Gezien de verstrenging van de maatregelen, zijn een deel van de tips op deze site momenteel niet toegankelijk. Hou alle maatregelen met betrekking tot je reis in de gaten via info-coronavirus.be.
Prachtige routes op de fietssnelweg
Alle artikels

Prachtige routes op de fietssnelweg

De snelste weg van A naar B? Dat is de ‘fietsostrade’! Dit netwerk van snelle, meestal autovrije fietssnelwegen verbindt de Vlaamse steden en provincies. Maar de kortste route hoeft daarom niet minder mooi te zijn: onderweg zijn er talrijke idyllische afslagen voor een bezoek of een welverdiende rustpauze.

Een fietssnelweg brengt je vlot, veilig en comfortabel naar waar je moet zijn. Net zoals de autostrades worden ook de ‘fietsostrades’ aangeduid met een afkorting, van F1 (Antwerpen-Brussel) tot F791 (Tongeren-Luik). Je herkent een fietssnelweg aan de blauwe driehoek met de witte F langs de kant van de weg en op het fietspad zelf. Zo heb je zelfs geen plannetje meer nodig voor je route!

Vliegtuigen spotten

De fietssnelwegen zijn geschikt voor iedereen, van wielrenners tot plooifiets-pendelaars en recreanten met of zonder elektrische fiets. Fietsliefhebbers gebruiken graag het knooppuntennetwerk, maar ook langs de fietssnelwegen valt er heel wat moois te ontdekken.

Zo kan je langs de F3 fietsen van Leuven naar Brussel, een tocht van 26 kilometer waarbij je meestal de spoorweg volgt. De F3 passeert ook langs de luchthaven van Zaventem. Dit is dé ideale plek om vliegtuigen te spotten!

Vliegtuigen spotten - (c) Larry Antwerp

Brouwerijen rond Brussel

Brussel is ook vlot bereikbaar met de fiets. De Kanaalroute-Noord (F23) verbindt Boom met Brussel (32 kilometer), de Kanaalroute-Zuid (F20) loopt van Halle naar Brussel (23 kilometer). Twee keer heerlijk fietsen langs autoluwe wegen en jaagpaden aan het water! Bovendien kan je beide Kanaalroutes ook aaneenrijgen voor extra veel fietsplezier.

Bierliefhebbers komen ook aan hun trekken langs de Kanaalroute-Zuid (F20). De streek tussen Halle en Brussel is bekend om de geuze. In Lembeek kan je een bezoek brengen aan Brouwerij Boon en een Oude Geuze en Oude Kriek proeven. In Lot bevindt zich Brouwerij 3 Fonteinen en de lambiek-O-droom. Hier vind je logeertips in de buurt.

(c) Brouwerij Boon

Prachtig Oudenaarde

Dé fietssnelweg bij uitstek in West- en Oost-Vlaanderen is de F45 tussen Kortrijk en Gent, een volledig afgewerkte route van 61 kilometer. Je fietst langs oude spoorlijnen en de Schelde, waarbij nieuwe fietsbruggen zorgen voor een vlotte oversteek. Vooral voor wielerfans zijn hier mooie afslagen. Vlak naast de route ligt de Koppenberg, een mooie helling met prachtig uitzicht op de heuvels van de Vlaamse Ardennen. In Oudenaarde kan je naar het Centrum Ronde van Vlaanderen.

Ook voor wie houdt van natuur en cultuur is dit een ideale route. In Oudenaarde kan je heerlijk verpozen aan de Donkvijver. Even verderop ligt het pittoreske historische dorpje Ename, bekend door de archeologische site én het gelijknamige bier. Wil je de 61 kilometer afleggen in twee dagen? Logeer dan halverwege in b&b De 4 Vaargetijden in een kajuit aan de Scheldebocht in Oudenaarde of in een van deze andere logeeradresjes.

(c) B&B De Vier Vaargetijden

Langs het Albertkanaal

Ook in Fietsparadijs Limburg valt er heel wat te ontdekken langs de fietsostrades. De F5 langs het Albertkanaal tussen Antwerpen en Hasselt is met 134 kilometer een van de langste fietssnelwegen. Het is slechts een kleine afslag naar de Abdij van Herkenrode en Beringen, waar je het mijnverleden kan herbeleven in be-MINE en op het Kolenspoor.

Van Hasselt naar Riemst kan je nog 39 kilometer verder fietsen langs het Albertkanaal op de F72. Onderweg kan je een afslag nemen naar wandelgebied De Wijers in Genk of in Zutendaal ervaren hoe heerlijk een Blotevoetenpad voelt. In Riemst passeer je tot slot de brug van Vroenhoven. Daar is een Belevingscentrum, waar twee verhalen samenkomen: dat van de binnenvaart en het begin van de Tweede Wereldoorlog - die voor België begon in zuidoost-Limburg. Boek meteen een nachtje in een van deze logeeradresjes in Riemst.

Stad Antwerpen

Verschillende logiesuitbaters werken samen met restaurants en wijzen je de weg richting veilige take-awayopties. Informeer ernaar bij je boeking.

Gezien de verstrenging van de maatregelen, zijn een deel van de tips op deze site momenteel niet toegankelijk. Hou alle maatregelen met betrekking tot je reis in de gaten via info-coronavirus.be.

Vlaanderen Vakantieland is de koepelnaam waaronder het toerisme in Vlaanderen gepromoot wordt bij een breed publiek.

Vlaanderen Vakantieland

Diestsevest 40
3000 Leuven

info@vlaanderenvakantieland.be

Tel:+32 (0)16 28 60 35
Fax:+32 (0)16 28 60 35

Volg ons voor meer inspiratie

Vlaanderen Vakantieland is geregisseerd door deze partners

logeren in