Er zijn nog heel wat plekken in Vlaanderen waar je van vakantie kan genieten. Ontdek hier hoe onze uitbaters de maatregelen handhaven.
kalkense meren
Alle artikels

Pure stilte in de Kalkense Meersen

De grutto speelt net boven het gras in de Kalkense Meersen. Het uitgestrekte natuurgebied is een paradijs voor weidevogels. Ook wandelaars en fietsers zijn er meer dan welkom. Je vindt er Gallowayrunderen, een stukje heide en kilometers aan vochtige graslanden.

De veerboot zet je van Schellebelle over de Schelde naar de wijk Den Aard, waar je na het wandelen terecht kan voor een verfrissing in een van vele de horecazaken. Wandelen doe je via het uitgebreide wandelnetwerk Kalkense Meersen – Donkmeer. Het wandelnetwerk bevat 165 kilometer aan groene wandelwegen in de buurt van de Schelde tussen Wetteren en Dendermonde.

Kunstwerk van wilgentenen

In de Kalkense Meersen val je van de ene verbazing in de andere. Je hebt er het bres in de Schelde waardoor een deel van de meersen tweemaal per dag overstroomt. Of wat te denken van het stukje heide waar konijnen vrij spel hebben? Wat verder kom je oog in oog te staan met robuuste Gallowayrunderen. Ook het Salicetum, een kunstwerk gemaakt van wilgentenen, zal zeker je goedkeuring wegdragen. Meer in de richting van Kalken ervaar je de meersen ook als een puur stiltegebied.

Heerlijke paling

Dankzij het wandelnetwerk kan je verder op ontdekking naar het Donkmeer in Berlare. Dit is een oude Scheldearm waar turf ontgonnen werd. Nu rest er nog een idyllisch meer waarlangs het prachtig wandelen is. Het is er zeer toegankelijk voor gezinnen met kleine kinderen. In het bezoekerscentrum leer je er alles over de lokale fauna en flora. Een fluisterboot laat je het Donkmeer en haar oevers ontdekken. Vanouds werd op het Donkmeer paling gevangen. Geen wonder dat zich rond het meer talrijke voortreffelijke palingrestaurants hebben gevestigd, vaak met terras met zicht op het Donkmeer. Aan de Donklaan geven we jullie als restauranttips de volgende mee: Restaurant Elvira, Palinghuis De Pluim en ‘t Zoetemeer. En dit zijn er nog maar enkele uit het ruime aanbod: dat wordt smullen!

Vlaanderen Vakantieland is de koepelnaam waaronder het toerisme in Vlaanderen gepromoot wordt bij een breed publiek.

Vlaanderen Vakantieland

Diestsevest 40
3000 Leuven

info@vlaanderenvakantieland.be

Tel:+32 (0)16 28 60 35
Fax:+32 (0)16 28 60 35

Volg ons voor meer inspiratie

Vlaanderen Vakantieland is geregisseerd door deze partners

logeren in