Gezien de verstrenging van de maatregelen, zijn een deel van de tips op deze site momenteel niet toegankelijk. Hou alle maatregelen met betrekking tot je reis in de gaten via info-coronavirus.be.
Slow travel met je eigen boot
Alle artikels

Slow travel met je eigen boot

Onthaasten op riviercruise

Met je hotelkamer door Vlaanderen cruisen, zonder het autoverkeer te trotseren, op je eigen tempo: de riviercruise is de gedroomde vakantie voor de onthaaster. Op het water heb je tijd voor je medereizigers en de boot is een ideale uitvalsbasis voor (stads)wandelingen en fietsroutes. Slaap je liever op het vasteland? Kies dan voor logies vlak aan de waterkant.

Een boottochtje is – voor wie een sterke maag heeft, tenminste - altijd erg ontspannend. Dus waarom er geen volwaardige vakantie van maken? Met meer dan 950 kilometer aan bevaarbare rivieren en kanalen heeft Vlaanderen een van de dichtste waterwegennetwerken van Europa, je kan dus naar believen het land doorkruisen, van Limburg tot aan de Kust. Een georganiseerde riviercruise behoort tot de mogelijkheden, nog leuker is gewoon zelf een boot huren en genieten van een stressvrije vakantie die je zelf onder controle hebt. Voor het besturen van een boot die minder dan twintig kilometer per uur vaart of niet langer is dan vijftien meter heb je in België zelfs geen vaarbewijs nodig.

Langzaam wakker worden bij het ontbijt op het dek of uren napraten onder de sterrenhemel: niets moet, alles kan. Zelfs tot in het centrum van kunststeden als Brugge, Gent en Antwerpen varen als het moet. Een mooi voorbeeld is de afvaart van de Leie, schommelend van Deinze naar Gent tussen het groen en langs authentieke herenhuizen en terrasjes die uitkijken over het water. Om in het thema te blijven kan je - zodra deze weer varen - Brugge en Gent zelf verkennen met een rondvaartboot.

Maar ook kleinere steden en dorpen zijn makkelijk bereikbaar via pittoreske en landelijke waterlopen. Vaar langs de uitgestrekte heiden en bossen van Limburg en meer aan in Dilsen-Stokkem voor een wandel/fietstocht door Rivierpark Maasvallei of Nationaal Park Hoge Kempen. Doorgedreven waterratten leggen aan in zwemplunje bij Jachthaven 'T Eilandje om er te kajakken en waterskiën. Ontdek Oud-Rekem, het mooiste dorp van Limburg, of ga voor anker in Eisden om koopjes te doen bij Maasmechelen Village. Shoppen met de boot, omdat het kán.

Ook het poldergebied bij de kust is trouwens doorweven met kanalen en rivieren. Je vaart er langs kerktorentjes, verbaasde koeien en watervogels en idylische terrasjes bij het water. De Lamme Goedzak brengt je vanaf 15 juni opnieuw van het historische Brugge naar het liefelijke Damme - een halfuurtje puur genieten. Je zeemansbenen strekken bij trekpleisters Diksmuide, Veurne en Ieper kan via de IJzer en het kanaal van de Ieperlee. Dobberend langs het front van de Eerste Wereldoorlog, historische monumenten en gebouwen heb je tijd zat om uit te maken of je koerszet naar de kunststeden via het kanaal Gent-Brugge-Oostende dan wel opteert voor een garnaalkroket in Nieuwpoort. Er zit namelijk een enkel minder relaxt puntje aan deze reis: keuzestress.

Beeld: © Westtoer


Dankzij de inspanningen van de hele sector, zijn de meeste overnachtingen en activiteiten nog steeds beschikbaar. Sommige logies en activiteiten zijn mogelijk geschrapt. Informeer je op voorhand over je uitstap.


Vlaanderen Vakantieland is de koepelnaam waaronder het toerisme in Vlaanderen gepromoot wordt bij een breed publiek.

Vlaanderen Vakantieland

Diestsevest 40
3000 Leuven

info@vlaanderenvakantieland.be

Tel:+32 (0)16 28 60 35
Fax:+32 (0)16 28 60 35

Volg ons voor meer inspiratie

Vlaanderen Vakantieland is geregisseerd door deze partners

logeren in