Gezien de verstrenging van de maatregelen, zijn een deel van de tips op deze site momenteel niet toegankelijk. Hou alle maatregelen met betrekking tot je reis in de gaten via info-coronavirus.be.
Steengoede fiets- en wandelideeën voor de Rupelstreek
Alle artikels

Steengoede fiets- en wandelideeën voor de Rupelstreek

Op zoek naar canyons, jungles en waterplassen in Vlaanderen? Dan ben je in de Rupelstreek (die onderdeel uitmaakt van het Scheldeland) aan het juiste adres! Test deze steengoede fiets- en wandelideeën en beleef historische avonturen met het hele gezin. Fiets over de rivierdijken langs restanten van steenbakkerijen, verken spannende paden in de dichtbegroeide kleiputten en logeer in een gezellige bed & breakfast.

Bij een oude steenbakkerij. © Mie De Backer voor Toerisme Provincie Antwerpen

Steenbakkerijen en kleiputten

‘Trek me uit de Vlaamse klei’, zingt Raymond van het Groenewoud in zijn hit Liefde voor Muziek. Wedden dat hij Boomse klei bedoelt? Tussen Rumst en Hoboken rookten vroeger de schoorstenen van maar liefst 153 steenbakkerijen. Ze haalden hun grondstof uit het plateau op de rechteroever van de Rupel. Het landschap klimt er nog steeds, maar vertoont intussen enorme gaten: de kleiputten die de gulzige baggermachines hebben uitgegraven. Ze zijn overwoekerd door pioniersvegetatie of volgelopen met water. Dit wordt jouw pretpark. Welcome to the jungle!

Wandelideeën in de Rupelstreek

De fiets- en wandelideeën voor de Rupelstreek liggen voor het rapen in Provinciaal Recreatiedomein De Schorre. Je vindt er meteen aansluiting op het wandelnetwerk Rivierenland en de fietsknooppunten van Scheldeland. Maar eerst duik je de kleiputten in. Geniet van het uitzicht over de vijvers van De Schorre op de houten One World Bridge van kunstenaar Arne Quinze. Verderop wacht het verwilderde gedeelte van de kleiputten. Vroeger kwamen de kinderen uit de streek hier spelen op oude baggermolens en in fabrieksruïnes. Volg de 5 km wandelpaden van de Schorre en je ontdekt de restanten van het steenbakkersverleden in de bossen en rietkanten.

Blotevoetenpad in de kleiput

Arne Quinze bouwde zijn brug voor Tomorrowland. Het festival trekt dansers en dromers uit de hele wereld aan maar heeft ook de kleiput omgetoverd in een permanent sprookjesland. Te gek voor kinderen! Kunstenaar Thomas Dambo verborg zeven stoere houten trollen in zijn Magisch Trollenbos. De Heilige Trol mediteert bij de uitkijktoren, maar de andere moet je zelf opsporen. Zin om Rupelklei tussen je tenen te voelen? Maak dan een blotevoetenwandeling op het Barrevoetspad, dat 1400 meter lang is. Onderweg ruik je geurplanten en bewonder je de beelden van kettingzaagkunstenaar Carving Cis.

Fietsen langs de Rupel. © Mie De Backer voor Toerisme Provincie Antwerpen.

Fietsideeën in de Rupelstreek

Het beste startpunt voor een fietstocht is fietsbelevingscentrum De Velodroom aan de Rupeldijk. Je kan hier fietsen huren of een terrasje doen bij Wielercafé De Musette. Van vrijdag tot zondag verwent take-away ijssalon Just Scoop je met artisanaal schepijs. Fietsen doe je vooral over de rivierdijken. De Baksteenfietsroute (39 km) brengt je naar de steenbakkersdorpen Hemiksem, Schelle, Niel, Boom, Terhagen en Rumst. De route ‘Oeverhoppen tussen de Rupelstreek en Heerlijkheid Mechelen’ (17, 28 of 51 km) presenteert de mooiste riviernatuur op een dienblaadje. Maar waarom een fietsmuseum? Boomse specialisten bouwden vroeger wielervelodromen in heel Europa!

Canyons en waterplassen

Fiets- en wandelideeën voor de Rupelstreek op overschot dus. Dat smeekt om een logeertip. Heerlijkerwijs is een gloednieuw koffiehuis met bed & breakfast in een prachtig herenhuis in Terhagen. De straat naast de ommuurde tuin loopt omhoog naar de Terhaagse Kleiputten. Bij helder weer kan je hier het Atomium zien. Maar wie tuurt naar de horizon turen als er glinsterende waterplassen aan je voeten liggen? Of zelfs een spectaculaire canyon? In Terhagen wordt nog altijd klei ontgonnen. De machines hebben een diepe kloof uitgegraven. De landschappen hier blijven op je netvlies kleven. Zoals de klei aan je schoenen.

Beeld: © Toerisme Provincie Antwerpen


Ontdek nog meer leuke logies op Logeren in Vlaanderen Vakantieland. Verschillende logiesuitbaters werken samen met restaurants en wijzen je de weg richting veilige take-awayopties. Informeer ernaar bij je boeking.

Gezien de verstrenging van de maatregelen, zijn een deel van de tips op deze site momenteel niet toegankelijk. Hou alle maatregelen met betrekking tot je reis in de gaten via info-coronavirus.be.

Vlaanderen Vakantieland is de koepelnaam waaronder het toerisme in Vlaanderen gepromoot wordt bij een breed publiek.

Vlaanderen Vakantieland

Diestsevest 40
3000 Leuven

info@vlaanderenvakantieland.be

Tel:+32 (0)16 28 60 35
Fax:+32 (0)16 28 60 35

Volg ons voor meer inspiratie

Vlaanderen Vakantieland is geregisseerd door deze partners

logeren in