Ravotten met je kroost in de leukste speelbossen en natuur

Vlaanderen Vakantieland 26 november 2020

De lente is het perfecte jaargetij om te klimmen en klauteren in de bossen en de natuur. Maar waar kunnen speelse kinderen en actieve volwassenen zich naar hartenlust uitleven? In deze speelbossen en buitenplekken natuurlijk!

Speelbossen vol energie

Op een boogscheut van Leuven ligt het Meerdaalwoud, een van de oudste bosgebieden van Vlaanderen. In de enorme bossen is het heerlijk wandelen, fietsen en stoeien. Start aan Onthaalpoort De Torenvalk, tussen het Meerdaalwoud en het Heverleebos. Deze plek herken je meteen aan de reuzengrote houten torenvalk van Ad Wouters. Beklim er de houten uitkijk- en onthaaltoren, leef je helemaal uit in het avontuurlijke speelbos of test je bewegingsvaardigheden op het multimovepad. Dolle pret gegarandeerd! Logeren doe je in Hotel New Damshire in de charmante Leuvense binnenstad. Meer outdoor natuurtips nodig? Probeer dan een van de andere speelbossen in Vlaams-Brabant.

Speelbos Averbode - (c) Lander Loeckx

Ook rond Brugge ligt een groene rand. Trek er bijvoorbeeld eens op uit naar Provinciedomein Tillegembos. Bij het indrukwekkende Kasteel Tillegem vind je een oude kasteeltuin die werd heraangelegd als demotuin voor bomen en struiken uit de streek. Maar vooral: er is ook een gezellige speeltuin! Probeer er eens de Boslympische Spelen: 10 leuke spelletjes die heel wat pret en plezier zullen opleveren. Logeren in de buurt doe je bij NH Brugge Meer groene speelinspiratie in Brugge nodig? Kijk dan eens tussen deze speelbossen of speelpleinen in of rond de stad.

Reuzen en kabouters

In de groene gordel rond Antwerpen is het heerlijk ravotten. Je vindt er heel wat fijne speelbossen en natuurspeelterreinen. Een toffe plek is het speelbos aan de vijver van Fort 8 in Hoboken. Boomstammen, takken en twijgen genoeg om naar hartelust creatieve constructies te bouwen! Een andere tip is het De Villegaspark in Berchem, met een grote avontuurlijke speeltuin en een voetbalterrein.

Fort 8 - (c) Sigrid Spinnox

In de Kempen zijn er heel wat groene en stoere speelbossen waar je ongestoord je gang kunt gaan. Kasterlee staat bekend als het land van de Slapende Reus. Leef je er uit in de twee speelzones 'zandplek' en 'ijzertijd'. Verstoppertje spelen, kampen bouwen, in de bomen klimmen: hier kan het à volonté! Logeren doe je in Het Kabouterboshuisje, een gezinsvriendelijke vakantiewoning te midden van het groen. Je verblijft er in een rond, houten huisje - met een beetje verbeelding herken je er een paddenstoel in!

Speelbos Kempen - (c) Mie De Backer

Beestenberg en eekhoorntjespad

Limburg is de groene long van Vlaanderen. In de twaalf (!) speelbossen van Bosland zijn niet alleen de bomen, maar ook de kinderen koning. Natuurkunstenaar Will Beckers ontwierp speelelementen in natuurlijke materialen voor het speelbos in de Sahara. In Houthalen-Helchteren vind je het 3 hectare grote Speelbos Kelchterhoef, ook voorzien van een speeltuin. Logeren in de buurt doe je bij Bosberg midden in de natuur!

Aan de andere kant van het land ligt het hoogste punt van West-Vlaanderen: provinciedomein De Kemmelberg. Probeer er zeker eens het kabouterpad, waarbij levensechte houten kabouters en dieren je de weg wijzen. Ook leuk voor kinderen van 5 tot 11 jaar is de speurtocht Op zoek naar de bonte beestenberg. Logeren doe je bij Vakantiewoning Fika, helemaal ingericht in Scandinavische stijl.

In Oost-Vlaanderen is het Prullenbos een aanrader. Dit idyllische recreatiedomein met visvijver is een ware trekpleister voor jong en oud. Kinderen ravotten er in de speelvallei of steken wat op bij de vernieuwde Eekhoorntjespaden, twee gezinsvriendelijke en interactieve wandelroutes waarbij je enkele vragen langs het parcours beantwoordt. Logeren doe je in Boskabanne, een familievriendelijke vakantiewoning in het Prullenbos.

Hier vind je nog meer gezinsvriendelijke logeertips aan het bos.