Vlaanderen Vakantieland - Beleven, ontdekken en logeren

Het goede leven in elke provincie
Op stap in het verleden Demertrefplaats

Op stap in het verleden

Hou je van beweging, maar wil je net dat tikkeltje meer uit je fiets- of wandeltocht halen? Met deze routes reis je naar het verleden. Je geniet niet alleen van het landschap, maar ontdekt ook prachtige burchten, dorpjes en monumenten van eeuwen geleden. Zet je schrap voor een reis terug in de tijd met deze tips.

Fietsen langs het oudste kanaal

De Lieve is het oudste kanaal van Europa. Het werd halfweg de dertiende eeuw gegraven als een verbinding tussen Gent en Damme, maar ook als een verbinding tussen de Leie en het Zwin. De Lieve mondt uit in de Noordzee en bracht in de middeleeuwen welvaart naar Gent. Nu kan je langs het vergeten kanaal idyllische fietstochten maken. 3 fiets- en 5 wandelroutes vind je in de gids 't Liefken voor altijd’ met gratis kaart.

Spoorfietsen in de Kempen

Tussen Brasschaat en Kapellen kan je met een speciale kar langs een verlaten spoorlijn fietsen. De unieke fietsroute van 10 km kan je afleggen met een gezinsfiets of een groepsfiets. Op die laatste passen maar liefst 12 personen! Het voormalige militaire spoor voert je naar bunkers, een natuurdomein en de Antitankgracht. Na een uurtje trappen, kom je aan in Kamp Noord. Daar geniet je van een zonnig terrasje terwijl de kleinsten ravotten in de speeltuin. Nadien peddel je langs dezelfde weg terug. Een unieke daguitstap!

Vlaams-Brabant voert je terug in de tijd

In Tienen fiets je in het spoor van de Romeinen. Combineer je fietstocht met een bezoek aan museum het Toreke aan de Grote Markt. Daar ontdek je hoe de Gallo-Romeinen tweeduizend jaar geleden leefden. Met een hoofd vol kennis volg je de fietsroute die je terugvoert in de tijd. Je fietst richting Landen over oude Romeinse wegen en langs authentieke tumuli. Meer zin in een deugddoende wandeling? In Grimbergen maak je een ontspannende kapellenwandeling. In de kapellen langs de veldwegen lijkt het alsof de tijd heeft stil gestaan. Bewonder de Sint-Servaaskapel in Art Decostijl, de sobere neoklassieke Veldkantkapel en de oudste Wezenhaagkapel. Eén voor één illustreren ze de volksdevotie van toen. Net of je het verleden in wandelt!

Pittoresk fietsen rond Brugge

Ben je eerder een fan van charmante en historische dorpjes? Dan moet je een uitje in het Brugse Ommeland plannen. Deze streek loopt over van pittoreske plekken. Stippel jouw persoonlijke route uit en fiets langs prachtige kerkjes, kastelen, dorpscafeetjes, boerderijen en nog veel meer. Het historische centrum van Damme, het witte polderdorp Lissewege en het middeleeuwse Torhout zijn maar enkele voorbeelden uit de lijst met schilderachtige dorpjes.

De rijke geschiedenis van Limburg

Ook in Limburg kan je wegdromen bij het zicht op middeleeuwse dorpjes. In het Rivierpark Maasvallei heb je maar liefst 1152 km aan bewegwijzerde wegen die je langs tientallen stadjes en dorpen leiden. Je kan je eigen route kiezen met de internationale Maasfietsroute. Internationaal? Ja hoor, in deze vallei kan je door België, Nederland en Frankrijk fietsen! Met de veerpontjes kom je makkelijk aan de overkant van de oever. Wat verderop in Tongeren kan je terecht voor een wandeling vol geschiedenis. Tijdens deze Mijlpaalroute leer je bij over het erfgoed van de stad en sta je stil bij verschillende bezienswaardigheden.

Mijmer nog even gezellig na en blijf een nachtje slapen in de buurt.

Logies in heel Vlaanderen