Gezien de verstrenging van de maatregelen, zijn een deel van de tips op deze site momenteel niet toegankelijk. Hou alle maatregelen met betrekking tot je reis in de gaten via info-coronavirus.be.
Op weekend in de Vlaamse Bourgogne
Alle artikels

Op weekend in de Vlaamse Bourgogne

Wijnen, wandelen en wondermooie plekken: de drie W’s van het Hageland maken er de streek bij uitstek van voor een langere trip. Doorkruis er de natuur op meer dan een manier, ontdek de keur aan steden en proef van het beste van de streek.

Het Hageland ligt zo ongeveer tussen de Dijle, de Demer en de Gete, met steden als Scherpenheuvel, Aarschot, Leuven, Tienen en Diest die zeker de pitstop waard zijn. Daarnaast is het glooiende landschap perfect om te wandelen of fietsen én om een wijngaard te bezoeken, want de streek is zowat de Bourgogne van Vlaanderen. Bezoekerscentrum Hagelandse Wijn zit in een prachtig gerestaureerd, 19de-eeuws neogotisch gebouw en geeft uitleg over hoe het heuvelachtige landschap van het Hageland is ontstaan. Verschillende wijnbouwers laten je graag proeven en hebben daar vaak een wijnterras voor met zicht over de ranken.

(c) Toerisme Vlaams Brabant - Bezoekerscentrum Hagelandse Wijn

Wijnwandelen- en fietsen

Tijdens de Wijngaardbergwandeling beklim je de zuidflank van de gelijknamige berg om bovenop het plateau tussen uitgestrekte boomgaarden rond te struinen. Je kan er kilometers ver over het mooie Hagelandse landschap turen. De Houwaartse Bergwandeling gaat langs holle wegen en het iconische kapelletje aan het Kasteel van Horst richting Houwaart. Op de flanken van de Houwaartseberg heb je een prachtig panorama over de streek. De Streek-GR Hageland is een route van 223 km, voor geoefende wandelaars, met onderweg de mooiste en meest verrassende plekjes. Voor fietsers zijn er tochten vanuit Leuven naar de Hagelandse wijndomeinen met verschillende moeilijkheidsgraden. Liever bier? Ook voor fans van het gerstenat zijn er uitgestippelde trips.

Zesstedentocht

Maar er valt meer dan wijn en bier te ontdekken, op wandel in het Hageland. Het wandelgebied Hagelandse Heuvels ligt in het hart van de streek, tussen kunststad Leuven en het levendige Aarschot, met maar liefst 300 kilometer trage wegen. Er bestaat een wandelkaart met alle trajecten en de 230 knooppunten, met wandellussen van drie tot vijf kilometer. Je kan trouwens ook een oldtimer, Vespa of elektrische fiets huren. Bij Vespa4rent zijn de Vespa's uitgerust met een GPS-toestel met voorgeprogrammeerde routes.

(c) Lander Loeckx

Dagen Demeren

Nog een andere manier om het Hageland te leren kennen is met een kajak of kano over de Demer. De rivier kronkelt zich een weg door het landschap van Diest tot Werchter, met onderweg vijf unieke trefplaatsen die iets te maken hebben met het verleden van de Demer. Een ervan ligt aan de Hemmekes in Zichem. Via een loopbrug kom je op een platbodem terecht waar je gezellig kan picknicken. In Betekom kregen de staalplaten van de brug een uitgelaserde tekening van de kronkelende Demer die ’s avonds mooi oplicht. In het centrum van Langdorp kan je aan een meanderende tafel van 35 meter op veiligheidsafstand van elkaar genieten van een mooi uitzicht over het Demerlandschap.

Op stap

De verschillende Hagelandse steden zijn elk op zich een bezoek waard. Leuven kent iedereen wel, met hoogtepunten als het M-Museum, het Groot Begijnhof, de gerestaureerde Sint-Pieterskerk en biergigant AB-Inbev. Maar ook Aarschot is, met al z’n standbeelden en monumenten, een culturele parel. Een beeldenwandeling door het stadscentrum brengt je langs alle highlights. In Diest is het begijnhof, met maandelijkse boek- en antiekmarkt achter de barokke begijnhofpoort van 1671, slechts een van de hoogtepunten in het historisch centrum dat wel een openluchtmuseum lijkt. Een leuke manier om Tienen te leren kennen is de Vrouwenwandeling waarbij je meer te weten komt over mystica Beatrijs van Nazareth, zuster Anna Wielandt, priorin Anna Papadopoli, dichteres Julia Tulkens en andere interessante vrouwen die hun stempel drukten op de geschiedenis van de stad. Tegelijk ontdek je vele bezienswaardigheden.

(c) Toerisme Vlaams-Brabant

Blijven slapen

Hotel, B&B of vakantiehuis? Dit zijn de leukste Hagelandse logies voor jouw gezelschap. In het 19e eeuwse landhuis tussen de wijngaarden van Wijndomein Haksberg in Tielt-Winge kan je stijlvol logeren. De zonnige veranda kijkt uit over de wijngaard, er zijn ook rondleidingen en wijndegustaties.

De twee kamers van de in 2019 verbouwde bio-ecologische B&B Leybeeckhof in Holsbeek hebben apart sanitair. In de honesty bar vind je onder meer een selectie streek- of fairtrade bieren en de wijnen van de wijnzaak van de eigenaars. Je kan vooraf ook een barrelsauna, tandem, wijndegustatie of picknickmand boeken.

Villa Krat bij Jos Theys Boerderij in Holsbeek is een vakantiewoning voor zes met grote tuin en zwemvijver. Aanpalend ligt het gesmaakte vleesrestaurant van de boerderij.

Hotel In Den Hoek in Tielt-Winge is een klein hotelletje met zeven grote kamers en een jacuzzi. Bij mooi weer ontbijt je op het tuinterras.


Dankzij de inspanningen van de hele sector, zijn de meeste overnachtingen en activiteiten nog steeds beschikbaar. Toch zijn sommige logies en activiteiten mogelijk geschrapt. Informeer je op voorhand over je uitstap.

Vlaanderen Vakantieland is de koepelnaam waaronder het toerisme in Vlaanderen gepromoot wordt bij een breed publiek.

Vlaanderen Vakantieland

Diestsevest 40
3000 Leuven

info@vlaanderenvakantieland.be

Tel:+32 (0)16 28 60 35
Fax:+32 (0)16 28 60 35

Volg ons voor meer inspiratie

Vlaanderen Vakantieland is geregisseerd door deze partners

logeren in