Route du Soleil: 12 plekjes waar je je in het Zuiden waant

Vlaanderen Vakantieland 27 juli 2021

Je hoeft niet per se naar het buitenland voor dat Zuiderse vakantiegevoel. Deze zonnige zomerspots liggen – zo goed als - in je achtertuin. Gooi je zwembroek en zonnebril in de koffer en cruise richting La Douce Gent, Brugge Bad of Capri-aan-de-Leie.

Jardim
Jardim Antwerpen - © Victoriano Moreno

Aloha Wippelgem!

Vier la dolce far niente in het Meetjesland… Tegenover de kerk van Wippelgem wandel je zomaar een Zuiderse oase in. Bij het Kasteel van Wippelgem hoort namelijk een pracht van een parkdomein van wel 27 hectare. Tijd voor je latte macchiato? Lokale koffiebar Troast Coffee, in de Hovenierswoning, voorziet je van un buon caffè .

Je vakantiestek: B&B De Lievde ligt supercentraal, in de driehoek Brugge-Antwerpen-Brussel en dichtbij het Meetjesland, Scheldeland, de Leiestreek en de kust.

Kasteel van Wippelgem - © Toerisme Oost-Vlaanderen

Du pain, du vin et des jardins

Vanuit een 2pk genieten van charmante uitzichten in de Vlaamse Ardennen? Jazeker! Volg een uitgestippelde route naar de oevers van de Schelde, prachtige bossen of legendarische wielerheuvels. Je kiest voor een route met of zonder extra activiteiten, neemt een picknick mee voor onderweg en genieten maar!

Je vakantiestek: Liever een volledige maison? Ook Vakantiewoning Anhove ligt in la douce Schorisse, vlakbij de natuur van Bos Te Rijst.

 

Silver Lake Bay

Je hoeft geen boot te hebben om aan te meren bij jachthaven Port Aventura in Mol. Ook bij het gelijknamige havencafé kan je de zon zien zakken in het Zilvermeer of ontbijten met zicht op het water. Zoals het hoort op vakantie proef je hier vooral lokale specialiteiten.

Je vakantiestek: de ruime tuin van Sas VI. De charmante vakantiewoning zit in een voormalig café op een idyllische plek - sluis 6 - aan het kanaal Bocholt-Herentals.

Port Aventura - © Toerisme Provincie Antwerpen

Route du zomerbar

Cocktail op Capri of lunch met Ibiza-vibes? In de Leiestreek kies je uit meer dan vijftig pop-up zomerbars. Het Cannes van Kortrijk vind je op het fancy zomerterras mét jachthaven bij Gulden Spoor. Vervolgens gaat het richting Provence bij Bar Botaniek. Resto Pulpo is geen pop-up maar het terras en menu flitsen je zo van Sint-Martens Latem naar de mediterranée.

Je vakantiestek in de Leiestreek wordt Het Gulle Groen. Het vakantiehuis biedt een buitenzwembad, sauna en biljart.

© Gulden Spoor

Vespa & vino

Ah, Toscane… Glooiende groene landschappen, uitgestrekte landschappen, lekkere wijnen, en dat op een Vespa-ritje van je Vlaamse voordeur. Je kan zelfs kiezen! Wordt het pinot grigio in het Hageland, een Vlaams-Brabantse spumante of liever de Müller-Thurgau van Haspengouw? Huur een scooter en verken de Vlaamse wijngaarden van de fruitstreek tot het Pajottenland. Ciaokes!

Je vakantiestek: de heerlijke B&B Sapere in Genoelselderen. De oude vierkantshoeve ligt lekker handig tegenover het enige wijnkasteel van België.

© B&B Sapere

Castillos de Frutas

Vergeet Versailles. Fans van chateaus en castelli komen zeker aan hun trekken in de Fruitstreek. Somptueuze interieurs? Heerlijke parken en tuinen? Check! Fiets door het Haspengouwse kasteellandschap en voel je de koning te rijk. Tips voor een portie onvervalst vakantiegevoel: Kasteeldomein Nieuwenhoven, het Kasteel van Ordingen en het verborgen Kasteel van Heers.

