Er zijn nog heel wat plekken in Vlaanderen waar je van vakantie kan genieten. Ontdek hier hoe onze uitbaters de maatregelen handhaven.
Tent inpakken en wegwezen: de 10 mooiste kampeerplaatsen
Alle artikels

Tent inpakken en wegwezen: de 10 mooiste kampeerplaatsen

Niets zaliger dan met je tent ergens neerstrijken in volle natuur en ‘s ochtends wakker worden met het gezang van vogels of het gekwaak van kikkers. Maar waar doe je dat in Vlaanderen? En waar kan je ook zwemmen en heerlijk wandelen of fietsen? Ontdek het met deze 10 (en 2 extra) tips.

1) Westerlo

Hof van Eeden ligt in de 'Parel der Kempen'. De camping ligt naast het fietsknooppuntennetwerk, waardoor je er uren kan fietsen en wandelen door bossen, weiden en langs de Grote Nete. Achteraf duik je in de zwemvijver of het zwembad. De abdijen van Averbode en Tongerlo zijn vlakbij!

2) Turnhout

Baalse hei ligt verscholen in natuurreservaat 'Turnhouts vennengebied'. In deze viersterrencamping vind je rust en privacy. Van hieruit ontdek je de Kempen te voet of met de fiets. Geniet achteraf languit op het strand aan de grote natuurlijke zwemvijver of gooi een lijntje uit in de visvijver!

3) Stekene

De Vlasaard is een grote camping vlakbij Sint-Niklaas. Van hieruit fiets je naar Gent of Antwerpen, of plons je gewoon lekker in het openluchtzwembad. Sportievelingen kunnen hier naar hartenlust bewegen: het terrein beschikt over een voetbal-, basketbal- en volleybalveld en petanquebaan. Naast de camping is er zelfs een fitness!

(c) Logeren in Vlaanderen Vakantieland - De Vlasaard

4) Zwevegem

Camping Transfo is een unieke belevenis: hier kampeer in je de tuin van de directeurswoning naast een honderd jaar oude, voormalige elektriciteitscentrale. De camping ligt langs het Kanaal Bossuit-Kortrijk op een knooppunt van 10 fiets- en 11 wandelroutes. Maar Transfo is meer dan een camping: je kan er tot 15 meter diep duiken in een duiktank en ontsnappen uit de escape rooms.

5) Lille

De Lilse Bergen is een zeer plezierig recreatiedomein in de groene Kempen. De zwemvijver, plonsvijver en reuzegrote speeltuin zijn dé trekpleisters. Turnhout, Herentals en Antwerpen zijn niet veraf, net als Bobbejaanland en waterpark Hidrodoe. Fietsers en wandelaars halen hier zeker hun hartje op, met iedere dag een andere route!

6) Ravels

Tulderheyde ligt tussen natuurgebieden “Landgoed van Utrecht” en “Gorp en Rovert”. Hier fiets en wandel je naar hartenlust. Aan de mooie zwemvijver met zandstrand kom je gegarandeerd tot rust; in de speeltuinen en op minigolf leef je je uit.

7) Deinze

Camping Groeneveld is gelegen in de prachtige Leiestreek, op wandelafstand van het kasteel van Ooidonk en de kunstenaarsdorpen Sint-Martens-Latem en Deurle. Op slechts 15 kilometer afstand ligt Gent. Vele mooie wandel- en fietsroutes starten van aan de camping - die een zestal fietsen gratis ter beschikking stelt aan kampeerders.

(c) Logeren in Vlaanderen Vakantieland - Camping Groeneveld

8) Tienen

Bij De Mulkerij in Tienen logeer je in de stad, op een steenworp van de oude stadsomwalling. Deze voormalige boerderij ligt pal tussen de fruitbomen, in het groen van de Getevallei. Van daar ontdek je vlot het hele Hageland. Geniet tenslotte ‘s avonds van een lekker avondmaal in het centrum.

9) Mol

Het Zilvermeer is een klassieker die niet op jouw logeerkalender mag ontbreken. Te midden van uitgestrekte bossen en meren kampeer je op een boogscheut van het grote zandstrand. Sportievelingen leven zich hier ook uit: op de watersportvijver kan je windsurfen, zeilen, surfen en kajakken; op het hoogteparcours laat je je gaan in de lucht.

10) Middelkerke

De zaligste manier om ‘t zeetje te ontdekken is al kamperend! Zet je tent op bij Camping Zomerzon in Middelkerke en ontdek al het moois van de kust: van de jachthaven van Nieuwpoort tot het heerlijk rustige Lombardsijde en het bruisende Oostende. Hier heb je geen wekker nodig: de meeuwen doen het werk!

Om het af te leren

Bivakzones zijn er voor wandelaars en fietsers die tijdens een meerdaagse tocht een nachtje willen bivakkeren. Aan een aangeduide plaats (gemarkeerd met een paal of pomp) mag je maximaal één of twee nachten verblijven. Extra voorzieningen zijn er vaak niet, dus hier logeer je echt into the wild!

Een nieuw en sympathiek initiatief is Welcome to my garden. Hier boek je gewoon een (gratis) plekje in iemands tuin. Bedoeld voor wandelaars en fietsers die aan het einde van de dag een plekje zoeken om te slapen en contact willen leggen met lokale bewoners.

Beeld (c) Toerisme Provincie Antwerpen - Mie De Backer


Dankzij de inspanningen van de hele sector, zijn de meeste overnachtingen en activiteiten nog steeds beschikbaar. Sommige logies en activiteiten zijn mogelijk geschrapt. Informeer je op voorhand over je uitstap.

Vlaanderen Vakantieland is de koepelnaam waaronder het toerisme in Vlaanderen gepromoot wordt bij een breed publiek.

Vlaanderen Vakantieland

Diestsevest 40
3000 Leuven

info@vlaanderenvakantieland.be

Tel:+32 (0)16 28 60 35
Fax:+32 (0)16 28 60 35

Volg ons voor meer inspiratie

Vlaanderen Vakantieland is geregisseerd door deze partners

logeren in