Vlaanderen Vakantieland - Beleven, ontdekken en logeren

Het goede leven in elke provincie
landloperskolonie

Op stap in een landloperskolonie in de Kempen

In het geordende Kempense landschap vonden landlopers orde en rust in het werk. Nu is het aan jou. Verken de ‘koloniën van weldadigheid’ in de Kempen, luister naar de verhalen, fiets, wandel, leef je uit en kom op jouw beurt helemaal tot rust.

In de Kolonie van Merksplas waren ze streng voor de landlopers. De Wet op de Landloperij verplichte hen te werken. Orde en tucht, daar draaide het om. Dat zie je vandaag nog in het landschap, in de kaarsrechte dreven en de statige architectuur van Victor Besne.

In de landbouwkolonie van Wortel ging het er wat vrijer aan toe. Hier bewerkten arme gezinnen de woeste heidegrond in ruil voor hun verblijf. De Kolonies vormen vandaag een fascinerende mix van verhalen en natuur, van sociale geschiedenis en waardevol erfgoed. Kandidaat- UNESCO-werelderfgoed ook.

Zeven bezoektips

1. Bezoekerscentrum Kolonie 5-7. Jouw uitvalsbasis om Merksplas-Kolonie te verkennen. Luister naar de verhalen van de landlopers, duik de geschiedenis in, maak een virtuele vlucht. Van hieruit vertrekken de mooiste wandelingen het landschap in.

2. Bezoekerscentrum De Klapekster. Een voormalige landbouwersboerderij van Wortel-Kolonie. Tip: proef er het streekbiertje Gageleer of het jenevertje Wortelse Tongklever.

3. Wandelnetwerk Kempense Kolonies. 435 kilometer wandelplezier. Bestel de wandelkaart of stippel online je route uit.

4. Met de fiets. Volg de bewegwijzerde Landlopersroute – 57 km lang – of ga van knooppunt naar knooppunt op het Fietsnetwerk. Ook mountainbikers komen aan hun trekken.

5. De Kolonie-app. Download de app en Lieven Van Gils diept tijdens je wandeling bijzondere foto’s, filmpjes en verhalen op.

6. Voor kinderen. Met de brochure Ekstertje Klap maak je een spannende reis vol zoek-, denk- en doe-opdrachten. Of download de knotsgekke Vossenstrekenapp en maak van je familiewandeling een tof avontuur.

7. Op kampeeravontuur. Maak een driedaagse fietstocht langs de gratis bivakzones van Hoogstraten, Poppel en Arendonk. De afstanden zijn niet te lang, een perfect avontuurlijk gezinsuitje dus.

Blijf een nachtje langer in de buurt van een van de Kempense kolonies.

Logies nabij de kolonies