Schone Leie: kunsttoeren door de Leiestreek

Vlaanderen Vakantieland 15 augustus 2020

Ook kunstenaars blijken niet ongevoelig voor de aantrekkingskracht van de Leiestreek en drukten er op hun beurt hun artistieke stempel op. Volg in het voetspoor van heel wat Vlaamse schilders, bezoek er de musea en het kunstenaarsdorp Latem.

De Latemse school is een begrip in de Belgische kunstgeschiedenis, maar eigenlijk zijn het vier generaties van kunstenaars in en om Sint-Martens-Latem. Ze delen niet echt een stijl (soms zet die zich net af tegen hun voorgangers of collega’s), wel het dorpsleven en hun vrije tijd. De dorpjes ademen nog steeds de kunst van hun voormalige artistieke bewoners. 

Meet de musea

Mudel (Museum van Deinze en de Leiestreek) focust op beeldende kunst en volkskunde. Bovenop het pronkstuk de Bietenoogst van Emile Claus, hangen er ook werken van verschillende Latemse meesters als Leon De Smet en zijn broer Gustave, George Minne, Frits Van den Berghe en Albijn Van den Abeele, die het mudel combineert met tijdelijke expo’s. Ook leuk: je kan er desgewenst met de boot naartoe. Roger Raveel Museum biedt een overzicht van de evolutie in het werk van de kunstenaar in een gebouw van architect Stéphane Beel. Sinds Raveels overlijden in 2013 is het een waar bedevaartsoord voor zijn fans. Museum Dhondt-Dhaenens pakt vooral uit met tijdelijke, eigenzinnigere expo’s. Woning Van Wassenhove, het modernistische ontwerp van architect Juliaan Lampens, maakt deel uit van het museum en kan je bezichtigen tijdens specifieke bezoekdagen.

(c) Museum Dhondt-Dhaenens

Artistiek uitwaaien

De prachtige Leiestreek waar de drie musea gelegen zijn en de inspiratiebron van de kunstenaars nodigt natuurlijk uit tot exploratie. Treed in hun voetsporen langs de vele kunstzinnige wandel- en fietsroutes die je charmante dorpen als Sint-Martens-Latem en Deurle laten ontdekken. Albijn Van den Abeele is de enige van de Latemse schilders die ook echt uit Sint-Martens-Latem kwam. Na een politieke carrière krijgt hij op z’n veertigste een late roeping als niet onverdienstelijk kunstschilder. De route van negen kilometer in het teken van Albijn Van den Abeele loopt langs de plekjes die terugkomen in de schilderijen van de Latemse school en is meteen ook een mooie natuurwandeling. Wil je het dorp waar Roger Raveel zoveel van hield wat beter leren kennen? Doe dan de Raveelwandeling van 3,5 kilometer met start aan het Roger Raveelmuseum in Machelen-aan-de-Leie. In de schaduw van het Roger Raveel- museum ligt het oudste huisje van de streek: ’t Biechtstoelke. Dit was vroeger het atelier van kunstenaar Martin Wallaert. Hij wordt door kunstcritici beschouwd als een van de laatste Latemse schilders en woont en werkt intussen in Villa Ter Ide, dat je op zondagmiddag kan bezoeken.

Krijg je geen genoeg van Wallaert’s werk? Ga dan zeker een kijkje nemen in Restaurant De Karper, waar je meer van zijn werk terug kan vinden. Geniet er meteen van een lekkere hap op hun prachtige terras aan de oude Leiearm Machelenput.

(c) Toerisme Leiestreek

Nog meer kunst in de kijker

Loop zeker ook eens langs het gemeentemuseum van Sint-Martens-Latem. Museum Gevaert-Minne ligt op het bijna drie hectare grote domein dat ooit eigendom was van Edgar Gevaert, schilder en schoonzoon van beeldhouwer George Minne. Naast doeken van Gevaert zelf wordt er ook werk tentoongesteld van George Minne, Xavier de Cock, Albert Servaes, Gustave van de Woestyne, Valerius de Saedeleer, Frits van den Berghe, Gustave en Leon De Smet en Permeke.

Nog een tip: de Kunstzomer Leiestreek, hier kan je ieder jaar moderne hedendaagse kunstwerken van een veertigtal kunstenaars op enkele unieke locaties in de leiestreek bezichtigen.

Logeertips

Kies je voor het historische pand van hotel Auberge du Pêcheur, te midden van prachtige Engelse tuinen, dan krijg je het adembenemend, zeg maar schilderachtig, Leiezicht er zomaar bovenop. De brasserie zorgt voor een culinaire touch.

Ook Camping Groeneveld ligt nabij de Leie, op wandelafstand van kunstenaarsdorpen Sint-Martens-Latem en Deurle en het kasteel Ooidonk. Naast kampeerplaatsen zijn er gezellige twee- en vierpersoonshutten.