Vlaanderen Vakantieland - Beleven, ontdekken en logeren

Het goede leven in elke provincie
Op dierenexpeditie in Vlaanderen

Op dierenexpeditie in de Vlaamse natuur

Ben jij een echte dierenliefhebber? Dan heb je geluk, want in Vlaanderen vallen veel beestjes te bewonderen! Je ontdekt er een heus dierenrijk: van inheemse soorten tot bedreigde exemplaren. Libellen, vuursalamanders, vlinders, ijsvogels en zelfs zebra’s vind je in onze bossen, natuurdomeinen en dierenparken. Veel dierplezier!

Allemaal beestjes in Limburg

In het Nationaal Park Hoge Kempen spot je tijdens de lente de bruine kikker. Je zal hem niet herkennen aan zijn gekwaak, want de bruine kikker knort! Met een verrekijker speur je de poelen af zonder de diertjes te storen. Zijn insecten meer jouw ding? In Lieteberg bezoek je het insectenmuseum Entomopolis en de betoverende Vlindertuin waar je zo’n 30 vlindersoorten vindt. Altijd al een libelle willen spotten? Het Grenspark Kempen~Broek is een van de weinige plaatsen in de Benelux waar je zoveel verschillende libellesoorten kan bewonderen.

De mythische Vlaamse Ardennen

Nog niet uitgekeken op libellen? In natuurgebied Burreken fladdert de prachtige bronlibel. Naast dit sprookjesachtig diertje vind je in de Vlaamse Ardennen nog andere soorten die tot de verbeelding spreken. Het heuvellandschap is namelijk ook de thuishaven van de vuursalamander. Voor de echte liefhebbers is er een Vuursalamanderroute van 4 km uitgestippeld. In dit natuurdomein in Zegelsem spot je ook grotere dieren. Er is een begrazingsproject voor de bedreigde exmoorpony, de laatste wilde voorouder van het paard.

Netewoud, waar de bevers thuis zijn

In het Grote Netewoud werd in 2016 opnieuw een bever gespot. Voor de allerkleinste natuurfans is dit de ideale plek om kennis te maken met het knaagdier. Aan het bezoekerscentrum start het Totterpad, een speelse belevingstocht met Bernard de Bever als gids. Tijdens de tocht van 1,6 km loop je over een boomstambrug, kruip je in een vogelnest, leg je een echt totterparcours af en nog veel meer. Je leert er ook de vrienden van de bever kennen: de ijsvogel, hagedis en meervleermuis.

Draken temmen in de Getevallei

Ook Vlaams-Brabant is een hotspot voor dierenvrienden. Wandel langs het avonturenpad in de Getevallei en begroet de Getedraak, ook wel gekend als de kamsalamander. In Neerijse kan je tijdens de Doode Bemdewandeling de bijzondere biotopen van het Dijleland bewonderen. Met een beetje geluk houdt de kleurrijke ijsvogel je gezelschap tijdens je wandeltocht.  

Zebra’s spotten in Ieper

Ben je eerder op zoek naar exotische exemplaren? Breng dan een bezoekje aan Ieper. Bellewaerde heeft naast een pretpark ook een heuse dierentuin met meer dan 300 exotische dieren. Leeuwen, tijgers, apen, olifanten, zebra’s en zelfs de bedreigde amoerluipaardwelpen kan je er observeren. Voor de vogelliefhebbers is er een roofvogeldemonstratie! Vergaap je aan de Kapgier, de Zwarte Wouw en de Woestijnbuizerd.

 

Laat je innerlijke beest los en overnacht eens in het groen.

Logies in de natuur