Tent inpakken en wegwezen: de 10 mooiste kampeerplaatsen

Vlaanderen Vakantieland 17 juli 2020

Niets zaliger dan met je tent of camper ergens neerstrijken in volle natuur en ‘s ochtends wakker worden met het gezang van vogels of het gekwaak van kikkers. Maar waar doe je dat in Vlaanderen? En waar kan je ook zwemmen en heerlijk wandelen of fietsen? Ontdek het met deze 10 (en 2 extra) tips.

1) Westerlo

Hof van Eeden ligt in de 'Parel der Kempen'. De camping ligt naast het fietsknooppuntennetwerk, waardoor je er uren kan fietsen en wandelen door bossen, weiden en langs de Grote Nete. Achteraf duik je in de zwemvijver of het zwembad. De abdijen van Averbode en Tongerlo zijn vlakbij!

2) Turnhout

Baalse hei ligt verscholen in natuurreservaat 'Turnhouts vennengebied'. In deze viersterrencamping vind je rust en privacy. Van hieruit ontdek je de Kempen te voet of met de fiets. Geniet achteraf languit op het strand aan de grote natuurlijke zwemvijver of gooi een lijntje uit in de visvijver!

3) Stekene

De Vlasaard is een grote camping vlakbij Sint-Niklaas. Van hieruit fiets je naar Gent of Antwerpen, of plons je gewoon lekker in het openluchtzwembad. Sportievelingen kunnen hier naar hartenlust bewegen: het terrein beschikt over een voetbal-, basketbal- en volleybalveld en petanquebaan. Naast de camping is er zelfs een fitness!

(c) Logeren in Vlaanderen Vakantieland - De Vlasaard

4) Zillebeke

't Hof Bellewaerde is een nieuwe camping gelegen op de Ieperboog. Het ligt op een unieke beschermde archeologische site en is dé ideale uitvalsbasis om de Westhoek te verkennen. Rust verzekerd want het domein van 3,3 ha gelegen ligt op het einde van een doodlopende weg en naast het Kraterbos.

5) Lille

De Lilse Bergen is een zeer plezierig recreatiedomein in de groene Kempen. De zwemvijver, plonsvijver en reuzegrote speeltuin zijn dé trekpleisters. Turnhout, Herentals en Antwerpen zijn niet veraf, net als Bobbejaanland en waterpark Hidrodoe. Fietsers en wandelaars halen hier zeker hun hartje op, met iedere dag een andere route!

6) Ravels

Tulderheyde ligt tussen natuurgebieden “Landgoed van Utrecht” en “Gorp en Rovert”. Hier fiets en wandel je naar hartenlust. Aan de mooie zwemvijver met zandstrand kom je gegarandeerd tot rust; in de speeltuinen en op minigolf leef je je uit.

7) Deinze

Camping Groeneveld is gelegen in de prachtige Leiestreek, op wandelafstand van het kasteel van Ooidonk en de kunstenaarsdorpen Sint-Martens-Latem en Deurle. Op slechts 15 kilometer afstand ligt Gent. Vele mooie wandel- en fietsroutes starten van aan de camping - die een zestal fietsen gratis ter beschikking stelt aan kampeerders.

(c) Logeren in Vlaanderen Vakantieland - Camping Groeneveld

8) Houthalen-Helchteren

Camping De Binnenvaart is schitterend gelegen in de natuur aan een grote natuurlijke plas van 20 hectare met breed zandstrand. Het is een gemoedelijke rustige camping waar je heerlijk kunt ontspannen of lekker actief bezig kunt zijn op het water. Op Camping De Binnenvaart kan je kamperen op ruime kampeerplaatsen (120 - 140 m2) met uitgebreide voorzieningen waar je met jouw tent of caravan geniet van de rust en prachtige natuur.

9) Mol

Het Zilvermeer is een klassieker die niet op jouw logeerkalender mag ontbreken. Te midden van uitgestrekte bossen en meren kampeer je op een boogscheut van het grote zandstrand. Sportievelingen leven zich hier ook uit: op de watersportvijver kan je windsurfen, zeilen, surfen en kajakken; op het hoogteparcours laat je je gaan in de lucht.

10) Bredene

Als familiebedrijf staat Veld & Duin al meer dan 50 jaar garant voor een gastvrij onthaal op hun groene, verzorgde en eigentijdse camping op wandelafstand van de zee. Een "groene" camping met oog voor duurzaamheid: De streekeigen bloemen en planten worden zorgvuldig uitgekozen en dagdagelijks onderhouden zodat iedereen er volop kan van genieten.

Om het af te leren

Kamperen in ‘t Stad? Het kan op City Camping Antwerp, gelegen op een rustige locatie naast de jachthaven op de Antwerpse Linkeroever en vlakbij het historisch centrum. Via de voetgangerstunnel, ferry of waterbus ben je in een wip in hartje Antwerpen.

Kompas Camping Westende is een gezellige en groene camping nabij het strand (op minder dan 10 min. wandelen door de duinen), waar je met je gezin en vrienden geniet van heel veel rust en ruimte. De camping is voor rustzoekers en strandliefhebbers het perfecte vakantieoord.

Beeld © Toerisme Provincie Antwerpen