Je vakantiestek: bij Kasteel van Ordingen wacht je een koninklijk verblijf, inclusief wellness. De prinsheerlijke suites, appartementen en kamers kijken uit op een riant park.

© Kasteel van Ordingen

Hola Hofstade

Het recreatiedomein van Sport Vlaanderen, a.k.a. Hofstade Plage, heeft een fantastische strandbar. Zo kan je na het beachen neerstrijken op het weldadige terras van Zuiderbad. De plek bij uitstek voor beachfood, cocktails en de mooiste sunset, met zand tussen je tenen.

Je vakantiestek? Mais oui, bien sûr! In een Frans landhuis aan de Vaart Leuven-Mechelen vind je B&B Aquarand. Je ontwaakt in een frisgroene omgeving bij het water.

Costa Lovania

Bekijk Leuven eens door een grote zonnebril. Pal voor de Sint-Michielskerk in de Naamsestraat voel je dezelfde grandeur als bij het likken van je Siciliaanse ijsje voor de barokke kerken van Ragusa of Noto. Als de zon even mee wil, lijkt de Grote Markt tussen je dichtgeknepen oogleden zelfs wat op het prachtige Piazza del Campo in Siena. Bellissimo!

Je vakantiestek: La Royale, vlakbij het station van Leuven is het ideale vertrekpunt om de historische stad te ontdekken. Je stapt bovendien gewoon naar buiten en staat meteen tussen tal van terrasjes. 

Siësta in ‘t stad

Je hoeft echt niet naar Italië voor wat onvervalste ‘barocco’. Antwerpen is namelijk dé barokstad. De stijl werd destijds opgepikt in Italië door kunstenaars. Ook Rubens was fan en kopieerde de architectuur naar zijn stadspaleis. Het paviljoen in de binnentuin is perfect voor een siësta. Daarna is het tijd voor un espresso op het al even barokke Conscienceplein (of aan een van de zonnige zomerbars).

Je vakantiestek: U Eat & Sleep Antwerp op het Eilandje komt met Rivièra-vibes. Je kijkt uit op de jachthaven en de zomerse terrassen van het Saint-Tropez van Antwerpen.

Bar%20NOORD
Zomerbar - Bar NOORD - © Jonas Van Bouwel

Mechelen del Mar

Mechelen dubbelt met plezier als la bella Italia aan de Dijle. Flaneren wordt je favoriete zomeractiviteit met het Dijlepad langs het water als hoogtepunt. Vervolgens lonken de Dijleterrassen voor een uitgebreide aperitivo. 

Je vakantiestek: duik in bed bij B&B INSI2 in het midden van de natuur, aan het water, en op een steenworp van het centrum. Je kan er bovendien helemaal ontspannen in de sauna.

Brugge Bad

Ook Brugge vormt een exotisch eiland van zomerbars. Er is zelfs ruimte voor een duik in het water van de Coupure. Maar waarom zou je in de binnenstad blijven als er zowaar een volwaardige playa in je achtertuin ligt? Zeebrugge heeft genoeg zon, zee en zand om de Costa del Sol te doen verbleken. 

Je vakantiestek: Tree&B is de ideale uitvalsbasis voor fietstochten en uitstapjes naar het historische centrum, Damme, de kust en het Brugse Ommeland.

DOK pop-up Brugge

Gentse fiësta

Van de driedaagse marché aux puces bij Sint-Jacobs tot de zondagse mercato dei fiori op de Kouter: elk Gents marktje katapulteert je naar een ander stukje van het Zuiden. Verse biotomaatjes voor de pasta? Lokale lekkernijen? Een ambachtelijk souvenir? Of toch liever een nieuw boek voor op het zonnige terras van een zomerbar? In Gent is elke dag marktdag!

Je vakantiestek: B&B Jan Van Ghent ligt op 4km van het centrum van Gent. Je kan er helemaal ontspannen in de wellness (sauna, Turks stoombad, jacuzzi, dompelbad, infraroodcabine en rustruimte).

Op zoek naar een gezellige overnachting?

Vlaanderen Vakantieland is vele mooie dorpen en steden met gastvrije logies rijk.