Gezien de verstrenging van de maatregelen, zijn een deel van de tips op deze site momenteel niet toegankelijk. Hou alle maatregelen met betrekking tot je reis in de gaten via info-coronavirus.be.
Reizen om te leren: van deze plekken keer je terug met extra bagage
Alle artikels

Reizen om te leren: van deze plekken keer je terug met extra bagage

B&B’s met een workshop, creatieve zomeractiviteiten en begeleide bezoekjes… Van deze Vlaamse plekjes keer je terug met het beste souvenir: extra kennis of een nieuwe skill.

Biowijn of bio-ingenieur?

B&B Marsnil in het Haspengouwse Heers is een vierkantshoeve tussen akkers en boomgaarden die gaat voor biodynamische groenten- en fruitteelt. Behalve een eigen restaurant vind je er het wijndomein Marsnil. Je kan er meerdere formules boeken voor een rondleiding en degustatie.

Iets helemaal anders zijn de activiteiten die georganiseerd worden rond STEM (Science, Technology, Engineering, Mathematics). In Hasselt ligt zelfs een heuse PXL-STEM-Academy. In vakanties organiseren ze over de hele provincie zowel eenmalige workshops als doe-kampen van langere duur om jongeren vanaf 5 jaar onder te dompelen in moderne technologie en wetenschap.

(c) Luc Daelemans

Dressuur of dressing?

In het West-Vlaamse Houthulst komen beginnende en doorgewinterde paardenliefhebbers aan hun trekken. Bovenop de Terrestheuvel, met prachtig uitzicht op de omliggende weilanden, liggen de paardenstallen van B&B De Maalderie. Je mag er op verkenning in de stallen, een handje helpen of gewoon de paarden aaien. Je kan ook lessen dressuur of jumping volgen, of een gratis initiatie meepikken.

Ben je in de buurt van Brugge, maak dan zeker eens kennis met de activiteiten van Het Food Lab, het overkoepelend platform dat acties uitwerkt rond de duurzame voedselstrategie 'Bruggesmaakt'. Ze bundelen activiteiten in het Brugse, zoals Boerderij van dichtbij-namiddagen, kruidenwandelingen en vegetarische of andere kookworkshops.

Wijn, alpaca-yoga en bakoventechniek

B&B De Woestijn, in de glooiende valleien van Roosdaal, is niet alleen Ambassadeur van het Pajottenland, ze organiseren er ook met plezier een wijnproeverij op een wijndomein in de buurt. Heb je meer een zwak voor alpaca’s, én yoga? Bij Sint Alpaca Rode in Huldenberg strek je je deze zomer uit in de wei, de wollige dieren geven een extra dimensie aan je zonnegroet. Op hetzelfde domein kan je ook 45 minuten gaan wandelen met deze leutige beestjes, over het wandelpad richting Grootbroek, een prachtig natuurgebied in de Dijlevallei. Daarbij kom je alles te weten over je harig gezelschap en de prachtige natuur. Ook andere formules zijn mogelijk.

Wil je een bepaalde oudere (en vaak opnieuw hippe) techniek aanleren, dan kan je naar de ‘Does’ in het Grimbergse MOT, ofwel het Museum voor de Oudere Technieken. De workshops voor volwassenen zijn korte kennismakingen met bijvoorbeeld de werking van een bakoven of een constructie in vakwerk. Je kan er terecht op de eerste en derde zaterdag van de maand mei tot en met september.

(c) Lander Loeckx

Creatief met keramiek, bloemen of konijnen

Het pand van B&B d’ Apotheeke bood 60 jaar lang onderdak aan verschillende generaties apothekers. Nu is het een gezellige B&B waar je terechtkan voor een al even gezellige workshop - keramiek, abstract werk, juwelen… - van creatieve shop de Koozerie in Zwijnaarde. Ook B&B La Corderie in Hamme zit in een bijzonder pand, een historische directeurswoning van een touwslagerij uit 1885. Gastheer Erwin is zelf Stadsgids Gent en op aanvraag kan er ook een externe toer geregeld worden rond het industriële verleden van Hamme en haar touwslagerijen. Tenzij je zin hebt in een workhop bloemschikken, want dat kan ook.

Op stap met min-twaalfjarigen, dan is de workshop Koken voor Konijnen een leuke. Bij diervriendelijke kinderboerderij Mekkerland in Mariakerke mogen ze een pluizige high tea organiseren terwijl ze leren welke kruiden konijnen appreciëren, waar ze te vinden en hoe ze te verwerken in heerlijke thee, smoothies, koekjes of gras-kruidentaart. Ondertussen wacht jij in de zonnige Mekkerbar met een biologische, lokaal en vegan hapje of drankje.

Chocolade, saffraan en wildgeplukt lekkers

B&B Art.14, buiten de dorpskern van het landelijke Morkhoven, heeft naast de B&B ook een vakantiewoning met zicht op hun saffraanvelden en een Bed On Wheels-woonwagen achterin de tuin. Dat ze tegelijk een saffraanboerderij zijn, verweven ze graag in je logement. Zo kan je er een kookworkshop rond saffraan volgen.

Liever chocolade? Het Antwerpse chocolademuseum Chocolate Nation biedt verschillende workshops en cursussen aan voor individuen, groepen of speciaal voor kinderen - van een uur tot meerdere dagen voor zowel chocolatiers als foodies.

De oorsprong van (natuurlijk) voedsel herontdekken kan met een workshop bij Rewilding. Je trekt in een kleine groep, samen met een herborist, de natuur in op zoek naar eetbaars om te plukken. Er zijn themawandelingen en meerdaagse tochten, van wildplukwandelingen en paddenstoelzoektochten tot bushcraft-workshops.


Dankzij de inspanningen van de hele sector, zijn de meeste overnachtingen en activiteiten nog steeds beschikbaar. Toch zijn sommige logies en activiteiten mogelijk geschrapt. Informeer je op voorhand over je uitstap.

Vlaanderen Vakantieland is de koepelnaam waaronder het toerisme in Vlaanderen gepromoot wordt bij een breed publiek.

Vlaanderen Vakantieland

Diestsevest 40
3000 Leuven

info@vlaanderenvakantieland.be

Tel:+32 (0)16 28 60 35
Fax:+32 (0)16 28 60 35

Volg ons voor meer inspiratie

Vlaanderen Vakantieland is geregisseerd door deze partners

logeren in