Gezien de verstrenging van de maatregelen, zijn een deel van de tips op deze site momenteel niet toegankelijk. Hou alle maatregelen met betrekking tot je reis in de gaten via info-coronavirus.be.
Pluk de zomer: kraakverse vakantieplannen op de boerenbuiten
Alle artikels

Pluk de zomer: kraakverse vakantieplannen op de boerenbuiten

Het weer kan je niet bestellen. Maar zonnig fruit? Zuiderse kruiden? Blije hoeve-ijsjes en feestelijke gehopte biertjes? Pluk de zomer op de Vlaamse boerenbuiten, bij boeren, tuinders en fruittelers die op het ritme van de seizoenen leven.

Blueberry fields forever

Weinig fruit is meer zomers dan bessen. In Zweden kleuren zelfs hele markten blauw, paars of rood, en uit Scandinavië nemen we graag trends over. Op naar het Domein Blueberry Fields in Beringen dus. De twaalf hectare plantages liggen in de Vallei van de Zwarte Beek, een bijzonder natuurgebied met vijvers, begraasde weides en bossen met veenmos. Wandel door het afwisselende landschap en leer intussen alles over de blauwe bes of bosbes. Dit jaar kan je ‘bubbelen bij de blueberries’: genieten van een paarsblauw feestmenu bij een oude tractorkar op een geheime plek. Liever bessensap, -wijn, -thee of, dé zonnigste lekkernij, een ijscoupe met bosbessen? Daarvoor kan je terecht op het zomerterras van het domein.

(c) Blueberry Fields

Aardbeienvelden voor altijd

Wie Belgische aardbeien zegt, zegt Hoogstraten. Elk jaar overhandigen de Ghesellen van de Aardbei het eerste bakje aan de koning. De aardbeienroute (40 km) vertrekt in de stad en kronkelt langs de velden en serres die zo’n 30 miljoen kilo fruit per jaar produceren. Onderweg trek je een kraakverse portie aardbeien uit de fruitautomaat. Je komt langs de Landbouwkolonie van Wortel en de Markvallei, die in augustus en september wijnrood kleurt, omdat de grote pimpernel dan bloeit. Bezoek in Hoogstraten het begijnhof en de Sint-Catharinakerk. Haar gigantische bakstenen toren is in de wijde omtrek zichtbaar. Zin om te logeren op een actieve melk- en pluimveeboerderij? Boek dan een vakantiewoning op De Bouwhoeve en smul van ambachtelijke hoeve-ijsjes met aardbeien in de ijssalon.

Picknick in de boomgaard

In de fruitstreek kijken de boerderijen vanaf augustus uit naar de pluk. Combineer je fietstocht in Haspengouw met een smakelijke stop bij de fruitboer. De Jorishoeve in Gingelom serveert je een huisgemaakte appelmojito, perenjenever of sapje op haar pop-up zomerterras. Vanaf 15 augustus geeft gastvrouw Elfi rondleidingen in de boomgaard, waar de jonagoldappels al beginnen te blozen. Onze andere inlandse topper is de conferencepeer. Fruitbedrijf Vanhellemont in het Hageland verwerkt ze in een heerlijke perenadvocaat. De streekproductenwinkel op de boerderij puilt uit van de lekkernijen. Bestel de luxepicknick, maak een rit op het fietsnetwerk Hageland of volg de 10 km lange boomgaardenwandeling.

(c) Fruit Vanhellement

Kleurrijke eetbare kruiden

Tuinen ontwaken in augustus uit hun zomerslaap. Planten fleuren weer op, omdat de nachten langer en koeler worden. De Kruiderie is een oase van eetbare bloemen en kruiden in Beernem, in de groene rand van Brugge. Mensen uit de sociale tewerkstelling en hun begeleiders kweken hier tientallen smaakmakers, van anijs en basilicum tot wasabi en zuring. De beste koks, cocktailexperts én kaasmakers uit de streek komen inspiratie opdoen. De Kruiderie ligt op het fietsnetwerk van het Brugse Ommeland. Volg de route Fietsen in het Lekkere Westen en laat je verleiden door volkscafés, restaurants en streekspecialiteiten. Liever een boswandeling? Het wandelnetwerk Landschapspark Bulskampveld doorkruist de tuin. Hou een kleurrijke, geurige picknick, koop artisanaal bier, gin, stroop en plantjes in de winkel of laat je rondleiden door een herborist.

Hagen van hop

Hoptelers uit de Westhoek zeggen dat je hop kan zien groeien. Zo snel schieten de ranken op! In mei zijn de klimdraden nog leeg, maar in juli reikt de hop al vijf meter hoog. Zin om te fietsen langs indrukwekkende hophagen, die soms heuse groene tunnels vormen? Poperinge, de hoofdstad van de hopteelt, is je vertrekpunt. Start bij het Hopmuseum, waar je alles te weten komt over hop en de Belgische biercollectie kan bewonderen: 2500 bieren in een meterslange muurkast. In september zetten de hoptelers tijdens het weekend de deuren open en kan je de pluk van dichtbij beleven. Hopboerin Benedikte van ’t Hoppecruyt zingt zelfs tijdens haar rondleidingen. Ze baat een vakantiewoning uit en geeft ook rondleidingen op afspraak. Bij beroemde brouwerijen als de Abdij van Westvleteren, en Sint-Bernardus kan je een voorraadje streekbieren inslaan. Zo ben je klaar om deze winter de tofste Scandinavische trend te volgen: kalsarikännit, of thuis bier drinken in je ondergoed.

Hier hoeft het echter niet te stoppen. Ontdek op Logeren in Vlaanderen Vakantieland het brede aanbod aan boerderijvakanties en boerderijlogies waar je hoeveproducten kan inslaan naar hartenlust.

Vlaanderen Vakantieland is de koepelnaam waaronder het toerisme in Vlaanderen gepromoot wordt bij een breed publiek.

Vlaanderen Vakantieland

Diestsevest 40
3000 Leuven

info@vlaanderenvakantieland.be

Tel:+32 (0)16 28 60 35
Fax:+32 (0)16 28 60 35

Volg ons voor meer inspiratie

Vlaanderen Vakantieland is geregisseerd door deze partners

logeren in