiass

Topgastronomie in de Leiestreek

De Leiestreek telt negen Michelinsterren, verdeeld over zeven sterrenzaken. De nieuwe generatie chefs maakt van elk bord een culinaire parel. Vaak zweren ze bij korte keten en halen ze hun eerlijke producten bij lokale boeren.

Het verhaal van hun gerechten is meteen ook het verhaal van de Leiestreek. Wat in deze veelzijdige regio uit de grond komt, komt vaak op het menu van de chef te staan.

Tafelen in Leie Lekker Land

La Durée van chef Angelo Rosseel in Izegem en Boury van chef Tim Boury in Roeselare dragen elk twee Michelinsterren. Er zijn ook een aantal zaken met één ster, zoals Marcus in Deerlijk, Vol-Ver in Kortrijk en Castor in Waregem.

Gault & Millau kent 52 topzaken uit het Leie Lekker Land een score van minstens 13/20 toe. Uitschieters zijn Taste and Colours in Kortrijk met 15/20, Culinair in Lauwe met 15/20, Berto in Waregem met 16/20 en L’Envie in Zwevegem met 15/20. L’Envie is één van de vele West-Vlaamse restaurants dat meewerkt aan Het Lekkere Westen: een heerlijk concept waarin culinaire ambassadeurs je als geen ander adviseren én hun favoriete streekadressen delen.

Inspiratie bij elkaar

Chef Matthias Vanspeybrouck van het Kortrijkse restaurant Va et Vient is een van die jonge topkoks die de regio doen bruisen. Volgens hem is er helemaal geen afgunst tussen de koks, integendeel. “Jaarlijks komen we met alle chef-koks uit Kortrijk en wijde omgeving samen voor een kookwedstrijd met paté. Meer nog dan een wedstrijd is het vooral een leuk samenzijn en halen we inspiratie bij elkaar.”

Ga voor een culinair verwenweekend in de Leiestreek.

Boek nu je weekend