Op de originele toer: 10 verrassende rondleidingen in de stad

Vlaanderen Vakantieland 17 juli 2020

Nu eens geen wandeling langs historische monumenten, beklijvende architecturale fietstocht of doorsnee beklimming van een belfort (die heb je immers al achter de rug). Deze verrassende tours tonen je de stad langs een andere, originele kant.

Nachtje Mechelen met hond

In voor een écht beestige wandeling? Deze tocht door de historische binnenstad werd uitgewerkt op maat van viervoeters. Tweeënhalve kilometer langs Bourgondische monumenten, toeristische hotspots en verdoken uithoeken met voldoende groene zones, waaronder de Sinte Mettetuin en Kruidtuin. De opbrengst gaat integraal naar Animal Assisted Projects. En overnachten? Dat doe je in het oude zwembad van de stad, namelijk bij Van der Valk hotel Mechelen. Je logeert er in een monumentaal gebouw dat barst van historische details, samen mét jouw viervoeter!

Maak je vervolgens klaar voor een buitengewone Mechelse zonsondergang. Op een privélocatie in de schaduw van de Sint-Romboutstoren word je ontvangen door een ervaren gids die je meeneemt naar de piek van dit Werelderfgoed. Aperitief bovenop de toren met een hapje en het prachtige uitzicht. Bij mooi weer is de adembenemende zonsondergang gratis inbegrepen. 

(c) Visit Mechelen - Aikon

Joggen of app’en door Leuven

In Leuven kan je op stap met de gratis KU Leuven University tour app met exclusieve interviews met toponderzoekers (jawel: Stephen Hawking, bierprofessor Kevin Verstrepen en ‘CSI Leuven’ Peter Claes). Locals nemen je via bijzondere wandelingen mee langs bekende en minder bekende locaties in Leuven. Op vertoon van de app krijg je korting op je bezoek aan de universiteitsbibliotheek en toren.

Ook sportievelingen kunnen de unieke veelzijdigheid van Leuven ontdekken met een applicatie: de Runnin'City App biedt vijf verschillende routes in en rond de stad. Moe gestapt? Het opgefriste hotel La Royale, in een historisch gebouw tegenover het station, heeft ook een gezellige brasserie met terras van waar je het komen en gaan kan gadeslaan.

Brugse bomen en Fair Trade Sjokla

Chocoladewandelingen zijn niet echt uniek, een Fair Trade chocoladetour is dat wel. De gids toont je de chocolatiers die eerlijke chocolade maken, leggen uit waarom en hoe Brugge een ‘Fair Trade Chocoladestad’ wil worden. De tour is doorspekt met interessante en historische weetjes over cacao, chocolade en eerlijke handel. Wist je dat Brugge zelfs een (eerlijke) stadschocolade heeft? Sjokla wordt lokaal en ambachtelijk gemaakt, met respect voor mens en natuur, in samenwerking met de Gilde van de Brugse Chocolatiers.

Bomenliefhebbers komen in Brugge ook aan hun trekken. De Brugse vesten werden in de 19de eeuw aangelegd als groene wandeling waardoor de stad nu een waar arboretum bezit. Met een gids kan je die bomenrijkdom gaan ontdekken, samen met het omringende erfgoed. Daarna trek je naar Alegria Brugge waar je in de binnentuin verder geniet van de rust terwijl je je op slechts 95 meter van de Grote Markt bevindt.

(c) Visit Bruges - Jan D’Hondt

Gent light by night

Tijdens de tour ‘Het magische avondlandschap van Gent’ herontdek je de stad op een geheel andere manier. Het bekroonde Gentse Lichtplan startte in 1998 met als doel de stad duurzaam te verlichten en rationeel met energie om te springen. De binnenstad wordt daardoor ’s avonds omgetoverd tot een magisch nachtlandschap van licht en schaduw. Architecturale accenten, straten, monumenten en pleinen worden op een esthetische manier belicht. Volg zelf de uitgestippelde lichtwandeling van een vijftal kilometer langs alle highlights van de Gentse stadsverlichting. Er is ook een fietstocht langs de prachtig verlichte historische gebouwen en pleinen, begeleid door de boeiende anekdotes van een local.

In het Kunstenkwartier ligt B&B Achilles. De B&B, vernoemd naar de beroemde Gentse architect Achilles Van Hoecke-Dessel, is gehuisvest in een prachtig art nouveau huis uit het begin van de 20e eeuw in het centrum van Gent én telt 5 luxueuze kamers.

Antwerpse Fashion Walk

Het historisch erfgoed van het oude centrum zou je bijna doen vergeten dat Antwerpen dé modestad is. Het talent van de iconische ‘Zes van Antwerpen’ plaatste de stad vanaf de jaren 80 op de modekaart en opende deuren voor de volgende generaties. Tijdens de Fashion Walk nemen gidsen van het MoMu je mee langs belangrijke plekken in de geschiedenis en het heden van de Antwerpse modescène. Uniek foto- en videomateriaal uit het modearchief van de MoMu Bibliotheek is voer om de modefreak in je wakker te maken. In stijl logeren doe je bij Cabosse; een historisch stadspaleis dat werd omgevormd tot een luxueus sterrenhotel.

Beeld (c) MoMu Antwerp