Gezien de verstrenging van de maatregelen, zijn een deel van de tips op deze site momenteel niet toegankelijk. Hou alle maatregelen met betrekking tot je reis in de gaten via info-coronavirus.be.
Puur Scheldenatuur: kunst, kastelen en kreken in de Polders van Kruibeke
Alle artikels

Puur Scheldenatuur: kunst, kastelen en kreken in de Polders van Kruibeke

In de Polders van Kruibeke geniet je op jouw ritme van de Scheldenatuur. Kalm als een knagende bever, vrolijk als een huppelende ree of nieuwsgierig als een ijsvogel die op visjes loert. Fiets en wandel langs kunst, kastelen en kreken in het grootste overstromingsgebied van Vlaanderen.

Fietsen en wandelen

De Polders van Kruibeke zijn vlot te bereiken met het openbaar vervoer. Neem de Waterbus in Antwerpen en je kweekt al meteen een stel Scheldebenen. Handig om te fietsen over de Scheldedijk en de Ringdijk en over oude landwegen, dreven en bospaden! Of te wandelen natuurlijk. Je hebt keuze uit vier fiets- of mountainbikeroutes en vijf wandelroutes. De Waterbus komt aan bij de vijvers van het Kortbroek, een beschutte plek waar je helemaal van de wereld kan verdwijnen. Door de bomen zie je het park van Kasteel Altena.

Kunstwerken en kastelen

Grote kunstwerken geven de Polders van Kruibeke nog meer karakter. Poldersteen lijkt op een monumentale boom die buigt voor de Scheldebries. Cosmogolem is de houten kindvriendelijke reus van Koen Vanmechelen. Trek je vanuit Bazel de polders in, dan steek je de dijk over door de monumentale stalen Arcade van architectenduo Gijs Van Vaerenbergh. Als dat niet binnenkomen door de grote poort is! In Rupelmonde koestert Grote Leen zich poedelnaakt in het Scheldezonnetje. Klim op de middeleeuwse Graventoren en geniet van het weidse uitzicht over de Scheldevallei. In Bazel weerspiegelen de torentjes en trapgevels van Kasteel Wissekerke in de parkvijver. De bezoekersgids laat je kiezen uit twee rondleidingen. Kruip je in de huid van de graaf of word je dienstmeid?

Arcade - beeld: © Sandra Koning

Bevers spotten met de kinderen

Wandelen en fietsen in de Polders van Kruibeke kan ook vanuit Bazel of Rupelmonde. Het 1,2 kilometer lange Beverpad is dé aanrader met kinderen. Ze kunnen vrolijk rondrennen op het kronkelende paadje. Bij valavond kan je samen bevers spotten. Vleermuizen vliegen naar het Karperhuisje, een oud vakantiehuisje op een verborgen plek. Een ander vakantiehuisje, het Coninckshofke, is ingericht als vogelkijkhut. Door de kijkwand kan je ijsvogels, eenden en reigers bespieden. De bomen aan de Rupelmondse Kreek staan zelfs in het water. Net een exotisch regenwoud!

Polders van Kruibeke voor hippe vogels

Tijdscapsules dompelen je onder in het boeiende verleden van de polders. Maar de tijd staat niet stil! Waasland Intens Meemaken verhuurt originele ecologische rijtuigen en baat een gezellige pop-upbar uit bij het veer van Bazel. Huur een kickbike en zoef al steppend over de dijken. Aan ‘t Fassaat zak je onderuit op een design ligbank en zie je bij vloed de slikken onderlopen. Net het Zwin, maar dan in miniatuurversie. De Watervallen van Kruibeke zijn versierd met graffiti en tonen je de kracht van de Schelde. Kom een kwartier voor hoogtij en je ziet de rivier bulderend in de kreken stromen. Restaurant Hofke van Bazel heeft een natuurlijke moestuin aangelegd in de polders. Bestel het vegetarische menu en je proeft de rijkdom van de Schelde op sterrenniveau. De kinderen lusten vast de ijsberenlekkere hoorntjes die Knut IJs uit zijn vintage ijsbakfiets schept.

Je leest het, de Scheldenatuur heeft veel te bieden voor jong en oud! Trek er een weekendje op uit en vul je dagen met onze tips. Het perfecte vakantiehuisje voor de hele familie? Dat vind je op de website van Logeren in Vlaanderen Vakantieland!

Coverbeeld: © Toerisme Oost-Vlaanderen - Sandra Koning


Dankzij de inspanningen van de hele sector, zijn de meeste overnachtingen en activiteiten nog steeds beschikbaar. Sommige logies en activiteiten zijn mogelijk geschrapt. Informeer je op voorhand over je uitstap.

Vlaanderen Vakantieland is de koepelnaam waaronder het toerisme in Vlaanderen gepromoot wordt bij een breed publiek.

Vlaanderen Vakantieland

Diestsevest 40
3000 Leuven

info@vlaanderenvakantieland.be

Tel:+32 (0)16 28 60 35
Fax:+32 (0)16 28 60 35

Volg ons voor meer inspiratie

Vlaanderen Vakantieland is geregisseerd door deze partners

logeren in