Gezien de verstrenging van de maatregelen, zijn een deel van de tips op deze site momenteel niet toegankelijk. Hou alle maatregelen met betrekking tot je reis in de gaten via info-coronavirus.be.
Schip ahoy: ontdek de Antwerpse haven en relax in een van de unieke zomerbars
Alle artikels

Schip ahoy: ontdek de Antwerpse haven en relax in een van de unieke zomerbars

Vlakbij ‘t Stad en toch zeeën van ruimte: dat is Havenland, een paradijs voor fietsers, wandelaars en bootspotters. Trek overdag op expeditie door de Antwerpse haven en blijf ‘s avonds hangen in een van de vele zomerbars met zicht op de Schelde!

©Victoriano Moreno

Wist je dat de haven van Antwerpen de tweede grootste is van Europa? Dat de Kieldrechtsluis - 500 meter lang, 68 meter breed - de grootste sluis is ter wereld? En dat deze zeehaven liefst 80 kilometer landinwaarts ligt, zodat fruit, staal en koffie meteen dicht bij de bestemming worden uitgeladen?

Meer interessante weetjes ontdek je in het Havenpaviljoen van het MAS | Museum aan de Stroom op het Eilandje. Via een film, satellietfoto en persoonlijk advies kom je hier alles te weten voor je aan je ontdekkingstocht begint. Ook in het MAS zelf is er een volledig verdiep gewijd aan de wondere geschiedenis van de wereldhaven! Verken daarna het fenomenale havenzicht vanop het panoramadak van het MAS, alvorens koers te zetten naar het indrukwekkende Havenhuis, een ontwerp van de wereldberoemde architecte Zaha Hadid.

©Gianni Camilleri www.woodmonkey.be | Neutelings Riedijk Architecten

Per boot, bus of fiets

Do like the locals en verken net als de scheepsvaarders zelf de haven met een boottocht. Aan het dek, met je hoofd in het zonnetje en je haren in de wind, krijg je een fantastisch beeld van de bedrijvigheid op de terminals, kom je dicht bij reusachtige schepen en ervaar je de enorme weidsheid van het landschap.

Slecht weer? Kies dan voor de begeleide havenrondrit per bus van Antwerp Port Tours. De enorme havendokken, grote containerschepen en imposante kranen hebben dankzij de deskundige uitleg voor jou geen geheimen meer!

De Antwerpse haven is volledig vlak, dus ideaal voor een verkenning per fiets. Je kan zelf je eigen fietsroute samenstellen of kiezen voor een uitgestippelde route door de bedrijvige haven of langs de polders en pittoreske dorpjes tot aan de Nederlandse grens. Liever een begeleide fietstocht? Dat kan op woensdag en zaterdag, met vertrek aan het MAS. Een fiets huren kan bij Cyclant, Antwerp by Bike of Port of Antwerp.

Kan je niet kiezen? Maak dan gewoon een fiets- én boottocht die je het mooiste van ‘t Stad en de haven toont langs en op het water.

©Frederik Beyens

Polderdorpen

Iedereen kent het polderdorp Doel, dat ooit moest verdwijnen voor de haven. Maar al even bijzonder is het piepkleine en eeuwenoude Lillo. Met zijn fort en jachthaven is dit een originele daguitstap voor het hele gezin. In de charmante tavernes op het dorpsplein kan je terecht voor een lekkere lunch, koffie of ijsje.

Ook natuurliefhebbers komen hier aan hun trekken! Het slikken- en schorrengebied Galgeschoor ligt vlakbij en kan je zowel te voet gaan als met fiets verkennen. Wie een waar natuurbad wil, moet aan de overkant van het water zijn. Daar ligt de Hedwige-Prosperpolder, een uitbreiding van het Verdronken land van Saeftinghe. Trek je wandelschoenen aan en ontdek dit schitterend natuurgebied op de grens van België en Nederland. Nog meer groen? Ontdek hier een volledige lijst van alle natuurgebieden.

Zomerbars met zonsondergang

Moe van je tocht door de haven? Keer dan terug naar Antwerpen, waar je de avond doorbrengt met zicht op de Schelde en de ondergaande zon. De Scheldekaaien - aan ‘t Zuid zelfs helemaal vernieuwd - zijn de ideale plek om te slenteren of je neer te vlijen.

©Victoriano Moreno

Nog leuker zijn één van de vele Zomerbars langs het water. Op het Eilandje kan je zelfs van de ene naar de andere hoppen. Bij Sommar x The Jane Open Air serveren de chefs van sterrenkeuken The Jane een ‘full dining experience’ met uitzicht op de Schelde. Een gezellige en ongedwongen sfeer vind je bij Bar Paniek aan het Kattendijkdok. Jardim heeft als grote troef een schitterend zicht op de Scheldebocht. Hier kom je om te relaxen, dansen en cocktails te proeven. Bijzonder is ook de Zomerbar van stadsfestival Zomer van Antwerpen. In deze familievriendelijke oase lees je een boek in de hangmat en geniet je van heerlijk eten aan een zacht prijsje, terwijl de kinderen zich uitleven in de speeltuin.

Maar er is meer: ontdek hier het volledige overzicht van zomerbars en ‘santéspots’ in Antwerpen. En verleng je verblijf door er meteen een overnachting bij te boeken in een van de prachtige logies van het bruisende Antwerpen.

Havenhuis ©Lebak Photography | Zaha Hadid Architects

Dankzij de inspanningen van de hele sector, zijn de meeste overnachtingen en activiteiten nog steeds beschikbaar. Sommige logies en activiteiten zijn mogelijk geschrapt. Informeer je op voorhand over je uitstap.

Vlaanderen Vakantieland is de koepelnaam waaronder het toerisme in Vlaanderen gepromoot wordt bij een breed publiek.

Vlaanderen Vakantieland

Diestsevest 40
3000 Leuven

info@vlaanderenvakantieland.be

Tel:+32 (0)16 28 60 35
Fax:+32 (0)16 28 60 35

Volg ons voor meer inspiratie

Vlaanderen Vakantieland is geregisseerd door deze partners

logeren in