Leuven: de kunst van veelzijdigheid

Vlaanderen Vakantieland 28 september 2020

De kunst van de variatie, tussen eeuwenoude pracht en bruisende creativiteit, ontdek je in Leuven. Want Leuven is veel meer dan een studentenstad. Laat je verrassen door de frisse wind die de laatste jaren door de stad raast en een spoor van gezellige winkels en eetplekken, hippe koffiebars en sfeervolle initiatieven nalaat.

Locaties met een ziel

Van een oude industriezone naar een hedendaagse stadswijk, en van een voormalige spoorweghal naar een duurzame ontmoetingsplek. Ontspan, eet, drink…. en meng je met de locals in het Sluispark en De Hoorn aan de Vaartkom, of bij Hal 5.

Of wat dacht je van schattenjagen in de Sint-Pieterskerk? Duik de schatkamer van deze gotische parel in. Je treft er beelden, schilderijen en edelsmeedwerk aan, met als fraai hoogtepunt Het Laatste Avondmaal van Dieric Bouts. Een digitale tool op basis van virtual en augmented reality (bril met de allernieuwste hololens), wekt de eeuwenoude kunstschatten tot leven.

(c) Visit Leuven

Leuven underground

Wil je de stad van haar meest creatieve kant zien? Dan is een urban art-fietstour vast wat voor jou. Een gratis app neemt je mee langs de graffiti-hotspots van de stad en geeft je tekst en uitleg over de lokale urban art-scene. Bij Leuven Leisure is een city bike, een e-step of een bakfiets zo gehuurd!

(c) Karl Bruninx

Dynamische ondernemers

Brouwer Bart koestert evenveel liefde voor de koersfiets als voor het brouwen van bier. Samen met zijn vrouw Ine leerde hij de kneepjes van het vak in Chicago alvorens in Kessel-Lo hun eigen microbrouwerij uit de grond te stampen, de Coureur.

Meer dynamische ondernemers, tref je aan in het centrum van de stad. In de omgeving van de Mechelse- en de Parijsstraat wisselen smakelijke speciaalzaken en originele boetieks elkaar af. Spring eens binnen bij Sway waar zussen Josefien en Rose het bewijs leveren dat stijl en duurzaamheid perfect samengaan.

Abdij, bier en fietsplezier

Je hoeft geen Tourambities te koesteren om te genieten van een fietstocht langs de vier Leuvense abdijen. In een route van 14 km bezoek je de Sint-Geertruiabdij, Abdij Keizersberg, de abdij van Vlierbeek en die van Park. Hier heb je afspraak met het verleden én met de natuur. Wie al dorst krijgt van het woord ‘abdij’, warmt zich op voor een brouwerijtrip waarbij de versgetapte huisbieren naar meer smaken.

(c) Marco Mertens

Overnachten in Leuven

In Theater Hotel gaan gezinsvriendelijkheid en een ideale ligging om de stad te ontdekken hand in hand. In dit charmehotel in het historische centrum van de stad word je persoonlijk ontvangen.

Liever overnachten met zicht op 13de eeuws Groot Begijnhof, erkend als UNESCO-werelderfgoed? Daarvoor zit je goed bij Begijnhof hotel. Een locatie met authenticiteit en karakter om meteen bij weg te dromen.

Leestip: Weekendje weg in Leuven